Mojfaks.hr u Vijesti

Ženski znak na vratima wc-a zapravo ne nosi haljinu

Tvrtka Axosoft iz Arizone osmislila je novi ženski znak (piktogram) za vrata na javnim wc-ima. U sklopu kampanje kojom se podiže svijest o nejednakosti muškaraca i žena, posebice u nekim određenim zanimanjima, redefinirali su ideju označavanja muških i ženskih toaleta.

6. svibnja 2015 11:56
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Prilikom ulaska u javni wc, prvo pogledom potražite maleni znak na vratima kako bi bili sigurni da ulazite kroz \'prava\' vrata. Znakovi se razlikuju u dizajnu, ali najčešće se radi o piktogramima čovječuljaka koji se razlikuju samo po odjeći koju \'nose\'.

Muški znak odjeven je neutralno (mogao bi zapravo biti i bez odjeće), a ženski \'nosi\' haljinu što bi u svjetlu današnjih spoznaja mogao biti zastarjeli, seksistički i ograničavajući prikaz.



Tvrtka Axosoft iz Arizone svoje je novo rješenje za piktograme na vratima toaleta predstavila na konferenciji "Girls in Tech". Tania Katan iz Axosofta tvrdi kako trokut koji je predstavljao haljinu na znaku za ženski wc zapravo nikada nije trebao predstavljati haljinu: oni su na novom znaku haljinu pretvorili u plašt pa na taj način poručuje da žene mogu biti i superheroji.

"U znanosti, tehnologiji, umjetnosti, matematici, politici, na ulicama i u našim domovima žene su često nevidljive, nepozvane ili ih se jednostavno zaobilazi. Djevojke i žene koje zanima znanost, tehnologija, mehanika i matematika su manjina", rekli su iz tvrtke.

Kampanja cilja potaknuti razgovore o položaju žena u svim profesijama. Ne radi se samo o jednakosti žena nego i o popunjavanju radnih mjesta u nabrojenim zanimanjima.

L.B./izvor: The Mirror
foto: sxc.hu, Twitter

Još vijesti