Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Loše vijesti za studente koji rade: zarada iznad 15 tisuća kuna će se oporezivati - provjerite koliko!

MojFaks | Akademska četvrt, 05.01.2017.Loše vijesti za studente koji rade: zarada iznad 15 tisuća kuna će se oporezivati - provjerite koliko!

Prošlog smo tjedna donijeli tekst o novostima koje porezna reforma donosi studentima, a ovog tjedna stiže još jedna nadopuna koja vam se neće svidjeti...

Iako smo se razveselili vijesti da je prvi porezni prag od ove godine porastao s 13 na 15 tisuća kuna, nismo dugo ostali u dobrom raspoloženju. Naime, od 2. siječnja vrijedi novo pravilo koje kaže da su i prvi i drugi porezni prag ujednačeni i sada iznose 15 tisuća kuna.

Marko Božac koji nam se na svome blogu Dirty Hands pojasnio sve začkoljice računanja dohotka i poreza na prihod ostvaren studentskim radom ažurirao je tekst zbog izmjena koje su stupile na snagu 2. siječnja 2017. godine.

Od 2017. godine, prvi i drugi prag nalaze se na 15.000 kuna te se na prihod iznad 15.000 plaća 24 posto poreza – novost je s kojom se mora upoznati svaki student.


Dakle, kao što smo već pisali, nakon što student/ica ostvari prihod u kalendarskoj godini više od 15.000 kuna, primjerice preko studentskog ugovora (bruto iznos), on ili ona prestaje biti porezna olakšica roditeljima/skrbnicima. Naime, roditelji ostvaraju pravo na poreznu olakšicu za uzdržavanu osobu, tj. uvećani osobni odbitak za svako dijete. Zbog toga roditelj, ako prima plaću, plaća manji porez na dohodak svaki mjesec. Kada student/ica prijeđe prvi prag, roditelj gubi tu olakšicu zbog čega roditelj mora plaćati veći porez. Ovaj prvi prag reguliran je Zakonom o porezu na dohodak (članak 17.) i odnosi se na bilo koji oblik prihoda.

...Ako ste radili preko SC-a, a planirate i dalje - ovo su novosti koje morate znati! Porezi, obračuni, limiti zarade...


No, osim ovoga, od ove će se godine nakon prelaska praga od 15 tisuća kuna plaćati i 24% poreza. Nakon što student/ica uprihodi u kalendarskoj godini isključivo preko studentskog ugovora više od 15.000 kuna (neto iznos), on/ona plaća 24% poreza na prihod iznad 15.000 kuna.

Primjerice, kako pojašnjava Božac na svome blogu, ako student/ica na godišnjoj razini zaradi preko studentskih ugovora 14.000 kuna, a sljedećim ugovorom dolazi još 3000 kuna, on/ona će dobiti 1000 kuna (iznos do 15.000 kuna) bez poreza te će na 2000 kuna (iznos iznad 15.000 kuna) platiti 24 posto poreza (to je 480 kuna). Na tih 480 kuna još se plaća prirez po stopi propisanoj u mjestu prebivališta studenta (najviše 18%). Na kraju će student/ica uprihoditi ukupno 2520 kuna (umanjeno za prirez) iako na ugovoru stoji 3000 kuna. Porezna stopa od 24 posto (i prirez) primjenjivat će se kasnije na sve prihode u toj kalendarskoj godini preko studentskog ugovora. Ovaj prag je uređen Pravilnikom o porezu na dohodak (članak 4.)

Popis stopa prireza porezu na dohodak po gradovima i općinama dostupan je na stranicama Porezne uprave.

L.B./foto: arhiva@MojFaks


studentski radSCugovoriporezporezna reforma15 tisuća kunaporezni pragKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se