P.S. u Akademska četvrt

Dekan FPZG-a objasnio zašto se ukida usmjerenje radijskog novinarstva: „Studenti neće biti uskraćeni za rad na radiju“

S obzirom na nedavnu situaciju oko ukidanja jednog usmjerenja na FPZG-u, dekan ovog fakulteta odgovorio je na naš upit

18. srpnja 2023 16:08
Andrija Henjak, dekan FPZG-a

Andrija Henjak, dekan FPZG-a Foto: Fakultet političkih znanosti/Facebook/Canva

Ovih dana glavna tema na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu jest ukidanje studijskog smjera na trećoj godini prijediplomskih studija. Osim njega, poznato je da se ukidaju i neki kolegiji.

Podsjetimo, od iduće akademske godine ukida se usmjerenje „Radijsko novinarstvo“ kao i kolegiji poput Sportskog novinarstva zbog isteka ugovora profesora ovih kolegija.

Nije problem samo u isteku ugovora koji nije produžen, već je njihov stručni kadar, prema riječima dekana FPZG-a, bio problematičan.

Zbog iznimno velike rasprave između studenata i dekana koja se dogodila na privatnom kanalu na aplikaciji Microsoft Teams, a i zbog prigovora studentice FPZG-a koja je za MojFaks otkrila kako je željela upisati smjer radijskog novinarstva, od Andrije Henjaka tražili smo obrazloženje ove ishitrene odluke, a njegov odgovor prenosimo u cijelosti:

Radijska redakcija i Oblici radijskog istraživanja su izborni predmeti na trećoj godini studija. Njih već duže vrijeme u cijelosti izvodi vanjski suradnik koji nije zaposlenik fakulteta. Razloga za ovu odluku ima više, najprije nije nam prihvatljivo da predmete u tom opsegu izvodi vanjski suradnik jer postoje sveučilišna pravila koja to ograničavaju, a osim toga to nam je i nezanemariv financijski trošak.

Također, problem je u načinu na koji se izvodila nastava. Naime, prema ECTS sustavu na svakom predmetu mora postojati usklađenost ishoda učenja, nastavnih sadržaja, metoda izvođenja nastave i metoda provjere znanja. Na ovim predmetima to nije bio slučaj, i ovi elementi nisu bili povezani, što dosad nitko tko je sudjelovao u raspravi o ovoj temi, koliko ja vidim, nije doveo u pitanje.
Jedan od konkretnih problema je u tome što su se kolokviji na ovim predmetima, kao jedini oblik ispita znanja tog tipa sastojali u tome da studenti jedan tjedan čitaju portale vijesti i onda odgovaraju na pitanja o tome što se događalo u tim tjednima.

Na predmetima koji se zovu Radijska redakcija i Osnove radijskog izražavanja provjera poznavanja vijesti na portalima ne može biti način provjere ishoda učenja, koji bi u svojoj biti trebali imati poznavanje rada u redakciji i oblika izražavanja na radiju. Također, postojala su stanovita preklapanja sadržaja, između više predmeta te su neki sadržaji koji se izvode na ovim predmetima već obuhvaćeni drugim predmetima.

Budući da nismo mogli osigurati izvođenje nastave na adekvatnoj razini kvalitete ovi predmeti su zamrznuti, dok se ne steknu uvjeti da se isti mogu izvoditi na primjerenoj razini kvalitete, a dotad će studenti upisati predmete na kojima je moguće osigurati adekvatnu kvalitetu nastave.

Studenti i dalje imaju dva obvezna predmeta iz smjera radijskog novinarstva, gdje se također oslanjamo na vanjske suradnike, i dalje imaju mogućnost praktičnog rada na Radiju student i imaju mogućnost stručne prakse na trećoj godini studija, koja uključuje i praktičan rad na radiju, za koju od ove godine imaju i dodatne ECTS bodove, te neće biti uskraćeni za mogućnost rada na radiju.

Dekan Andrija Henjak bio je jasan u svojem objašnjenju zašto je uopće došlo do navedene situacije, a daljnji razvoj događaja će pokazati hoće li studenti održati neslužbeni, ali najavljeni prosvjed o kojem smo već pisali.

 

Još vijesti