V.F. u Vijesti

Filmska vožnja: Vozača „oteo“ njegov samovozeći automobil, nije ga mogao zaustaviti

Srećom, nitko nije ozlijeđen.

6. listopada 2023 14:56
Morao se zabiti u policijski kombi da se zaustavi

Morao se zabiti u policijski kombi da se zaustavi Foto: Canva

Vozač iz Glasgowa je doživio jedno neobično, ali i traumatično iskustvo kada ga je, kako kaže, „oteo“ njegov vlastiti samovozeći električni automobil nakon čega se odigrala prava filmska akcija u kojoj, srećom, nije bilo ozlijeđenih.

Brian Morrison (53) iz Glasgowa, rekao je da se u nedjelju navečer vraćao kući s posla kada se njegov potpuno novi MG ZS EV zaglavio pri brzini od 50 km/h. Policija je bila prisiljena zaustaviti odbjegli automobil dopuštajući mu da se polako zabije u njihov policijski kombi. Iz MG Motor UK su rekli da pokušavaju riješiti problem.

MG Motor UK hitno pokušava stupiti u kontakt s gospodinom Morrisonom kako bi njegovo vozilo mogao u potpunosti pregledati naš inženjerski tim. Ovu stvar shvaćamo vrlo ozbiljno i sada kada je uspostavljen kontakt, ulažemo sve napore da brzo i sveobuhvatno riješimo stvari za njega“, rekao je glasnogovornik tvrtke.

Škotska policija potvrdila je da je reagirala na „vozača koji nije mogao zaustaviti svoj električni automobil“.

Morrison je rekao da je njegov automobil pretrpio „katastrofalni kvar“ i zaglavio se pri brzini od 50 kilometara na sat u blizini Glasgowa. Rekao je da je imao sreće što se incident dogodio poslije 22 sata u nedjelju navečer kada je na cestama bilo mirno, piše BBC.

Ostao je zaglavljen u autu

„Shvatio sam da nešto nije u redu kada sam došao do kružnog toka i pokušao usporiti, ali nisam uspio. Tada sam čuo glasno škripanje koje je zvučalo kao kočione pločice, ali budući da je auto bio nov, znao sam da ne može biti problem u njima. Uspio sam zaobići kružni tok brzinom od oko 50 km/h, a onda sam imao dug put ispred sebe, pa sam pretpostavio da će se zaustaviti ako ne ubrzam, ali nije“, ispričao je iznenađeni Morrison.

„Možda ne zvuči kao da je jako brzo, ali kada nemate kontrolu nad brzinom i potpuno ste zaglavljeni unutra, to je zastrašujuće“, dodao je.

Morrison je isprva u panici nazvao svoju suprugu kako bi je zamolio da upozori vozila ispred njega da ne može zaustaviti svoj automobil. Ipak, zabrinuo se za pješake te kružne tokove i semafore pa je nazvao hitne službe.

„Auto je samo bježao sam od sebe, ništa nisam mogao učiniti. Kad sam nazvao 999, poslali su policiju u pomoć i pozvali neke inženjere da pokušaju riješiti problem, a pitali su je li to samovozeći automobil. Bio je to prvi put da su se voditelji poziva susreli s problemom i nisu imali pojma što učiniti“, ispričao je.

Ubrzo su stigla su tri policijska vozila koja su prošla ispred i iza automobila.

Pokušali nasilno ugasiti motor

„Bio sam 100% koncentriran na upravljanje, pa kad se policijski kombi zaustavio pokraj mene i pitao jesam li Brian i jesam li dobro, samo sam povikao ne nisam, ne mogu stati.“

Policija je zamolila Morrisona da baci svoj elektronički ključ kroz prozor kombija, a zatim su pokušali nasilno ugasiti motor, ali ništa nije moglo zaustaviti automobil. Zatražili su ga da nekoliko sekundi drži tipku za uključivanje, ali je cijela upravljačka ploča bila osvijetljena greškama.

Policajci su ga odlučili navesti da se zabije u stražnji dio njihova kombija prije nego što uđe u naseljenije područje.

„Na kraju sam došao do kružnog toka koji je usporio auto na oko 20 km/h, a policijski kombi me čekao s druge strane. Ušao sam u kombi dok je bio u pokretu. Nakon toga, policajac je uskočio u moj auto i napravio nešto što zbog čega se auto smirio“, priča dalje Morrison.

Vozilo se nije zaustavilo ni nakon što je udarilo u kombi

Policija nije mogla pomaknuti njihov kombi jer bi se električno vozilo nastavilo kretati, pa su morali čekati dolazak služba pomoći na cesti.

„Kada su iz službe došli do mene, otprilike tri sata kasnije, uključili su auto kako bi obavili dijagnostičku provjeru i bilo je puno grešaka. Rekli su da nikada nisu vidjeli ništa slično i nisu htjeli upaliti motor dok ne vide što nije u redu.“

Osiguranje gospodina Morrisona reklo je da istražuju incident zbog kojeg nije bio siguran hoće li ponovno voziti drugo električno vozilo.

„Ne znam hoću li nabaviti drugi, iskreno nisam ni pokušao voziti auto svoje žene - bilo je to zastrašujuće iskustvo“, priznao je Morrison.

„Automobil se kretao malom brzinom i policajci su ga kontrolirano zaustavili uz pomoć policijskog vozila. Ni na jednom vozilu nije bilo štete“, rekao je glasnogovornik škotske policije.

Izvor: BBC

Još vijesti