M. P. u Laganini

Otvorite oči i već ste gladni? Postoji nekoliko razloga zašto se to događa

Konzumirajte namirnice koje će vam dati dovoljno energije.

13. lipnja 2023 16:36
Pojačan osjećaj gladi

Pojačan osjećaj gladi Foto: Evgeny Atamanenko/Shutterstock

Koliko vam se puta dogodilo da otvorite oči i već ste gladni? Postoji nekoliko razloga zašto se to događa, ali sve ovisi od osobe do osobe.

Nutricionisti savjetuju da u tom trenutku pojedete kombinaciju proteina s ugljikohidratima jer će vas to duže držati sitima, a ujedno će vam i dati dovoljno energije za nastavak dana.

Brz metabolizam

Osjećaj sitosti se svodi na brzinu rada metabolizma vašeg tijela. Ako se bavite s nekim sportom, vjerojatno ćete sagorjeti više kalorija dok spavate jer su mišići aktivniji od masti. Prema tome, ljudi s brzim metabolizmom mogu osjećati veliku glad čim se probude.

Nedovoljno sna

Brojna istraživanja pokazuju da odmor ovisi o apetitu, a dokazano je da nedostatak sna značajno smanjuje sposobnost mozga kod regulacije apetita. Istraživanje iz 2019. godine je pokazalo da su zdrave žene osjećale povećanu glad kada su spavale manje nego inače.

Godine

Starenjem se može izgubiti sposobnost za osjećaj gladi ili žeđi, a što smo stariji to nam je i metabolizam sporiji. Stoga, pokušajte jesti više malih obroka jer će vas držati duže sitima, stoji na avaz.ba.

 

Još vijesti