P.S. u Vijesti

Kina više neće biti najmnogoljudnija – za 2023. se previđa da će ju prestići ova susjedna država

Previđanja ne moraju biti u potpunosti točna, ali prema nekim podacima, ova su moguća.

19. Siječnja 2023 14:06
Kina bi trebala izgubiti titulu najmnogoljudnije države na svijetu.

Kina bi trebala izgubiti titulu najmnogoljudnije države na svijetu. Foto: Kyle Glenn/Unsplash

2023. godina bit će ona u kojoj će Indija prestići Kinu kao najmnogoljudnija država na cijelom svijetu! Kako piše Reuters, to su predviđanja za ovu godinu koja je tek započela, iako se rast stanovništva Indije usporava.

Osim toga, izdvojili su i pojedine, ali zanimljive demografske činjenice o Indiji, prema podacima njihove vlade. Prema tome pišu da Indija procjenjuje svoju trenutnu populaciju na 1,38 milijardi, dok Kina istu broji na 1,4 milijarde.

Indija jedna od najmlađih država na svijetu

Što znači da joj je Indija „za petama“, bez obzira na to što joj je rast stanovništva usporava. Nadalje, Indija predstavlja jednu od najmlađih država na svijetu, uzimajući u obzir postotak od 27,3 posto mladog stanovništva, u dobi od 15 i 29 godina.

Ukupna stopa plodnosti u Indiji, koja se računa po broju djece prema jednoj želi, pala je na broj 2 u razdoblju od 2019. do 2021. godine, u odnosu na brojku 3,4 koja je zabilježena od 1992. do 1993. godine.

Naposljetku, s obzirom na sve vladine podatke, porast stanovništva u Indiji možda usporava, ali se vjeruje da će prestići Kinu ove u određenom razdoblju ove godine.

izvor: www.reuters.com
 

Još vijesti