Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Veliki interes za upis: Studenti iz Opatije i Zaboka postaju mlade nade hrvatskog turizma

MojFaks | Vijesti, 13.07.2017.Veliki interes za upis: Studenti iz Opatije i Zaboka postaju mlade nade hrvatskog turizma

Značajan interes kod studenata i ove godine će pobuditi Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji. A ista situacija je i u Zagorju gdje studenti se studenti upisuju na Studijski centar u Zaboku.

Kvalitetni kadrovi ono su što podiže turistički sektor na razinu više, a do njih se dolazi kroz jednako tako kvalitetno obrazovanje. U tom smjeru još od 1960. godine ide Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji, kao i Studijski centar u Zaboku, piše poslovni.hr.


Izvor: panoramio.com

Jučer, 12. srpnja objavljeni su rezultati Državne mature, a nakon toga kreću upisi na fakultete, koji će u Opatiji i Zaboku osigurati novu generaciju budućih kvalitetnih kadrova za rad u turističkom sektoru. I to nisu floskule, što potvrđuje izjavama za Večernji list dekanica Fakulteta prof. dr.sc. Dora Smolčić Jurdana.

"Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu izvodi dva preddiplomska sveučilišna studija koji traju četiri godine i četiri diplomska sveučilišna studija u trajanju od jedne godine. Nastava se odvija u Opatiji, a od 2001. godine Fakultet izvodi nastavu i u svom Studijskom centru u Zaboku, čime daje doprinos razvoju kontinentalnog turizma. Upisna kvota ove godine za preddiplomske sveučilišne studije iznosi 433 studenta (redoviti studij: 133, izvanredan studij u Opatiji: 150, izvanredan studij u SC Zabok: 150, op.a.) a za diplomske sveučilišne studije 310 studenata (redoviti 165, izvanredan studij 145, op.a.). Kao jedini specijalizirani Fakultet za edukaciju ekonomista za turizam i ugostiteljstvo specifičan je, te 70 posto naših studenata dolazi izvan gravitacijskog područja Primorsko-goranske županije, dakle, iz cijele Hrvatske", prenosi poslovni.hr izjavu dekanice Smolčić Jurdana.

Osim toga, dekanica ističe da upravo jer taj fakultet upisuju studenti iz cijele zemlje, njegov utjecaj je velik i značajan za ukupno hrvatsko turističko gospodarstvo i to u svim segmentima.

Obrazovanje koje fakultet nudi zadovoljava kriterije i onih najzahtjevnijih na tržištu


Naravno, sami upis na Fakultet iznimno je bitan, ali ono što sve uključene u turistički sektor ponajviše zanima jest podatak o tome koliko se studenata godišnje "plasira" na tržište.

"Svake akademske godine studije završava otprilike 300 studenata na preddiplomskoj i isto toliko na diplomskoj razini. Visoko konkurentno turističko gospodarstvo traži i posebna specijalistička znanja, te na Fakultetu djeluju dva poslijediplomska specijalistička studija - Menadžment u turizmu i ugostiteljstvu i Zdravstveni turizam. Najvišu razinu obrazovanja pak je moguće steći na dva poslijediplomska sveučilišna doktorska studija - Poslovna ekonomija u turizmu i ugostiteljstvu i Menadžment održivog razvoja. Na poslijediplomskim studijima svoja znanja unapređuje gotovo stotinu studenata što specijalističkih, što doktorskih studija. Posebno vrijedi istaknuti da značajan broj polaznika doktorskih studija dolazi iz gospodarstva i javnog sektora težeći poslovne probleme s kojima se susreću rješavati koristeći znanstvenu metodologiju i rezultate istraživačkih aktivnosti", otkriva dekanica Smolčić Jurdana.

Tako nešto nije za odbaciti, posebno jer Fakultet nudi obrazovanje najviše razine, koja zadovoljava kriterije onih najzahtjevnijih na tržištu. Da bi cijeli teoretski dio priče bio bolje savladan, Fakultet se pobrinuo osigurati praksu studenata. Ona traje 350 sati tijekom posljednjeg semestra preddiplomskog studija, a da bude što bolja, pobrinuli su se brojni partneri.

"Fakultet ima 37 potpisanih sporazuma o realizaciji stručne prakse s najeminentnijim hotelskim kućama u čijih 58 hotela diljem Hrvatske studenti obavljaju mentoriranu stručnu praksu. Studentima osim kroz stručnu praksu iskustva iz gospodarstva prenose i pozvani gosti predavači iz prakse koji studentima prezentiraju aktualne teme, gotovo na tjednoj razini. Fakultet teži promovirati najviše društvene vrijednosti, izvrsnost i znanje, te je u suradnji s tvrtkom HUP Zagreb već dvije godine zaredom studentu generacije omogućen direktan ulazak u svijet rada nakon same promocije. To je uistinu prava priča – s fakulteta na posao -  i primjer sjajne suradnje sveučilišta i gospodarstva", navodi Smolčić Jurdana.


Izvor: uniri

Njene riječi potvrđuju i studenti, konkretno Iva Friščić (23) iz Ivanca, koja se baš nakon odrađene prakse dodatno uvjerila da želi raditi baš posao koji je izabrala u budućnosti.

"Bila sam u Valamaru i kroz praksu se našla na raznim radnim mjestima i u raznim uvjetima. Bilo je teško u nekim situacijama, ali stalno je bilo zanimljivo jer s tolikom cirkulacijom ljudi zagarantirano je da se nešto uvijek događa", prepričava studentica Iva.

Studentica je sigurna da će se zaposliti u sektoru turizma kada završi fakultet te se nada da će jednoga dana voditi veliki hotel. Njoj je to vrlo dinamičan posao koji nudi napredak i nije dosadan.

Fakultet nudi i program cjeloživotnog obrazovanja


Što su studenti aktivniji i otvoreniji za širenjem svojih pogleda, to će kasnije biti uspješniji. Tako je to, uostalom, sa svim stvarima u životu. I, bitno je istaknuti, nikad nije kasno odlučiti se za daljnje obrazovanje i kasniji rad u turističkom sektoru. Za to je namijenjen program cjeloživotnog obrazovanja na Fakultetu. Inače, sve popularniji.


Izvor: liburnia.hr

"Svi programi cjeloživotnog obrazovanja koji se izvode na Fakultetu usmjereni su na potrebe turističkog gospodarstva i razvijaju se u uskoj suradnji s njim, te se njima stječu dodatne stručne kompetencije koje će kandidatima pomoći pri  zapošljavanju, odnosno u daljem razvoju karijera. Ove akademske godine imali smo tristotinjak polaznika različitih programa cjeloživotnog obrazovanja. Svjesni činjenice da nova znanja nadolaze iz godine u godinu, upravo raznovrsnošću i kvalitetom ovih programa želimo unapređivati znanja kadrova u turizmu i ugostiteljstvu formirajući ih na način da uz nastavnike Fakulteta na njima predaju i eminentni stručnjaci iz prakse. Uz to, osmislili smo i katalog edukacija koji se stalno nadopunjuje, a po potrebi pojedine tvrtke možemo ponuditi i ciljano razvijane edukacije", zaključuje dekanica.

Za vjerovati je da će uz sve uspjehe, mogućnosti i potencijal koji se nude, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji te Studijski centar u Zaboku svakako na upisima ove godine imati velik broj zainteresiranih budućih polaznika.

Cijeli članak o prednostima studiranja u Opatiji i Zaboku možete pročitati na linku.

Ivana Petrić
izvor: poslovni.hr
foto: uniri


OpatijaZabokstudijFakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvuKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se