Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Uvijek će vam faliti BAREM JEDAN papir! Naučite ove zakone koji vrijede u svakoj referadi i sačuvajte živce

MojFaks | Vodič za brucoše, 23.10.2017.Uvijek će vam faliti BAREM JEDAN papir! Naučite ove zakone koji vrijede u svakoj referadi i sačuvajte živce

Tijekom studija referada je mjesto na koje često odlazimo kako bismo riješili stvari administrativne prirode, a kako smo već pisali, svraćanje u referadu nekim studentima je prilično bolno iskustvo. Osim boli, studenti osjećaju veliki stres i nervozu, a kako bi to izbjegli, dobro je znati 'pravila referade'.

Bez obzira na to što na fakultetima diljem Hrvatske postoje i referade u kojima studenti ne dožive živčani slom te susret sa zaposlenicima referade ne doživljavaju kao susret s klaunom iz filma 'It', i dalje postoji averzija prema ulaženju u taj kutak fakulteta.

...FER, PMF, Medicina... Studenti otkrili na kojim fakultetima rade NAJBOLJE tete u referadi...


...Referada naša žalosti: Studenti nam ispričali kako su im odlasci u referadu zagorčali studiranje...


...Kad zbog BESKONAČNOG REDA propuštaš predavanja: Studenti frustrirani dugim čekanjima pred vratima referade...


Na društvenim mrežama studenti se redovito izruguju s referadom jer ondje nerijetko doživljavaju apsurdne situacije sa zaposlenicama i zaposlenicima koji mrze svoj posao. Upravo je ovaj dio studentske svakodnevice potaknuo raspravu na Twitteru koja je urodila "pravilima odlaska u referadu".


Izvor: foi.unizg.hr

Studentica Filozofskog fakulteta u Zagrebu napisala je "Prvo pravilo referade na Filozofskom: pravi se glupa", a odmah ispod ovog, pojavilo se pravilo koje kaže "Ne dopusti da nanjuše strah! - pravilo broj dva".

Ovo nas je malo bacilo u razmišljanje pa smo za vas u nastavku sastavili još nekoliko pravila koja bi vas trebala nasmijati i opustiti prije nego što pođete  putem referade.

#3 pravilo: Obloži svoje živce čelikom


O "konjskim živcima" često slušamo, a svoje živce gotovo izgubimo tijekom studija s različitim kolegama, profesorima i obavezama. No, za referadu je potrebna posebna vrsta živaca, a to su oni najčvršći – čelični živci. Vjerujte, čeličenje vlastitih živaca je dobro za vaše zdravlje jer to znači da nećete odmah totalno poludjeti i razbacati cijelu referadu, zajedno sa zaposlenicima.

#4 pravilo: Osmijeh je najbolje oružje


Iako je vrlo teško zadržati osmijeh prilikom ulaska u referadu, a posebice kad vam zaposlenica odbija ovjeriti papir koji vam treba, pokušajte držati taj osmijeh dok ne odete iz prostorije. Iskreno, nije važno je li riječ o psycho smile-u ili usiljenom osmijehu, zaposlenici se jako plaše osmijeha i entuzijazma jer uglavnom mrze svoj posao.#5 pravilo: Pretvarajte se da obožavate stajati u redu od 200 metara


Da biste obmanuli sami sebe, ali se i suzdržali od prosipanja zubi kolegi koji se gura prije reda dok vi strpljivo čekate već dva sata, uvjerite se da obožavate stajati u ogromnom redu. Kako doznajemo od studenata, gužve pred referadama traju već neko vrijeme, a atmosfera u redu je napeta i ponekad na rubu incidenta zbog onih koji se guraju preko reda. Ako ne možete sami sebi drugačije pomoći s čekanjem u redu onda se pokušajte pretvarati da vam je totalna špica čekati. Možda se isto može upotrijebiti na beskonačne redove na blagajnama supermarketa.

#6 pravilo: Uvijek će vam nedostajati neki papir


Ovo je univerzalno pravilo i vrijedi u gotovo svakoj referadi u kojoj ne radi službenik koji će vam "uskočiti" i neće vas razvlačiti nekoliko dana po uredu zbog jednog papira koji nedostaje. A uvijek nedostaje. Taj jedan papir nikada nećete imati i morat ćete najmanje dva dana za redom svraćati u referadu. A baš zbog toga vraćamo se na pravilo broj tri koje govori o čeličenju živaca.#7 pravilo: "Raspored" pauze u referadi znat ćete bolje od rasporeda predavanja


Na početku studija uglavnom odlazimo u referadu kao muha bez glave ne računajući da i ondje postoji pauza. Baš kada smo uskladili vlastitu rupu u predavanjima s odlaskom u referadu, dolazimo  ondje i jedino što možemo napraviti jest poljubiti vrata. Zašto? Jer nismo provjerili kada je pauza u referadi kao ni u koje vrijeme referada radi sa studentima. Kada naletimo na pauzu spektar psovki nam se samo proširi, a onaj čelik sa živaca mahom samo otpadne i zato je ovo pravilo vrlo bitno: važno je zapamtiti kada je pauza u referadi.

Ivana Petrić
foto: foi.unizg.hr


referadapravilazakonprvikoraciKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se