Mojfaks.hr u Vijesti

Sve je počelo sa 100 bureka: Student kupuje doručak izbjeglicama

Matija Franklin, 19-godišnji student s Cambridgea, svakog jutra kupuje doručak izbjeglicama koje spavaju u jednom beogradskom parku.

15. rujna 2015 17:05
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Od svog studentskog džeparca Matija je kupio bureke za izbjegličke obitelji koje borave u jednom beogradskom parku.

Kada je njegova baka, koja živi u Londonu, čula što je njen unuk napravio to ju je toliko ganulo da mu je odlučila svakog dana poslati novac da bi mogao nastaviti svoju humanu akciju koja traje već deset dana.

Prije no što i sam doručkuje, Matija odlazi do obližnje pekare gdje svako jutro kupi po 100 bureka sa sirom. Potom ih podijeli obiteljima koje su u njegov grad pristigle iz Sirije te hladne noći provode na otvorenom, spavajući na zemlji.

Matija je do sada već podijelio preko tisuću bureka i sve je teklo glatko do prije neki dan kada ga je u jednoj pekari dočekalo neugodno iznenađenje.

"U pekari u kojoj inače kupujem tog jutra nije bilo dovoljno bureka i pereca, pa sam otišao do druge pekare, no kada je prodavačica čula o kolikim se količinama radi rekla mi je \'E, ne može\' i zatražila da izađem van", priča Matija za Index.



"Stara izreka \'ako nema kruha, jedite kolače\' inspirirala me da kada nema bureka, ljude nahranim kolačima. Kupio sam par tepsija najfinijih kolača, onih s čokoladom i šlagom, jer jednostavno nisam htio taj dan pamtiti po negativnom incidentu, želio sam pamtiti sretnu djecu koja jedu kolače u parku", kaže 19-godišnji Matija, student psihologije.

Kao lokalni koordinator novog svjetskog studentskog aktivističkog pokreta, Students For Liberty, Matija je prošle godine aktivno sudjelovao i u realizacije Belgijske regionalne konferencije te je osnovao Cambridge Students For Liberty.

"Organizacija Students For Liberty generalno se bavi promoviranjem slobode kao centra ideologije, a takva poruka je vrlo relevantna u ovoj geopolitičkoj situaciji. Na našim se sjevernim granicama grade ogromni zidovi, što je po meni krajnje nehuman akt koji direktno ugrožava ljudsku slobodu.

Trenutno se odigrava važan povijesni događaj u kom se mi, kao ljudi, moramo osloboditi naših nacionalnih nagona. Svi smo ljudi, trebamo se držati zajedno te pomagati onima kojima je pomoć sada potrebna, ne zaboravljajući da smo se, ne tako davno, svi kao vrsta borili za opstanak
", kaže Matija koji svoju akciju namjerava nastaviti i dalje, sve dok mu ne počnu predavanja na fakultetu.

"Sve je počelo sa sto bureka, no kada su mi baka, roditelji i ostali članovi obitelji odlučili osigurati novac, proširio sam popis za kupovinu te u pekari sada kupujem i lepinje, perece, peciva, a u samoposluzi sredstva za higijenu, čokoladice za djecu, flastere… uskoro će zima te će tim ljudima koji borave vani biti prijeko potrebna topla odjeća i obuća", priča Matija.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

L.B./izvor: Index.hr
foto: Facebook@Matija Franklin

Još vijesti