Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Više ne morate brinuti zbog poreza: Studenti napravili aplikaciju koja provjerava koliko ste zaradili preko SC-a

MojFaks | Karijera, 24.07.2017.Više ne morate brinuti zbog poreza: Studenti napravili aplikaciju koja provjerava koliko ste zaradili preko SC-a

Priča oko oporezivanja studentske zarade bila je top tema prošle, ali i ove godine. Studenti su s razlogom 'poludjeli' na pokušaj Ministarstva financija da se porezni razredi razdijele i smanje. Iako je cijela priča ipak dobila sretni završetak, činjenica je da radni studenti ne žele brinuti o porezima, a sada to više ne moraju.

Uz učenje i studentski rad studenti još moraju brinuti o porezu, ali srećom, ta briga sada može biti manja jer će ju voditi aplikacija Sumirra. Tim koji stoji iza aplikacije čine studenti Marko Božac te Stanko Krtalić Rusendić s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, Petar Šegina s FER-a i Filip Šuste s Tehničkog veleučilišta u Zagrebu.


Marko, Petar, Stanko i Filip su dečki koji stoje iza Sumirre... foto: Sumirra

Ovi dečki su odlučili pomoći kolegama, a između ostalog i sebi, u praćenju poreznih pragova. Trenutno se u sustav aplikacije mogu prijaviti svi sa svojim AAI@Edu.Hr pa čak i oni koji više ne studiraju. Premda je sučelje za sada napravljeno za studente, Marko Božac iz ovog tima objašnjava da svatko uz pomoć Sumirre, svatko može pratiti svoj prihod, čak i odrasla osoba koja je sklopila ugovoru o radu.

Ideja se rodila jer su svake godine imali iste probleme – radili su i stalno su morali paziti na porezni prag


Kroz priču o Sumirri proveo nas je student ekonomije Marko Božac koji je osobno bio javno involviran u problem poreza na studente. Konkretno, ideja za aplikaciju rodila se tako što su i sami imali iste probleme kao i svi drugi studenti koji rade preko SC-a."Nas se četvero znamo već dugo i uvijek smo radili tijekom studija da pokrpamo svoje studentske budžete te smo svake godine imali iste probleme. Stalno smo morali paziti na porezne pragove kako bi mogli ostati porezna olakšica roditeljima i svake godine smo se brinuli oko praga. Na početku smo mislili napraviti običan kalkulator, ali zatim smo shvatili da možemo napraviti sustav koji sam provjerava zarade preko SC-a te obavještava kada se dođe blizu praga. U tom smo trenu shvatili da imamo Sumirru - osobnog financijskog asistenta za studente koji prati prihode. Stanko i Filip zaduženi su za pozadinsko rješenje (provjerava podataka), a Petar je zadužena za nabavu podataka o korisnicima te prikaz na ekranima. Mene su zapale dužnosti projektnog menadžmenta, osiguranja kvalitete i dizajna", otkrio nam je Marko.

Za sada, aplikacija ima stotinjak korisnika koji su uglavnom njihovi poznanici kojima su Sumirru dali na testiranje. Vjeruju da će studenti koristiti aplikaciju jer reakcije su pozitivne pa dobivaju ideje i za nove značajke.

Sumirra je tu da studenti budu više informirani kako više ne bi bilo neugodnih iznenađenje iz Porezne


Kao što smo već napisali, Marko je bio osobno uključen u situaciju sa studentskim porezima te je o tome pisao na svom blogu Dirty Hands. Kako kaže, smanjenje praga za porezivanje od 1. siječnja je vrlo značajno jer se smanjio s 50 000 kuna na 15 000 kuna. Evidentno je da problem s tim postoji, tvrdi, te gaji nadu da će Sumirra ipak informirati ljude o tome.

...Dvoje studenata presudilo letcima iz dućana: njihova stranica nudi najbolji popis sniženja...


...Konačno službeno: Studenti su oslobođeni poreza ako zarađuju do 60 600 kuna godišnje...


...Aplikacijom do savršenog posla: 'yourJob' spaja poslodavce i studente...


"Prag za biti porezna olakšica roditeljima je podignuta s 13 na 15 000 kuna, ali to nije specifično za studente već se odnosi na sve uzdržavane osobe. Evidentno je da problem postoji, a mi sa Sumirrom pokušavamo barem unijeti više informiranosti kako više ne bi bilo neugodnih iznenađenja pri godišnjem obračunu Porezne uprave", kaže Marko.

No, ovaj tim ne staje samo na ovom osobnom asistentu za financije nego imaju još puno ideja koje bi studentima itekako trebale olakšati rad. To se posebno odnosi na studente koji odlaze na praksu u određena poduzeća i tvrtke.


Izvor: Facebook@Sumirra

"Nakon što smanjimo brige oko poreznih pragova, razmišljamo o tome da uvedemo mogućnost ocjenjivanja i komentiranja uvjeta rada za studente u poduzećima. S obzirom na to da se dosta studenata suočava s lošim poslodavca, a opet postoji veliki broj njih koji dobro tretiraju svoje studente, mislimo da bi ovo mogao biti dobar način da odvojimo 'žito od kukolja'. Mogli bi napraviti listu poduzeća koje studenti preporučuju i one koje studenti ne preporučuju. Također, kao idući korak možda čak predstavimo mogućnost oglasa poslova za studente na Sumirri", otkriva nam student.

Ovu korisnu aplikaciju koja će vam olakšati praćenje svoje zarade i poreza možete pronaći na Facebook stranici i na službenoj stranici Sumirre.

Ivana Petrić
foto: Sumirra/estudent


aplikacijaSumirrastudentska zaradaporeziporezKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se