V.F. u Laganini

Auto te je poprskao vodom dok je prolazio kroz lokvu? U ovoj državi bi platio 336 eura kazne

Prskanje pješaka je zabranjeno i u brojnim državama.

4. svibnja 2023 11:41
U Hrvatskoj nema takvog ograničenja.

U Hrvatskoj nema takvog ograničenja. Foto: PublicDomainPictures via Pixabay

Pada kiša, a ti stojiš na pješačkom prijelazu i čekaš da ti se na semaforu upali zeleno. Već si u niskom startu da prijeđeš, a onda dolazi auto, prođe kroz lokvu i poprska te vodom. Ti si ljut i mokar, a vozač auta samo prolazi i ne zamara se time. Vozač ima sreće da ne živi u Norveškoj jer bi tada platio za to masnu kaznu.

Prskanje pješaka vodom se u nekim državama smatra prekršajem i kažnjava se novčanom kaznom, kako piše Punkufer.hr. Jedna od njih je Norveška u kojoj se vozač automobila kažnjava s 4000 norveških kruna, odnosno oko 336 eura ako poprska pješaka vodom. Umjesto da samo projure kroz lokve, vozače se potiče da uspore kada prolaze pored pješaka kako ih voda ne bi poprskala.

Kažnjava se i u državama širom svijeta

Osim Norveške, prskanje pješaka vodom je zabranjeno i u SAD-u gdje vozači mogu dobiti kaznu u iznosu od 175 dolara ako im se dokaže da su namjerno poprskali pješaka vodom.

U Velikoj Britaniji se vožnja bez razumnog obzira prema drugim osobama, uključujući i prskanje pješaka smatra prekršajem prema Zakonu o cestovnom prometu iz 1988. godine. Maksimalna moguća kazna za taj prekršaj može iznositi i 5000 funti, ali obično se naplaćuje oko 100 funti.

Ovakva zabrana postoji i u Japanu gdje se slučajno prskanje pješaka vodom kažnjava kaznom do 7000 jena, točnije oko 45 eura.

Izvor: Punkufer.hr

Još vijesti