Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Žene na rukovodećim položajima češće pokazuju znakove depresije od muškaraca

MojFaks | Vijesti, 16.01.2015.Žene na rukovodećim položajima češće pokazuju znakove depresije od muškaraca

Šefovanje podrazumijeva mnogo odgovornosti, a moć koja s time dolazi najčešće uzrokuje stres. Prema novoj studiji objavljenoj u “Journal of Health and Social Behavior”, žene na položajima autoriteta češće pokazuju simptome depresivnosti od muškaraca.

Znanstvenici sa Sveučilišta Texas intervjuirali su 1300 srednjovječnih muškaraca s diplomom i jednako toliko žena. Ispitanike su ispitivali o “poslovnom autoritetu” i koliko često osjećaju simptome depresije kao što su “osjećaji tuge i razmišljanja o životu kao promašaju”.

U obzir su uzeli i faktore kao što su koliko sati tjedno provode na poslu, imaju li leksibilno radno vrijeme i da li ih nadgledaju nadređeni.

I iako je studija pokazala da žene bez autoriteta na poslu pokazuju više simptoma depresije od muškaraca bez posla koji im nameće veliku odgovornost, također je otkrila i to da žene koje su u poziciji da odlučuju o otpuštanjima, zapošljavanjima i visini plaće pokazuju više simptoma depresije od muškaraca.

Koautorica studije, Tetyana Pudrovska, objasnila je to ovako:

Godine istraživanja pokazuju da se žene na odgovornim pozicijama susreću sa interpersonalnim napetostima, negativnim društvenim interakcijama, negativnim stereotipima, predrasudama, društvenom izolacijom kao i otporom sa strane podređenih, kolega i nadređenih. Žene na položajima percipirane su kao nedovoljno samopouzdane i loše liderice no kad pokazuju takve karakteristike negativno ih se ocjenjuje kao neženstvene. To stvara kronični stres.

Više pročitaj ovdje.

L.B./izvor: Jezebel
foto: Shutterstock


Sveučilište u Texasužene i muškarci'šefovanje'simptomi depresijeKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se