Mojfaks.hr u Vijesti

U najavi rigorozne kazne: Za varanje i kupovanje seminara i završnih radova – kriminalni dosje

Na društvenim mrežama i u raznim oglasnicima sve su popularnije usluge pisanja seminarskih i završnih radova za novac. Iako se ovaj posao, iako u sivoj zoni, kod nas ne kažnjava, postoje ozbiljne najave da će se u drugim zemljama kažnjavati i to vrlo ozbiljno.

6. ožujka 2017 13:14
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Po prvi puta u povijesti Velika Britanija uhvatit će se u koštac sa sveprisutnom uslugom pisanja radova koje studenti, čini se, sve češće i spremnije koriste i plaćaju, a što po mišljenju vladajućih utječe na kvalitetu obrazovanja i diploma. Zbog toga se trenutno raspravlja o ozbiljnim kaznama za studente kojima se dokaže plagiranje ili varanje, točnije kupovanje akademskih radova.


...\'Povoljno pišem seminare, ali i disertacije\': Tko je kriv što studentima drugi pišu radove?...


Agencija za zaštitu sveučilišta Quality Assurance Agency (QAA) objavila je informaciju da stotine ponuđača ovakvih usluga pisanja radova za doktorske disertacije naplaćuju čak do 6750 funti. No cijene variraju ovisno o zahtjevnosti rada. Prošle godine ista ova agencija objavila je izvještaj o ovom problemu koji je otkrio da je usluga pisanja radova fleksibilna: cijene se kreću od 15 funti do nekoliko tisuća funti, ovisno o duljini rada.


Ministar obrazovanja, znanosti, istraživanja i razvoja Jo Johnson izjavio je da je "neprihvatljivo" da studenti na ovaj način varaju tijekom svog obrazovanja te se obvezao uhvatiti u koštac s problemom plagiranja i komercijalizacije ilegalne usluge pisanja seminarskih i završnih radova.


...James Bond na studentski način: hrvatski studenti varaju pomoću kamera, naočala, satova i bubica...


Ministarstvo obrazovanja trenutno razmatra brojne prijedloge agencija za visoko obrazovanje kako bi se lakše i uspješnije izborili s plagiranjem. Prijedlozi variraju od onih vrlo blagih (da se studenti sankcioniraju "crnim listama") do onih rigoroznijih (da ih se zakonski kažnjava upisivanjem ovih kaznenih dijela u kriminalni dosje svakog pojedinog studenta).


Aktualiziranje ove teme uslijedilo je nakon što je u prepisivanju i varanju tijekom protekle tri godine uhvaćeno čak 50 tisuća britanskih studenata.


...Studentica prava zaradila 150 tisuća kuna pišući radove za druge studente...


Osim rješavanja problema na "studentskoj razini", QAA predlaže i rješavanje problema oglašavanja osoba i agencija koje nude ovakve usluge. Smatraju da bi ovakve reklame trebalo blokirati u tražilicama kako bi postale nedostupne korisnicima interneta za što bi ipak bile potrebne izmjene zakona.


L.B./izvor: Independent

foto:Pixabay

Još vijesti