V.F. u Vijesti

Mladi nezainteresirani za brak: U ovoj državi roditelji odlaze na evente i traže partnere za svoju djecu

Stopa sklapanja brakova je drastično pala.

8. rujna 2023 11:38
Roditelji su odlučili sami naći partnere za svoju djecu

Roditelji su odlučili sami naći partnere za svoju djecu Foto: Canva

Japanske vlasti su zabrinute zbog drastičnog pada sklapanja brakova u državi, ali i zbog pada nataliteta. Možda su još više zabrinuti i roditelji čija djeca jednostavno ne žele stupiti u brak i imati potomstvo. Zbog toga roditelji posjećuju događaje traženja partnera i ondje traže buduće odabranike za vlastitu djecu.

Oko 60 ljudi posjetilo je omiai, događaj na koji dolaze roditelji i traže ljubav za svoju djecu. Roditelji tako razgovaraju o svojoj djeci s drugim roditeljima i traže prikladne partnere za njih. Događaj spajanja partnera organizira Udruga roditelja koji traže brak, a svaki roditelj mora platiti 14.000 jena za sudjelovanje što je gotovo 90 eura, piše CNN.

„Ideja da roditelji na ovaj način pomažu svojoj djeci da se vjenčaju postala je sve popularnija. U prošlosti je ljudima moglo biti neugodno prisustvovati, ali vremena su se promijenila“, rekla je Noriko Miyagoshi, organizatorica događaja. Dodala je kako se događanja za pronalaženje partnera održavaju već gotovo 20 godina.

Usred rastućih troškova života, slabih ekonomskih izgleda i surove radne kulture, sve se manje Japanaca odlučuje vjenčati i imati djecu. To motivira roditelje da uskoče u pronalazak životnog partnera za svoju djecu.

Rekordno niske brojke

Nakon godina pada broja stanovništva, Japan će 2022. godine zabilježiti rekordan pad stanovništva za više od 800.000 ljudi, na 125,4 milijuna ljudi. Razlog tome je sve manji broj brakova i rađanja djece.

U 2021. broj registriranih brakova pada na 501.000, što je najmanje od kraja Drugog svjetskog rata i upola manje od broja iz 1970-ih. Prosječna dob za stupanje u brak raste na 34 godine za muškarce i 31 godinu za žene, ostavljajući parovima manje vremena za rađanje djece.

Stopa rađanja u Japanu također je pala na rekordno nisku razinu od 1,3 djece po ženi, znatno ispod 2,1 koliko je potrebno za održavanje stabilne populacije. Japanska vlada morala je razviti politiku financijske potpore i zdravstvene zaštite za stanovništvo koje ubrzano stari, dok se broj mladih koji plaćaju poreze smanjio.

James Raymo, stručnjak za studije istočne Azije na Sveučilištu Princeton u SAD-u, rekao je da napori da se poveća stopa nataliteta vjerojatno neće uspjeti bez prethodnog povećanja stope brakova.

„Nije zapravo stvar u tome da parovi imaju malo djece, već u tome hoće li se vjenčati muškarac ili žena“, rekao je.

Želja za unucima

Za mnoge roditelje, mamac unuka je ono što ih privlači na događaje spajanja. Međutim, oni imaju tradicionalnije poglede na brak i muško-ženske odnose. Organizatorica Miyagoshi tako priča da se jedan otac požalio da nije uspio naći partnericu za svog 40-godišnjeg sina unatoč tome što je razmijenio svoj profil s 10 drugih roditelja.

Kad je bolje istražila, otkrila je da je otac odbio sve žene u srednjim 30-ima i one obrazovanije od sina. Također je odbio kandidatkinje koje nisu imale braće ni sestara, žene u ovoj situaciji smatraju se teretom u očima tradicionalnih japanskih roditelja.

No koliko god bila velika čežnja za unucima, Miyagoshi kaže kako uvijek naglašava roditeljima da im djeca trebaju biti na prvom mjestu.

„Bez obzira na to što roditelji misle, njihova djeca se moraju slagati. Koliko god roditelji željeli unuke, djeca moraju biti voljna imati djecu“, rekla je.

Miyagoshi kaže da vjeruje u „go-en“, japanski koncept koji se odnosi na romansu koja izvire iz susreta s pravom osobom u pravo vrijeme.

Izvor: CNN

Još vijesti