Mojfaks.hr u Vijesti

Želiš raditi u školi? Plati 7 tisuća eura!

Prema podacima koje je Slobodnoj Dalmaciji ustupila mlada profesorica koja već godinama traži posao, “tarifa” za “kupnju” profesorskog mjesta u školama iznosi od 3000 do 7000 eura, ovisno o satnici koju će kandidat dobiti nakon potpisivanja ugovora.

19. studenog 2014 11:44
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Prema njezinim navodima, nastavniku koji je dao “kuvertu” sa 7000 eura potrebno je skoro 10 mjeseci kako bi otplatio “cijenu” radnog mjesta, pod pretpostavkom da odrađuje punu satnicu koju je vrlo teško dobiti.

Ravnatelji obrazovnih ustanova, uz članove školskih odbora, idealne su mete za korupciju jer upravo oni uglavnom odlučuju o primanju kandidata. No, problem je što ni osobe koje si uspiju prikupiti novac za “kupnju” radnoga mjesta nisu sigurne da će ga i dobiti.

Poslala sam 97 molba u posljednje dvije godine, a životopis sam osobno odnijela u skoro sve splitske škole, osnovne i srednje. Ispočetka sam odbijala raditi preko veze, ali onda sam počela i ja promišljati o poznanicima, jer sam uvidjela da će mi se život svesti na nekoliko zamjena godišnje i poneke repeticije. Prema mojem iskustvu, u rijetko kojoj školi natječaj nije namješten. Svatko tko je u tim krugovima, tijekom samo nekoliko dana, može doznati tko će dobiti traženo radno mjesto, ali i tko će ga mijenjati budući da je profesora puno, a malo radnih mjesta."

Mlada profesorica društvenog smjera kazala nam je da su neke njezine kolegice “kupile” posao bez grižnje savjesti, te da i ona počinje razmišljati o tome da su bile u pravu.

L.B./izvor: Slobodna Dalmacija
foto: sxc.hu

Još vijesti