M. P. u Vijesti

[ANKETA] Istrage na hrvatskim fakultetima uzele maha – ima li razloga za brigu?

Zlouporaba položaja i ovlasti.

8. studenog 2023 11:47
Što se događa na hrvatskim fakultetima?

Što se događa na hrvatskim fakultetima? Foto: Canva

Nije novost da u državi nije sve po zakonu i pravilima, pravda je spora i često nedostižna, a trenutni događaji pokazuju da na hrvatskim fakultetima nešto ne funkcionira. Što se to događa ovih dana?

Sutkinja istrage zagrebačkog Županijskog suda, odredila je istražni zatvor poduzetniku Anti Stanišiću i bivšoj rektorici zadarskog sveučilišta, Dijani Vican. Naime, našli su se pod istragom zbog korupcije, zajedno s bivšom HDZ-ovom političarkom Josipom Pleslić.

Uskok je pokrenuo istragu zbog trgovanja utjecajem, davanja mita za trgovanje utjecajem i zlouporabe položaja i ovlasti. Predodređen im je istražni zatvor kako na slobodi ne bi utjecali na svjedoke koje tužitelji žele ispitati tijekom istrage.

U srijedu, 8. studenoga, je već počela nova akcija policije u Hrvatskoj povezana s malverzacijama europskim novcem. Naime, prema nalogu europskog tužiteljstva policija je krenula u akciju uhićenja niza osoba osumnjičenih za zlouporabe u aferi na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Kako stvari sada stoje, sumnja se da su organizirali lanac za izvlačenje europskih sredstava u kojemu su bile razne tvrtke koje su ispostavljale fakture za poslove koji nisu obavljeni. Među uhićenima su navodno bivši dekan Almin Đapo i profesor Boško Pribičević, prenosi dnevnik.hr.

Studenti su, možda ne direktno, kolateralne žrtve ovakvih događaja jer se novac svakako može iskoristiti u bolje svrhe i u korist studentskog standarda.

Jeste li zabrinuti? Recite nam svoje mišljenje u anketi!

Anketa

Zabrinjavaju li vas uhićenja čelnika hrvatskih fakulteta?

Ukupno glasova:

 

Još vijesti