M. P. u Laganini

Smanjili ste unos šećera? Stručnjaci objasnili što se tada događa s našim tijelom

Može biti dio zdrave i uravnotežene prehrane.

23. Siječnja 2024 15:33
Namirnice pune šećera

Namirnice pune šećera Foto: Canva

Prekomjerna tjelesna masa i debljina mogu biti rizični čimbenici za brojne zdravstvene probleme, a prema prošlogodišnjem istraživanju čak 65 posto odraslih osoba u Hrvatskoj ima prekomjernu tjelesnu masu i debljinu.

Upravo zbog toga, važno je voditi brigo o zdravlju i nastojati konzumirati što kvalitetnije i zdravije namirnice, a samim time i spriječiti konzumiranje previše šećera. Pretjerana konzumacija istog je povezana s mnogim uzrocima smrti, a uključuje i bolest srca, određene tipove karcinoma i dijabetes tipa 2.

Naravno, šećer može biti dio zdrave i uravnotežene prehrane jer je primarni izvor goriva za naš mozak glukoza. No, zdravstveni problemi nastaju onda kada jedete više šećera nego što je to potrebno. Stoga, treba pripaziti na unos dodanih šećera. Stručnjaci savjetuju da šećer treba postupno smanjivati jer su simptomi odvikavanja neugodni.

Nakon izbacivanja dodanog šećera iz hrane možete očekivati poboljšane razine šećera u krvi i ubrzanje metabolizma. Isto tako, prirodno smanjuje ukupni unos kalorija, a unos manje kalorija može dovesti do gubitka težine. Možete očekivati proljepšanja kože, smanjenja upala u tijelu, bolje oralno zdravlje i bolji san, piše eatthis.com.

Još vijesti