Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

'Na Ekonomiji i FER-u ne štrajkaju jer zarađuju velike novce': Nekoliko zagrebačkih fakulteta baš i ne štrajka, evo i zašto

MojFaks | Akademska četvrt, 05.11.2019.'Na Ekonomiji i FER-u ne štrajkaju jer zarađuju velike novce': Nekoliko zagrebačkih fakulteta baš i ne štrajka, evo i zašto

U tijeku je 18. dan štrajka u osnovnim i srednjim školama, a za sutra je najavljen treći dan štrajka na fakultetima. Čini se da su neki fakulteti skloni solidariziranju sa svojim nenastavnim osobljem, dok drugi nisu...

Predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Igor Radeka, prošli tjedan najavio je još jedan štrajkaški dan na fakultetima. Novonajavljeni dan štrajka bio je petak, 8. studeni, da bi ga nakon neuspjelih pregovara s Vladom premjestili na ovu srijedu, 6. studenoga.

Kako nam Radeka govori, organizirajući zajednički štrajk u osnovnim, srednjim školama, visokom obrazovanju i znanosti u srijedu, nastoji se napraviti dodatni pritisak prema Vladi RH. Isti dan najavljen je i prosvjed na Markovom trgu simboličnog naziva "6.11. za 6,11%".


...EKSKLUZIVNO Kreće ŠTRAJK i na fakultetima! Evo kako će biti organiziran i što znači za studente...


"Štrajk je pomaknut s petka na srijedu zbog toga što je Vlada izašla s novim prijedlogom koji je za nas potpuno neprihvatljiv. Mi pojačavamo akciju zapravo zbog rješenja koje nije ni na pomolu", pojasnio je Radeka.


foto: Josip Biondić/Publikacija "A uvijek se nađe netko tko će raditi za manje"

Gube li štrajkaši podršku javnosti?


U razgovoru za naš portal, Radeka je prošli tjedan izjavio da je odaziv tijekom drugog štrajkaškog dana jako dobar i na razini prvog. Prema prošlotjednim podacima Nezavisnog sindikata znanosti i Visokog obrazovanja, dvije ustanove su bile u stopostotnom štrajku. U znanosti i visokom obrazovanju, 26 ustanova u štrajku je 75% - 100%. U današnjem razgovoru, Radeka nam govori da Sindikat posjeduje statistiku za sve fakultete, te da je na nivou svih ustanova odaziv u prvom štrajkaškom danu bio 64%, a u prošlotjednome ipak malo slabiji - 56%. Pada li interes i podrška javnosti, ali i znanstvenog kadra?

"Generalno govoreći mi smo zadovoljni i ovo je jedna od najuspješnijih akcija koje je naš sindikat provodio u tom polju. Podrška je jako velika i ono što je vrlo važno jeste da podrška nije samo među nenastavnim osobljem za koje tražimo povišice i predavačima, nego i među nastavnim osobljem. Dakle, velika većina kolega podržava svoje kolege iz sustava, nenastavno osoblje i predavače", kazao je Radeka.

Ima li fakulteta štrajkolomaca?


Unatoč ovim izjavama, slika na terenu malo je drugačija. Barem po onome što govore studenti određenih zagrebačkih fakulteta. U protekla dva tjedna na društvenim mrežama, kao i u razgovoru sa studentima, iskristaliziralo se da su neki fakulteti štrajkali s manjim žarom, od primjerice Filozofskog fakulteta u Zagrebu ili Učiteljskog fakulteta, što je i za očekivati. Ovo posebice vrijedi, kako doznajemo na terenu, za Ekonomiju, FER, FSB pa čak i Agronomiju. Točan postotak odaziva na štrajk za ove fakultete, gospodin Radeka nije želio podijeliti s nama iako njima raspolaže. Ne želi, kako tvrdi, na ovaj način izdvajati pojedine fakultete.


Foto:MojFaks

Prilikom prvog štrajkaškog dana na fakultetima, većina studenata nije točno znala hoće li imati predavanja taj dan. Kako smo pisali u prethodnom tekstu, studentice FSB-a bile su na vrijeme obaviještene o predavanju koje se održavalo bez obzira na štrajk. "Napisali su nam na web stranicu da se javimo profesorima imamo li predavanje ili ne, bilo bi jednostavnije da su se svi izjasnili kako ne bismo slali zasebne mailove svima", kazale su nam tom prilikom.


Situacija na FER-u


Prije održavanja prvog štrajkaškog dana, pojedini studenti FER-a, nisu ni znali da je štrajk najavljen. 

"Nemam pojma da će štrajk biti u četvrtak, ne čitam vijesti i nisam upućen. Ali ako će javiti da nastave nema, neću doći." Istog mišljenja bio je je još jedan student FER-a, koji nam je tada kazao: "Čuo sam za štrajk, ali nismo dobili upute za taj dan. Čekat ću obavijesti profesora pa ću vidjeti hoću li doći ili ne, sve ovisi o njima".

Prošloga četvrtka, novinarka portala MojFaks posjetila je FER i zatekla studente kako uče na hodnicima fakulteta te su, prema njihovim izjavama, u velikoj većini imali predavanja.

"Imali smo predavanje ujutro bez obzira na štrajk i sad čekam iduće. Rekli su nam da u slučaju da profesor štrajka, to predavanje moramo nadoknaditi. Bilo bi jednostavnije da svi jave jer su se izjasnili samo oni koji sigurno drže nastavu, a za pojedine ne znamo uopće dok se ne pojavimo", kazala je studentica FER-a u razgovoru za naš portal. 


foto:MojFaks


Na Ekonomiji štrajka nema


Uoči prvog štrajkaškog dana, ponukani pitanjima studenata, oglasili su se sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta i putem službene Facebook stranice Studentskog zbora prenijeli odgovor prodekana za nastavno i nenastavno osoblje prof.dr.sc. O. Kesara.

"Ovim putem dostavljamo stav Uprave Fakulteta vezan uz štrajk. S obzirom na to da se poziv Sindikata na štrajk odnosi uglavnom na nenastavno odnosno administrativno, pomoćno i tehničko osoblje, nastava će se održavati redovno prema Satnici objavljenoj na web stranicama Fakulteta. Isto tako, Uprava Fakulteta će, ako bude bilo potrebe za time, uložiti dodatan napor kako bi se osiguralo da sve stručne službe Fakulteta funkcioniraju prema uobičajenoj dinamici i opsegu poslova”, stoji u objavi na stranici Studentski zbor EFZG. 


...Svi na predavanja – unatoč štrajku: Ovaj veliki zagrebački fakultet objavio da će nastave sutra biti!...


Prema komentaru Radeke, štrajk na pojedinim fakultetima održao se u manjoj mjeri, zbog specifičnosti na koji način te ustanove rade. 

"Oni rade međunarodne znanstvene projekte, međunarodne simpozijume i slično i naravno da takve neke aktivnosti se moraju nastaviti. Prirodno je stanje bez obzira na štrajk da se ne prekidaju. Zbog toga zapravo štrajk u našem sustavu ne može biti s tako visokim postotkom kao što je u osnovnim i srednjim školama", ističe Radeka.

"Na Ekonomiji i FER-u ne štrajkaju jer zarađuju velike novce..."


Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić, za MojFaks govori da sindikati nisu očekivali stopostotni štrajk. Zbog seminara i konferencija, u sustavu znanosti to je nemoguće očekivati. Međutim, na naše podatke o izjavama s terena i održavanju nastave na pojedinim fakultetima, Ribić govori da je situacija takva jer su neki profesori solidarni, a neki nisu. 

"Neki hoće držati nastavu, nije ih briga za svoje nenastavno osoblje s kojim rade i surađuju svakodnevno, ne žele kasnije nadoknađivati tu nastavu. Neki možda nemaju ni termine i tako. To su oni koji neće, a drugi hoće. Nismo ni očekivali (podršku op.a.), jer u biti štrajka nenastavno osoblje, to je njihov štrajk. Ekonomija je tradicionalno slaba, jer tamo ljudi zarađuju velike novce sa strane i onda je njima to poremećaj njihovih zarada. Vi imate i neka predavanja koja se plaćaju, i ako imaju izvanredne studije, onda je taj štrajk na njihovu štetu. Oni ne žele izgubiti te prihode. I tu su oni fakulteti koji stvaraju velike vlastite prihode kao što su FER i Ekonomija", poručio je Ribić.


Foto: MojFaks

Na FER-u se i sutra radi punom parom


Iz razgovara s profesorom Tomislavom Šikićem, sa Zavoda za primijenjenu matematiku na FER-u i predsjednikom Sindikata, doznali smo da je na FER-u plan za sutrašnji dan isti kao i u prethodna dva slučaja – nastava će se održati. 

"Što se tiče plana za sutra, plan je isti kao i za prva dva dana. Dakle, ne radi referada za studente, ne radi knjižnica i spremačice ne rade. To je naš pokazatelj da zapravo i studenti vide, da za kvalitetu nastave i svega nisu baš samo nastavnici nego da i nenastavno osoblje tu ima puno svog doprinosa. Idemo s istim planom kao i dosad", govori nam profesor Šikić. 

...Studenti zadnja rupa na svirali – nitko im ništa ne govori: Evo što poručuju profesorima za sljedeći dan štrajka...


Nastava na FER-u, prema sugovorniku Šikiću održava se iz organizacionih razloga. FER ima preko 2500 studenata, koji pohađaju paralelne grupe i ako se dogodi da neko štrajka, a neko ne, fakultet bi bio u kaosu, zbog toga je odlučeno da fakultet ostane otvoren. Što se tiče totalnog štrajka, prema Šikiću u ovom vremenskom razdoblju (idući tjedan su već pripreme za rokove), zaustavljanje nastave bilo bi kontraefektno na velikim fakultetima

"Kod nas su mnogi profesori za vrijeme štrajka, nastavu ili čak malo skratili ili rekli nešto. Većina nastavnika je zapravo, na neki način prokomentirala i pokazala da podržava štrajk.  Ja mislim da je bolje da su studenti senzibilizirani za problem, da shvaćaju. Prema profesorima koji su mi se javljali, mogu tvrditi da podržavaju napore koji idu u smjeru da nenastavno osoblje ostvari bolji koeficijent, da se vidi u čemu je problem i osvijesti problem da naša čistačica  ima manju plaću nego negdje drugdje u sustavu, zbog kojeg razloga? Također, studenti su nakon završenih predavanja počistili za sobom", što je prema riječima profesora Šikića i smisao. 

"Treba se vidjeti da je nenastavno osoblje jednako važno u sustavu. Treba im dati podršku i uvažavati ih", poručio je on.

S istim upitom o solidariziranju s prosvjetarima koji su već 18 dana u štrajku kontaktirali smo i Ekonomski fakultet u Zagrebu. Usprkos trudu stručne savjetnice za odnose s javnošću EFZG-a, Ivane Obad, da stupi u kontakt s predsjednicom sindikata Ekonomskog fakulteta i profesoricom na ovome fakultetu Ivanom Dražić-Lutilsky, do izlaska ovog članka službeni komentar na izjavu Vilima Ribića nismo dobili.

Anja Zulić
Foto: MojFaks


štrajkfakultetiEkonomski fakultetFERFSBKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se