Mojfaks.hr u Vijesti

Valute, krediti, kamate: Zagrebački studenti napravili aplikaciju uz koju će svi đaci učiti o financijama

Skupina studenata Ekonomskog fakulteta u Zagrebu okupljena u Ekonomsku kliniku posvetila je dio svog djelovanja financijskom opismenjivanju djece u Hrvatskoj. Tako od 2016. idu po osnovnim školama te klince podučavaju o financijama i tako ih pripremaju za život, a sada su napravili i aplikaciju uz pomoću koje će djeca naučiti sve bitne pojmove iz tog važnog dijela ekonomije.

6. veljače 2019 11:38
Valute, krediti, kamate: Zagrebački studenti napravili aplikaciju uz koju će svi đaci učiti o financijama

Valute, krediti, kamate: Zagrebački studenti napravili aplikaciju uz koju će svi đaci učiti o financijama Foto: MojFaks

Koliko znate o financijama? Ako ne studirane ekonomiju ili vas ta tema ne zanima u slobodno vrijeme, vjerojatno ne znate puno. No, niste vi krivi. Nažalost, najnižu razinu financijske pismenosti pokazuju mlađi od 19 godina s prosječnih 9,3 bodova od ukupno 21? Pojmovi iz financija (poput "valute", "kredita", "kamata"...) prate nas kroz cijeli život te je bitno razumjeti ih kako bi nam život bio lakši i kako se ne bi doveli u teške probleme zbog vlastitog neznanja, a u školi toj temi gotovo nije posvećena nikakva pažnja.

Studenti iz Ekonomske klinike već godinama građanima daju besplatne financijske savjete... izvor: Facebook@Ekonomska klinika

Srećom, tu su studenti Ekonomskog fakulteta okupljeni u udruzi Ekonomska klinika koji već tri godine djecu u školama pokušavaju financijski opismeniti i tako ih pripremiti na "pravi život". Kako piše na internetskoj stranici Ekonomske klinike, nakon što su u školama održali hrpe radionica i predavanja, sada su otišli korak dalje – osmislili su vlastitu aplikaciju.

...Studenti ekonomije uče djecu financijama: \'Učenicima objašnjavamo što je valuta, novac i kredit\'...


"Nakon malo razbijanja glave, još malo neprospavanih noći i jako puno istraživanja, našli smo rješenje za sve naše probleme – odlučili smo razviti mobilnu aplikaciju koja će jednostavnim klikom biti dostupna osnovnoškolcima diljem Hrvatske! Aplikacija Ekonomska klinika tako je namijenjena učenicima nižih razreda osnovne škole koji putem iste na njima prilagođen način mogu steći vrijedna znanja iz područja ekonomije – od financija i trgovine do poduzetništva. Kako? Rješavanjem kviza tijekom kojeg prvotno uče, a kasnije se i natječu. Umreženi s osnovnoškolcima diljem Hrvatske, mališani u svakom trenutku mogu vidjeti kako rangiraju u odnosu na svoje vršnjake, a za one najbolje smo pripremili i nagrade. Deset najbolje rangiranih učenika, Privredna banka Zagreb nagradit će poklon bonom od čak 500 kuna.", piše na stranici.

Izvor: GooglePlay/Ekonomska klinika

Izvor: GooglePlay/Ekonomska klinika

Izvor: GooglePlay/Ekonomska klinika

Ovi mladi "ekonomski liječnici" upoznati su s činjenicom da će se aplikacija najvjerojatnije nalaziti na uređaju roditelja djece pa su u aplikaciju dodali i dio za odrasle. Dio za odrasle omogućuje praćenje informacija o mnogobrojnim novostima i besplatnim projektima udruge te direktno kontaktiranje članova s obzirom na to da se Ekonomska klinika bavi i besplatnim savjetovanjem građana i poduzetnika o financijskim i ekonomskim temama.

Aplikacija je "vani" od 28. siječnja, a može se preuzeti na linku. Bravo za ekipu iz Ekonomske klinike!

Ivana Petrić
foto: Facebook@Ekonomska klinika/GooglePlay

Još vijesti