V.K. u Laganini

Ne nosi fotić u menzu: Studenti koji fotkaju hranu na tanjuru lakše se debljaju

Loša vijest za sve one koji vole fotografirati svoje obroke: veća je šansa da ćete se udebljati ako to radite!

28. listopada 2021 15:26
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Svi znamo tu jednu osobu koja, bez obzira na to gdje se nalazila i što jela, mora objaviti fotografiju svoje hrane na društvenim mrežama. Prema jednom istraživanju, svi ljudi koji često fotkaju svoju hranu imaju veće šanse za gomilanjem viška kilograma.


Na američkome Sveučilištu "Southern" u Georgiji proveli su istraživanje koje je dokazalo da fotografiranje hrane na tanjuru može utjecati na gomilanje kilograma. Kako piše n1info, stručnjaci su otkrili da trend fotografiranja hrane prije jela povećava vjerojatnost da ćemo naručiti još jednu porciju i da ljudima koji to rade treba vremenski dulje da osjete sitost.


>>>Učiš strani jezik? Alkohol može pomoći da ga progovoriš bolje<<<


U istraživanju je sudjelovalo sveukupno 145 studenata, podijeljenih u dvije skupine. Jedna je grupa dobila šest krekera sa sirom, a druga duplo više, njih 12. Prva grupa dobila je u zadatak fotografirati obrok prije jela, a potom su morali ocijeniti koliko im se svidio te žele li još jednu porciju.


>>>Divjak šokirana podatkom da ¾ studenata NE ZNA skuhati jaje ni napraviti krumpir pire: 'Ovo je porazno'<<<


Rezultati su na kraju pokazali da je skupina koja je fotografirala svoju hranu dala više ocjene obroku, ali su tražili i dodatnu porciju jer je fotografiranje promijenilo način na koji mozak doživljava hranu. Naime, okus i miris su bili jače izraženi jer se mozak snažnije fokusirao na ova dva osjetila.


Znanstvenici pretpostavljaju da bi ovo istraživanje moglo biti od velikog značaja za sve one koji žele izgubiti kilograme.


izvor: ba.n1info.com

Još vijesti