Mojfaks.hr u Vijesti

Umberto Eco pomaže studentima: savjeti za pisanje diplomskog rada

Tragični odlazak možda najvećeg modernog talijanskog filozofa, semiotičara i teoretičara književnosti povod je da napišemo koji redak o tome što je ovaj najprevođeniji autor imao za ponuditi studentima.

29. veljače 2016 11:02
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Pročitati njegov roman Ime ruže za mnoge je cjeloživotni pothvat jer ova knjiga dijeli titulu s Joyceovim Uliksom, a to je titula – one najpoznatije knjige koje nikad nismo stigli ni uspjeli pročitati.

No, Umberto nije pisao samo romane koje nikad nećete pročitati nego i neke vrlo korisne tekstove koje bi trebao pročitati svaki student. Ovaj slavni autor još je 70ih godina prošloga stoljeća, prije objavljivanja Imena ruže, napisao jednostavan studentski priručnik naziva \'Kako se piše diplomski rad\' (How to write a thesis).


foto: ebay.com

Knjiga za svakog studenta

Ova je knjiga namijenjena svima s nedostatkom motivacije, organizacijskih sposobnosti i poznavanja strukture znanstvenog rada. Knjiga će možda više koristiti studentima humanističkih fakulteta, ali neki su problemi, dakako, univerzalni.

Eco nas vodi kroz komplicirani proces izbora teme i prikupljanja građe do plana rada, samog pisanja, ispravnog citiranja i navođenja bibliografije:

1) Što je diplomski rad?
2) Kako odabrati temu i isplanirati vrijeme?
3) Kako obaviti bibliografsko istraživanje?
4) Kako organizirati prikupljenu građu?
5) Kako tehnički urediti elaborat?


Zvuči pomalo suhoparno, no Eco se osvrnuo i na neke neuobičajene probleme pomoću kojih pronicljivo izdvaja i ilustrira klasične boljke svakog diplomca.

Fotokopiranje i studentska neuroza

\'\'Fenomen fotokopiranja\'\' zasigurno vas nikad nije pretjerano zaintrigirao, no Eco u njemu vidi alibi i zasade neokapitalističkog opsesivnog prikupljanja. Je li fotokopiranje pravi put do znanja? Kako to Eco objašnjava: \'\'Mnoge stvari ne znam, zato što sam imao mogućnost da neki tekst fotokopiram: bio sam potpuno miran, kao da sam ga pročitao.\'\'


foto: www2.bc.edu

Nadalje, upozorava i na "studentske neuroze" od kojih je najčešće izvlačenje \'od života\' na račun diplomskog rada. Koliko puta ćete tijekom pisanja rada ponoviti: \'\'Ne mogu, pišem diplomski\'\'? Često student koristi diplomski rad kao izliku da ne prihvati neke druge životne izazove kojih se boji. Radi li se zbilja o tome da nemate vremena ili samo odgađate nešto što vam se ne da odraditi ili strahujete od nečeg nepoznatog?

Ukoliko želite saznati odgovore na pitanja: \'\'trebamo li čitati sve knjige?\'\', \'\'jeste li monokromni ili polikromni subjekt?\'\', \'\'kako se čuvati od prevare mentora?\'\', \'\'kako usrećiti knjižničara?\'\', \'\'koliko bi pisanje trebalo trajati?\'\', svakako posegnite za ovom jednostavno pisanom knjižicom. Bit će vam od velike pomoći.

Sretno!

Filip Pavić
foto: screenshot/YouTube

Još vijesti