Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Moljac, lovac, izdajica: Tipovi kolega koji će te izludjeti na predavanjima

MojFaks | Laganini, 25.03.2016.Moljac, lovac, izdajica: Tipovi kolega koji će te izludjeti na predavanjima

Fakultet je odlično mjesto za upoznati različite karaktere i tipove osoba. Maleno upozorenje: nisu svi karakteri pozitivni!

Postoje određeni tipovi koji će te dovoditi do ludila – bilo svojom savršenošću i nadobudnošću, bilo neprestanim kukanjem i izigravanjem žrtve. Evo samo nekoliko najtipičnijih primjera!

"Odoh u knjižnicu" student/ica
Završavate s večerom u menzi, počinjete dogovarati igranje Plejke ili trač partiju u sobi, pitaš sve za stolom hoće li doći k tebi doma, a onaj jedan kolega uvijek odgovara: "Idem u knjižnicu."
I tako i jest! Ova je osoba vječito u knjižnici, bez obzira jesu li rokovi ili praznici na pragu. Unatoč tome, ne postoje konkretni dokazi da knjiški moljac zbilja uči ili uživa u atmosferi knjižnice.

"Lovac na ocjene"
Prodao/la bi vlastitu majku za peticu, a uvijek je u potrazi za dodatnim načinima za dobivanje čiste petice. "Koji dio gradiva je za peticu?", "Možemo li nekako dobiti više bodova na kraju semestra?", samo su neka pitanja po kojima ćeš prepoznati ovog kolegu.

"Izdajica u duši"
Ovo je najpodmukliji primjerak u džungli! Učite zajedno cijelu noć, osjećaš se sjajno i samopouzdano, a ujutro ok drugih kolega saznaš da u skripti nije bilo jako važnog dijela koji uvijek bude na ispitu. Izdajica je to naravno saznao prije tebe i cijelo je jutro ponavljao taj "nestali" dio, bez da je informirao i tebe. Kad ga konfrontiraš, reći će da je "preporstavio/la da znaš da jedan dio gradiva nedostaje". Snađi se druže!

"Nadrapao sam" kolega
Nakon učenja dok ne padne u nesvijest ili sa stolca, ovaj kolega i dalje nije samopouzdan i sumnja u svoje znanje. S obzirom da ovu osobu percipiraš kao superiorniju znanjem, ovo te jako zabrinjava jer što ćeš ti onda uopće znati na testu ako on ništa ne zna? Konstantno kuka kako se niste dovoljno dobro pripremili i da ste zbog toga "gotovi". Nakon ove kuknjave počineš osjećati strah i tjeskobu, a nakon ispita najradije bi razbio zube ovom depresivcu koji se čudi kako je unatoč svojim depresivnim prognozama ipak dobio/la odičnu ocjenu.

Nadobudna, prpošna osoba kojoj ništa nije teško
Ova osoba na svako predavanje dolazi barem 5 minuta ranije, koristi posebne animacije u PPT prezentacijama, a preporučenu literaturu i tekstove koje morate čitati svaki tjedan pročita prije nego što ostali uopće shvate koje su im obaveze. Najčešće glasno priča, postavlja hrpu pitanja na koja se nikome ne da odgovarati (čak ni profesorima) i iako svi misle da je jako simpa i "dobra" – ti jednostavno ne pušiš te fore.

Urođeni talent
Ovaj se student rijetko pojavljuje na predavanjima, o kupovanju knjiga da ni ne govorimo, a sudjeluje i u nekim ilegalnim aktivnostima. Unatoč tome, kad se izvjesi popis ocjena s ispita na oglasnoj ploči, ovaj fantom uvijek ima čiste petice. Na neki način, nekad, ova osoba ipak prenosi materijale i gradivo u svoj mozak. Nemoj mu/joj zamijerati i nemoj šiziti. Neki su "prirodni" talenti.

L.B./izvor: Thought Catalog
foto: Pixabay


karaktertipovi ljudikolegestudentiosobnostKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se