V.F. u Akademska četvrt

Muko moja prijeđi na drugoga! Situacije na faksu s kojima će se poistovjetiti svaki student introvert

Totalno relatable...

11. rujna 2023 16:45
Nije nam lako...

Nije nam lako... Foto: Canva

Možda nisi introvert, ali definitivno jednoga poznaješ. To je ona osoba koja doživi živčani slom kad ju pozoveš na kavu, a onda nenajavljeno povedeš još nekoga sa sobom. Ako si ti ona osoba koja bi u takvom slučaju dobila živčani slom, onda ćeš se poistovjetiti s ovim situacijama. Ima toliko stvari koje su nama introvertima užasno stresne dok ih ekstroverti ni ne primjećuju. Vrijeme je da svi saznaju kako se osjećamo!

1. Prozivka

Nešto što se definitivno ne može izbjeći. Kad vidiš da profesor uzima kemijsku i popis imena, pada ti mrak na oči. Što reći kada prozove tvoje ime? Evo me? Tu sam? Ovdje? Moraš brzo donijeti odluku. Kad konačno odlučiš što ćeš reći, moraš to nekoliko puta ponoviti u glavi i zamisliti si kako će zvučati kad to glasno izgovoriš.

Kojim tonom to reći? Koliko glasno? Ne želiš biti preglasan da se svi okrenu, a opet ni pretih da te profesor ne čuje. U tom slučaju ćeš morati još jednom viknuti da si prisutan. Kad te konačno prozove, samo ćeš dići ruku i reći: „Ovdje“. Ako te profesor ne pogleda, nećeš biti siguran je li te čuo ili ne, a opet nećeš smoći hrabrosti otići do njega nakon prozivke i pitati ga pa ćeš se cijelo vrijeme brinuti trebaš li računati ovo predavanje kao izostanak.

2. Kava u pauzi s kolegama (množina)

Voliš otići na kavu u rupi između predavanja s kolegom. Ali naglasak je na tome da ste samo vas dvoje. Taman kad ste naručili, nakon što si ti nekoliko puta u glavi izvježbao kako ćeš točno naručiti kavu s toplim, kolegi zazvoni mobitel. Nakon kratkog razgovora, obavijesti te da će vam se uskoro pridružiti još nekoliko kolega kojima je seminar ranije završio. I sad si zarobljen, ne možeš otići jer si upravo naručio kavu, a ne želiš ostati jer ne voliš kad je oko tebe puno ljudi. Vjerojatno ćeš cijelo vrijeme šutjeti i pijuckati kavu (koju ćeš popiti u roku od deset minuta). U najgorem slučaju će netko primijetiti da cijelo vrijeme šutiš pa će te pitati jesi li dobro.

3. Timski rad

Solo rad ti najviše paše, rad u paru je okej, rad u velikoj grupi… Grupni projekti su nešto što te užasno uznemiruje. Što je grupa veća, to ćeš ti manje pričati. Kada je rad u paru u pitanju, situacija ima potencijala biti ugodna. Ako će tvoj kolega uredno izvršiti dio svojih obaveza, neće biti nikakvih problema. Ako radiš u grupi s još nekoliko drugih studenata… Onda će biti mnogih problema. Trebat će ti sva koncentracija svijeta da se natjeraš reći naglas svoju ideju. Naravno, ne možemo ne spomenuti izlaganje. Ako profesor zamoli da jedna osoba iz grupe izloži što ste dosad napravili, samo ćeš se moliti da to ne budeš ti.

4. Kašnjenje

Prekasno si se probudio. Trčao si na bus, s busa na faks i došao kad je već predavanje započelo. I što sad? Kako neprimjetno ući? Znaš i sam da će te svi pogledati čim otvoriš vrata. Žališ što nisi obukao maskirnu odjeću poput vojnika da te nitko ne vidi. Trebat će ti nekoliko sekundi da se sabereš prije nego što uđeš. Kad konačno skupiš hrabrosti, otvoriš vrata dvorane i uđeš unutra, shvatiš da je prozivka već prošla i da ćeš se morati kasnije javiti profesoru da te zapiše.

U najgorem slučaj će te profesor pitati zašto kasniš pa ćeš morati improvizirati odgovor dok te svi gledaju. Onda nećeš pogledom moći naći svoju ekipu pa ćeš samo sjesti na jednu od dvadeset slobodnih stolica u prvom redu. Jer nitko drugi ne sjedi u prvom redu.

Naravno, odlazak na WC pod predavanjem ne dolazi u obzir. Ne želiš da te cijela dvorana gleda dok hodaš od svog mjesta do vrata. Prekriži noge i trpi.

Još vijesti