V.F. u Nakon predavanja

Je li ovako u paklu? Evo kako izgleda učenje za kolokvije (s cimericom u domu)

Kad poželiš kroz prozor baciti i skriptu i cimera...

24. studenog 2022 12:16
Cimerice uče za ispit.

Cimerice uče za ispit. Foto: Antonio Guillem via Shutterstock

Skoro dva sata sjedim na krevetu i pokušavam učiti. Subota je, a kolokvij mi je u ponedjeljak ujutro.

Čitam skriptu i podcrtavam ono najbitnije ljubičastim markerom, iako mi je ružičasti ipak najdraži. Ljubičasti mi je tek drugi omiljeni. Zatim ide plavi, a žuti i zeleni dijele četvrto mjesto. Narančasti mrzim iz dna svoje duše. Radije ću pasti kolokvij nego podcrtavati narančastim markerom.

Cimerica koja lupka papučama

Tu je i ona. Muči me. Zbog nje mi pada koncentracija. Cijeli dan leži na krevetu sa slušalicama u ušima. Iako me ne doživljava i ne ometa me, smeta mi njezino postojanje.

Čujem ju kako diše, čujem kad se ustane s krevete i lupka papučama po podu dok ide do kupaonice. I onda opet lupka kad se vraća do kreveta.

Smeta mi buka izvana. Čujem aute kako prolaze i radnike koji asfaltiraju stazu. Na hodniku neka cura već pola sata priča s nekime preko video-poziva. Netko uporno vježba sviranje pjesmice Bratec Martin, bez prestanka. Ljubičasti marker ne popravlja situaciju, ne mogu prežaliti što nije bilo ružičastog u trgovini. Moja cimerica opet uzima slušalice. Spaja ih na mobitel i čujem prigušeni ženski glas kako kaže: „Power on“.

To je to! Tu mi pukne film. Ne mogu učiti. Čangrizava sam, nenaspavana i sve mi smeta. Odlučim uzeti skriptu i famozni ljubičasti marker i otići učiti na požarne stepenice.

Dolazim do vrata i čitam natpis koji su čistačice nedavno zalijepile na njih. Piše da je zabranjeno boraviti na požarnim stepenicama i koristiti ih osim u hitnim slučajevima. To je moje mjesto za učenje već godinu dana, a sad su mi i to oduzeli. Odlučim se popeti do petoga kata i ondje napraviti gnijezdo za učenje. Na petom katu je valjda najmanji protok ljudi.

Sjedim na stepenici sa skriptom na koljenima i gledam kroz prozor. Vidim obitelj koja ruča u zgradi preko puta. Djevojčica se ustane sa stolice i mahne mi. Nakon malo više od dva sata zadrijemam. Probudi me cura koja je izašla na hodnik telefonirati. Slušam kako priča mami što je jela za ručak i koliko joj skripta ima stranica. Stražnjica me boli pa se ipak vratim u sobu. Cimerica je još ondje, ali sad mi više ne ide na živce jer sam uspjela nešto naučiti.

U ponedjeljak se budim u pola 6 ujutro. Uzimam skriptu i ostale rekvizite i odlazim učiti u kuhinjicu na katu ispod. Otvorim prozor da mi bude hladno jer tada bolje pamtim.

Učenje u studentskom domu je izazov

Učenje je samo po sebi veliki izazov. Ali učenje u studentskom domu je nešto stvarno posebno. Kad sam se prvi puta uselila u dom, moja tadašnja cimerica i ja smo promatrale curu koja je s knjigom sjedila na balkonu u paviljonu preko puta našega i nabrajala nešto na prste. Tada mi je to bilo smiješno. Cimerica je prokomentirala kako ćemo to raditi i nas dvije za otprilike dva mjeseca.

Ispostavilo se da je bila u pravu. I ja sam dva mjeseca kasnije nabrajala na prste principe demokracije i onda se rasplakala jer ih nikako nisam mogla zapamtiti, učila do sitnih sati pa onda odlazila u šetnje u dva ujutro da se razbudim, isprobavala različite vrste čepića za uši dok mi se desno uho nije začepilo.

Što se tiče samog učenja, mema mjesta koje nisam „krstila“. Učila sam u kuhinjici, na balkonu, unutrašnjim stepenicama, požarnim stepenicama, vani na klupi, umivaoni, pod predavanjem na faksu…

Prije prvog kolokvija na prvoj godini sam otišla s kolegicama u park blizu faksa. Kupile smo hamburgere, sjele na klupu i učile. Vani je bilo možda pet stupnjeva, a mi smo tako sjedile oko sat i pol. Došle smo na kolokvij promrzle. Semestar je brzo prošao, a došao je drugi.

Vatru za roštilj potpalili smo skriptama

Na ljetnom roku sam opet morala učiti principe demokracije. Kad sam ih konačno mogla nabrojati bez da plačem i kad sam konačno položila taj ispit, pozvala sam ekipu kod sebe doma dok su moji bili na moru. Odlučili smo roštiljati, a vatru smo potpalili mojim skriptama. To je bio apsolutno najbolji osjećaj na svijetu.

Vjerojatno ni ti ne stigneš disati zbog kolokvija i pisanja seminara. Nisi sam. Sada se mučiš, ali nakon kolokvija obavezno sačuvaj skripte da na ljeto kad položiš sve ispite imaš čime potpaliti roštilj.

vezano Svi će morati ponovo polagati ispit. Nakon predavanja Kad zaboraviš i vlastito ime i datum: Kako se nositi s tom groznom tremom prije ispita?

vezano Nevena otkriva kako najbolje učiti! Laganini Studentica Nevena otkriva: 'Ovo je najbolji savjet za učenje, radi 100 posto!'

vezano Noć prije ispita postavlja se pitanje: Nakon predavanja Sjedi na rub kade i još nekoliko najboljih načina da ostanete budni ako morate učiti cijelu noć

Još vijesti