Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Turistička sezona na vrhuncu: Svakog dana 10 do 15 poslodavaca treba studentsku radnu snagu

MojFaks | Karijera, 28.07.2016.Turistička sezona na vrhuncu: Svakog dana 10 do 15 poslodavaca treba studentsku radnu snagu

Iako je špica turističke sezone potražnja za radnicima u ugostiteljstvu i turizmu ne jenjava, a dokaz tome je Studentservis Studentskog centra Rijeka koji dnevno i dalje dobiva 10 do 15 upita poslodavaca.

Traži se baš sve, od servirki do kuhara i konobara, sobarica i animatora, ali i odrađivanja ostalih različitih poslova. Istim intenzitetom kao i uoči turističke sezone svakodnevno na adresu Student servisa, kaže njegova voditeljica Ljiljana Badurina, stižu ponude poslodavaca, a nekada ih je toliko da ih se odmah ni ne stigne objaviti na Facebooku, najčešćem mjestu gdje studenti pregledavaju dnevnu ponudu poslova.

"Imamo dosta novih poslodavaca i ponekad ne stignemo sve oglasiti jer prije oglašavanja provjeravamo poslovanje tvrtke. Ukoliko poslovanje nije u skladu s našim uvjetima, mi oglas nećemo ni objaviti, a također ga ne objevaljujemo ako poslodavac nudi malu satnicu", kaže za Novi list. "Minimum koji zahtijevamo je 17 kuna po satu, no nerijetko upravo u ugostiteljstvu poslodavci ne žele studentu ponuditi više od 15 kuna na što mi ne pristajemo", pojašnjava Badurina.

"Ima korektnih ugostitelja, posebno kada su u pitanju hotelska poduzeća, no mali ugostitelji često pokušavaju izbjeći plaćanje putnih troškova ili se pak oglušuju na povećanje satnice za rad nedjeljom i blagdanom, a mi na to ne želimo pristati", navodi.

Dnevno se traži i do nekoliko desetaka studenata za različite poslove, jer gotovo svaki poslodavac nudi po nekoliko radnih mjesta, a nerijetko jedan poslodavac traži deset i više studenata. Uz dugoročno pronalaženje radnog mjesta, odnosno do okončanja sezone ili pak početka akademske godine, Studentservis pronalazi zaposlenje studenata na jedan ili dva dana, a za takav način pronalaska radnog mjesta postoji "prioritetna lista" s koje se po potrebi pozivaju studenti.

Samo u ovoj godini Studentservis je izdao 36 tisuća ugovora o radu, a iako podaci o broju trenutno zaposlenih studenata ne postoje Badurina procjenjuje kako od 8.100 učlanjenih studenata radno ljeto provodi njih dvije trećine.

Među njima je i student treće godine strojarstva Tehničkog fakulteta Erik Krmek koji računa kako će ovo ljeto slaganjem robe na stalaže zaraditi džeparac.

"Svako ljeto od kako sam počeo studirati radim i to uglavnom skladištarske poslove. Ako se traži, uvijek se nađe neki posao. Planiram da ću dnevno raditi od 7 do 8 sati, a zarada ovisi i poslu i o tome što se radi. Može se zaraditi od 2.500 do 3.500 kuna. Nije naporno, ali tijekom godine ne mogu si priuštiti da radim jer sam redovan student i nemam vremena za to", kaže Erik.

Može se zaraditi i daleko više, dodaje Roberta Tomac čija kći svaki slobodan trenutak koristi za rad s turistima i to kao animator ili pak instruktor plivanja.

"Ove godine mjesečno zarađuje 5.600 kuna, a u prosjeku takvu zaradu ima svake godine. S onim što zaradi preko ljeta pokriva si studentske troškove tijekom narednih pet do šest mjeseci. Sada je na završetku studija, a od početka studija svako ljeto je radila kao animator. Ove je godine instruktor plivanja, a ni to nije baš za svakoga. Nedavno je podučavala plivanje 27-godišnju Nizozemku što je daleko teže nego podučavati dijete", ističe Tomac.

No, ipak nisu svi te sreće da nađu dobro plaćeni posao, jer kako priča Andrea Južnić, njena je kolegica prošlo ljeto prodavala sladoled za satnicu od svega 12 kuna, što je ispod svakog nivoa.

Andrea je Riječanka koja studira na zagrebačkom Rudarsko-naftno-geološkom fakultetu, a iako ju je studentski život odveo izvan Rijeke kaže da je veliki lokalpatriota te je odlučila slobodne ljetne dane provesti kod kuće i koristeći usluge riječkog Student servisa.

"Našla sam posao u trgovini cipela i to za satnicu od 20 kuna što smatram dobrim. Do sada nisam radila preko Student servisa, a planiram raditi do početka nove akademske godine", kaže Andrea.

Više pročitajte ovdje.

L.B./izvor: Novi list
foto:


Studentski centar Rijekastudentservisstudentski poslovistudentska radna snagaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se