Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Super vodič za kretanje po Zagrebu: Evo kako najbrže stići od kuće do faksa (i ne izgubiti se)

MojFaks | Vodič za brucoše, 23.09.2016.Super vodič za kretanje po Zagrebu: Evo kako najbrže stići od kuće do faksa (i ne izgubiti se)

Svi oni koji su upisali prvu godinu studija na nekom od fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, vjerojatno su doznali gdje se nalazi njihova obrazovna ustanova, ali i gdje će jednog dana stanovati, izlaziti ili učiti.

Unatoč Googleovim mapama i usmenim predajama starijih studenata, prijatelja ili obitelji, jedno vrijeme će brucoši potrošiti da saznaju kako najbrže doći do svog fakulteta. Mi im to donosimo u ovom članku.

Javni prijevoz je najefikasniji


Većina zagrebačkih javnih i privatnih fakulteta i studentskih institucija se nalazi na transverzali koja počinje s Kineziološkim fakultetom na jugozapadnom dijelu grada te se nastavlja Savskom cestom, Trgom maršala Tita, te Vlaškom i Maksimirskom ulicom, na čijem se samom kraju nalaze Agronomski i Šumarski fakultet. Odvojak od transverzale u obliku bumeranga se nastavlja Avenijom grada Vukovara i Lučićevom ulicom gdje su smješteni FER, FSB i Filozofski fakultet, a u blizini je i NSK.

Sve ovo možeš vidjeti na web stranici karta-zagreba.com, na kojoj možeš odabrati kategorije koje te zanimaju i proučiti gdje se nalaze te kako najlakše stići od jedne do druge. Na ovom linku pronađi sva visoka učilišta na karti.


Samo dio fakulteta u Zagrebu. Foto: prtscr kartazagreba.com

Upravo je ovaj dio grada najbolje prometno povezan. Sve nabrojane ulice su žile kucavice i prometno vrlo opterećene. Najveći broj tramvajskih linija prolazi upravo onuda, tako da je studentima najbolje koristiti usluge javnog prijevoza, bez obzira što je taj oblik prijevoza i najskuplji. Tramvajske linije koje ondje prometuju spajaju gotovo sve studentske domove, SC i fakultete u gradu, bilo da prolaze pored njih ili u njihovoj neposrednoj blizini. To su linije: 3, 4, 5, 7, 11, 12, 13, 14, 17.

No, što ako brucoši žive izvan ruta ovih tramvajskih linija? Ostale tramvajske linije se križaju s gore navedenima tako da studenti unutar "tramvajske zone" mogu bez problema stići na odredište u roku od najviše 45 minuta.

Autobusne linije su kreirane tako da svako naselje ima svoju autobusnu liniju koja vozi do važnijih prometnih čvorišta ili tramvajskih okretišta poput

Ljubljanice (tram: 3, 9, 12),


Okretište Ljubljanica, foto: zagrebzamene.d-a-z.hr

Črnomerca (tram: 2, 6, 11),


Okretište Črnomerec, foto: orbit-nekretnine.hr

Borongaja (tram: 1, 9, 17),


Okretište Borongaj, foto: mapio.hr/Božo Delač

Dubrave ili Dupca (tram: 4, 7, 11, 12),


Okretište Dubrava, foto: dubrava.hr

Savskog mosta (tram: 4, 5, 7, 14, 17),


Okretište Savski most, foto: mapiranjetresnjevke.com

Kvaternikovog trga (tram: 1, 4, 5, 7, 9, 11, 12, 13)


Okretište Kvaternikov trg (Kvatrić), foto: atlas.geog.pmf.unizg.hr


te Glavnog kolodvora (tram: 2, 4, 6, 9, 13).Glavni kolodvor, foto: hkv.hr


Jedini izuzetak je Znastveno-sveučilišni kampus Borongaj, koji je poprilično dislociran od gore spomenutih tramvajskih linija, no ipak povezan autobusnim linijama 215 koja vozi na Kvaternikov trg i 236 koja spaja kampus direktno na trasu tramvajskih linija 2, 3 i 13.


Kampus. Foto: Facebook@Kampus Borongaj

Do kampusa je najbolje ići autom


Oni sretnici koji imaju studiraju na nekom od fakulteta koji se nalaze na kampusu (ERF, Prometni, Hrvatski studiji), imaju vlastiti automobil ili kolegu s vozilom, imaju pogodnost dolaska na kampus u najbržem mogućem vremenu. Također, imaju i najviše mjesta za parkiranje od ostalih fakulteta, koja su, uz to, besplatna. Isplativo je ići do kampusa i biciklom ako ste u dobroj formi, ali nikako pješice.


Hrpa praznih mjesta za parkiranje! Foto: unizg.hr

Kad smo već kod bicikliranja i pješačenja, važno je znati kako je to itekako moguće, iako je Zagreb najveći grad u Hrvatskoj te, stoga, mnogima u početku impozantnih dimenzija. Nakon početnog privikavanja, oni hrabriji obično otkriju rute za bicikliranje ili šetnju kojima najbrže dolaze do odredišta.

Biciklističke staze nisu najbrži put


U Zagrebu postoji nekoliko pravaca s označenim biciklističkim stazama. No, one su najbrži put samo u slučaju prometnih gužvi. Naime, uređene bicikllističke staze počinju i završavaju na nelogičnim mjestima, stoga je najbolje voziti po sporednim uličicama koje mogu poslužiti i kao prečaci prema odredištima.


Sudjelujte i vi u akciji ako želite proći! Foto: Facebook@Zelena akcija

Ako će brucoši-biciklisti biti legalisti i voziti samo po biciklističkim stazama, onda vrijedi znati da su gotovo svi domovi blizu biciklističkih staza, od kojih su najbolje na Zagrebačkoj i Slavonskoj aveniji, Vukovarskoj, Savskoj, Lučićevoj, Branimirovoj, Hrvatske bratske zajednice, Holjevčevoj te na tzv. zelenim valovima (Držislavova, Boškovićeva, Hebrangova, Klaićeva, od centra prema zapadu i Kršnjavog, Žerjavićeva, Trenkova, Hatzova od zapada prema centru).

Iz tih pravaca je lako doći na Vlašku, Zvonimirovu i Branimirovu, koje uglavnom nisu opremljene biciklističkim stazama, ali su važne u kretanju prema istoku grada.


foto: prtscr Sindikat biciklista@Zagrebiciklin, priručnik

Ako si predani biciklist, svakako preuzmi "Zagrebiciklin", priručnik za bicikliste početnike koji je izradio Sindikat biciklista i posjeti stranicu zagreb.cyclestreets.net na kojoj možete isplanirati svoju biciklističku rutu. Potrebno je odabrati polaznu i ciljnu točku, a servis će vam sam izbaciti tri različite biciklističke rute: brzu, mirnu i uravnoteženu. One se razlikuju u izravnosti, a kriteriji izbora su vrste cesta, postojanje biciklističkih staza na tom području, uzbrdice i slično.

Ako pak nemaš svoj bicikl, a htjeli biste se tako kretati po gradu, uvijek možete po povoljnim cijenama posuditi jedan iz sustava javnih bicikala Nextbike.Službene stanice u Zagrebu na kojima možeš posuditi ili vratiti posuđeni bicikl nalaze se na 14 lokacija: Glavni kolodvor, Tržnica Kvatrić, Tehnički muzej, Gundulićeva, Petrinjska i Nacionalna sveučilišna knjižnica, Point centar Vrbani, Maksimir, Avenue Mall, Britanski trg Sherry's, Bistro RougeMarin Sigečica, Green Gold, Arena Centar, Studenski dom "Cvjetno naselje". Više saznaj ovdje.

Pješačenje ostavljamo na izbor pojedncima. Sve ovisi o količini vremena, volje i kondicije da od stana krenete prema fakultetu. Pješice je najbolje ići ako imate unajmljen stan u blizini fakulteta ili ako želite bolje upoznati grad,  za što je pješačenje definitivno najbolji način.

Milan Dalmacija
foto: Pixabay


kretanje po gradujavni prijevozbicikliautomobilipješačenjetramvajske linijeprvikoracisamostalnoKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se