Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Treba li nam znojenje u dvoranama? Studenti iskreno poručili što misle o tjelesnom na faksu

MojFaks | Akademska četvrt, 11.04.2018.



Treba li nam znojenje u dvoranama? Studenti iskreno poručili što misle o tjelesnom na faksu

Tjelesni je jedan od onih predmeta: ili ga voliš ili ga ne podnosiš - nema tu zlatne sredine. Premda nam se mišljenje o tjelesnom može promijeniti pa nam se više sviđa na fakultetu nego u srednjoj školi, čini se da studenti ipak ne gaje simpatije prema kolegiju koji promiče fizičku aktivnost kao preduvjet zdravog života.

Studenti koji su skloni sportu i fizičkim aktivnostima vesele se i satima tjelesnog, a onima koji su u raspoloženju "ne da mi se" kada je riječ o fizičkoj aktivnosti, od samog spomena tjelesnog pada mrak na oči. Naravno, tjelesni obiluje, logično – tjelesnom aktivnošću. To znači da je dobar za studente i za njihovo zdravlje.


Izvor: Shutterstock

Pa dok neki svoje slobodno vrijeme provode u teretanama, drugi se vole kretati u sklopu fakulteta i još za to dobiti ECTS bodove. Pitali smo studente s različitih fakulteta te bivše studente vole li oni tjelesni te kako im ide "odrađivanje" tog predmeta. Ovo su neki od odgovora:

"Iako ovaj tjelesni na faksu nije toliko loš, zaista ga mrzim iz dna duše. Odabrala sam ono penjanje na Sljeme koje se ide subotama ujutro i iako sam umirala svaki put dok sam došla do gore, bilo mi je super jer sam se družila s ljudima, malo maknula iz grada, što nikad ne bi na vlastitu inicijativu. Dobro sam se zabavljala svaki put, a bilo je i super jer se nije išlo kad je padala kiša i bilo loše vrijeme (što se znalo dogoditi u jednom od tri odlaska gore)", studentica Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

"Ja sam bila oslobođena tjelesnog jer sam bila aktivni sportaš. Ali da nisam, išao bi mi na živce", studentica Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

"Najozbiljnije, ja sam obožavala tjelesni na faksu. Još u to vrijeme sam se ozbiljno bavila sportom i voljela tjelesni i u školi i na faksu, išla sam uvijek na sportska natjecanja za školu, tako da ni faks nije bio iznimka. Tamo sam čak do Europskog prvenstva dogurala. Nakon druge godine, kad više nismo imali tjelesni, bilo mi je baš krivo i jako mi je nedostajalo fizičke aktivnosti između predavanja",
bivša studenti Filozofskog fakulteta u Osijeku.

"Mrzio sam tjelesni jer PMF nema svoju dvoranu pa smo morali na Martinovku u 8 ujutro. Kužim da je zapravo bilo okej, malo rekreacije, ali svejedno ga ne volim"
, student Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.


Izvor: smotra.unist.hr

"Ja osobno nemam obavezni kolegij tjelesno na faksu, nego se svi dobrovoljno javljaju profesoru na dogovor oko nekih fizičkih aktivnosti, sporta, teretane, plivanja...Itd. Dakle nije obavezno, ali nosi dodatne mogućnosti u vidu jeftinije članarine u teretani i sl. U svakom slučaju mislim da je fizička aktivnost bitna u životu studenta jer previše vremena provodimo na faksu sjedeći. Hoće li to biti nešto individualno tipa trčanje po Žnjanu, vožnja bicikla ili nešto grupno tipa nogomet, basket, teretana, nebitno. Bitno se kretati. U svakom slučaju, bolje nego izlazak na cajke i konzumiranje votke i džina",
student Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu.

...Bolji od badmintona, brži od picigina: PMF-ovac osmislio jedinstveni sport koji možete zaigrati na tjelesnom...


"Mislim da mi je tjelesni na faksu gora tlaka od onog školskog mučenja. Srećom pa sam ga morala odrađivati 'samo' dvije godine. Prve godine malo sam se zeznula jer sam se odlučila uključiti negdje na polovici semestra i to na Sljeme jer si tako morao odraditi manje dolazaka umjesto ići na nešto svaki tjedan. I tako ja lijepo već skoro na polovici semestra odlučim otići na svoj prvi uspon, a poanta tih uspona je da od početka prema kraju godine idu od lakšeg prema težem. I naravno da sam umrla, dobila PTSP i panično išla tražiti neki dvoranski sport koji će me naknadno primiti jer sam se grozno provela i skoro ispustila dušu, a čak sam i bila u formi. Na kraju sam tjelesni odradila jogirajući, bez znoja",
bivša studentica Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

"Tjelesni nikad nisam previše volio, a sličan stav sam zadržao i na faksu iako su mi sad sati tjelesnog puno draži nego prije. Nema ocjenjivanja, a i shvatio sam da tjelesna aktivnost nije toliko loša stvar, pogotovo zato što na faksu imamo vlastiti fitness koji je vrlo dobro opremljen"
, student Odjela za matematiku u Osijeku.

...Studenti više vole teretane i pilates, ali evo zašto je sljemenarenje za tjelesni najbolji izbor...


"Ja sam voljela tjelesni na faksu zato što općenito volim rekreaciju, a to je bila besplatna rekreacija! Išla sam na aerobic i dok je većina cura 'umirala' od muke, meni je bilo super! Još sam na kraju treninga otišla na kat malo trčati po traci, sve iz ljubavi prema sportu"
, studentica Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

...U balonu bez zraka ruše protivnike i zabijaju golove: Studenti iz Slavonije poludjeli za neobičnim sportom...


"Tjelesni je bio uglavnom beskoristan, profesori su radili s previše ljudi, a pod 'radili' mislim 'nisu uopće'. Dobro je što imaš teretanu ili dvoranu na raspolaganju, znao sam odigrati briljantne nogometne utakmice s kolegama, znao sam igrati 'agresivnu' obranu kad se igrala košarka s kolegicama, simpatično, puno sjećanja, ali uglavnom bespotrebno. Osoba koja se kreće u životu, ne treba joj taj sat-dva tjedno (plus još koji sat za dolazak na mjesto radnje), a osoba koja se ne kreće - neće se kretati ni na tjelesnom",
bivši student Odjela za kulturologiju u Osijeku.


Izvor: scst.unist.hr

"Ne volim tjelesni i kroz cijelu osnovnu i srednju sam uvijek maksimalno izbjegavala odlazak na tjelesni i iskreno sam se veselila odlasku na faks, dok nisam skužila da se muka s tjelesnim nastavlja. I prošli i sadašnji semestar sam bila te 'sreće' da mi je tjelesni u 8 ujutro. Da budem iskrena, sa sadašnjim terminom utorkom sam čak i zadovoljna, s obzirom na to da mi je prošli semestar bio četvrtkom u 8... Doduše super mi je što je prošli semestar bila aktualna opcija s klizanjem i stvarno ima puno opcija. Šteta što nisam sportski tip pa mi je od svega jednako muka!"
, studentica Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

"U srednjoj sam obožavala tjelesni, a na faksu nisam jer je bilo na knap s rasporedom uvijek i dugo treba po špici od faksa do Martinovke", studentica Hrvatskih studija.

"Bio je okej tjelesni, trebalo je samo imati opremu i mogao si igrati košarku, nogomet, odbojku, itd. ili sjediti na klupi ako ti se baš ne da. Ako si imao kolokvij ili ispit nakon tjelesnog tada si na tjelesnom mogao i učiti što je po meni dobro. Fizička aktivnost je uglavnom bila nula", studentica Filozofskog fakulteta u Osijeku.


Izvor: smotra.unist.hr

"Tjelesni mi je išao na živce jer smo trebali svake subote ujutro ići na Sljeme pa nas se nekolicina dogovorilo da ćemo ići busom ubuduće i zaliti se malo vodom da bi izgledali kao da smo znojni od napornog puta do gore", studentica Geodetskog fakulteta u Zagrebu.

"Ja sam ga mrzila. Imali smo neki prcmoljak od teretane s pokidanim spravama i stolom za ping pong koji se rušio na pogled. Dan kad sam dobila zadnji potpis mi je bio jedan od sretnijih u životu", studentica Ekonomskog fakulteta u Osijeku.

"Bilo puno izbora pa sam svaki semestar nešto drugo probala što je bilo fora, al da mi se često nije dalo ići, bome nije, valjda što često nisam imala svoje ekipe. Ali opet, bilo je puno prilika i načina za nadoknaditi izostanke pa opet super. Inače sam bila ljubiteljica tjelesnog",
studentica Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

"Na tjelesnom mi je bilo sve okej osim trčanja. Čak sam i Paklenicu vidio zbog tjelesnog na faksu. Preporučio bi ga svima iskreno. A bome i Paklenicu",
bivši student Sveučilišta u Zadru.


Izvor: Shutterstock

Zanima nas i vaše mišljenje i zato vas pitamo:



Ivana Petrić
foto: privatna arhiva


tjelesnihejtanjekolegijtjelesni na faksu



Kako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se