Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Prcjednica Čokolinda u Rječniku hrvatskih stopljenica: rječnik kakav još niste čitali

MojFaks | Laganini, 12.12.2016.Prcjednica Čokolinda u Rječniku hrvatskih stopljenica: rječnik kakav još niste čitali

Više od pet tisuća neobičnih riječi smješteno je u 'Hrvatskom rječniku stopljenica', a ova nova vrsta rječnika u hrvatskoj jezikoslovnoj povijesti našla se na portalu Katedre za stilistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Na internetskoj stranici stilistika.org može se naći najneobičniji rječnik u Hrvata, a osmislili su ga Ivan Marković s Katedre za hrvatski standardni jezik Filozofskog fakulteta i profesorice hrvatskog jezika Iva Borković i Ivana Klindić. Urednik i recenzent rječnika je Krešimir Bagić.

Za početak, valjalo bi razjasniti što su to "stopljenice". To su mješavine riječi, nastale stapanjem više dijelova ishodišnih riječi, a iako su u jezičnoj praksi poznate preko 150 godina, naši jezikoslovci su se time tek nedavno počeli baviti.

Najstarija riječ u riječniku je "mađarolac", a radi se o pogrdnom nazivu za podložnike Ugarske i Austrije kojeg je 1867. godine osmislio Ante Starčević.

Najnovija stopljenica, "Čokolinda", koja je nastala zbog najčudnije afere u Hrvata, kada je na nedavno u Dubrovniku predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović djeci podijelila srpsku čokoladu, sigurno bi se isto smjestila u rječniku da je napravljen mjesec kasnije.


Izvor: stilistika.org

Novi list piše da rječnik obuhvaća oko 1200 kartica teksta. Građa je crpljena iz 550 vrela svih registara hrvatskoga jezika, tiskane i internetske publicistike, domaće i prijevodne beletristike, strukovnoga nazivlja, znanstvenih i leksikografskih radova, prijevodnih televizijskih potpisa, stripova i karikatura, internetskih foruma, blogova, jezika reklame, razgovornoga jezika i slenga.

U Rječniku bok uz bok stoje Ante Starčević, Ante Kovačić, Antun Gustav Matoš, Miroslav Krleža, Antun Šoljan, stripaši i karikaturisti Vilim Čerić, Ivica Bednjanec, Dubravko Mataković, leksikografi Vladimir Anić i Bratoljub Klaić, pisci terminoloških rječnika, prevodioci filmova i televizijskih serija, suvremeni publicisti i kolumnisti poput Viktora Ivančića, Borisa Dežulovića, Predraga Lucića, Anđelka Kaćunka i Nine Raspudića i drugih, piše Novi list.


Izvor: Pixabay

Kako i sami autori kažu, ovaj rječnik će biti poticaj u brojnim aspektima pa će se tako kroz njega pokazati kako je i primjerice strip, koji je uglavnom percipiran kao vizualno-grafička umjetnost zapravo medij u kojem nastaju nove riječi.

Više o ovom neobičnom rječniku možete pročitati na portalu Novog lista i na stranici stilistika.org.

Ivana Petrić
foto: Pixabay


stopljenicerječnikrječnik hrvatskih stopljenicaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se