Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Biseri profesorskog neznanja: Studenti se prisjetili situacija kad ih je neznanje profesora šokiralo

MojFaks | Laganini, 27.10.2017.Biseri profesorskog neznanja: Studenti se prisjetili situacija kad ih je neznanje profesora šokiralo

Premda se ponekad čini da profesori postoje samo da bi studentima zagorčali život i 'natovarili' im tonu gradiva na leđa, sami znamo zašto su profesori na fakultetu – da nas nauče onome što će nam trebati u budućem poslu. Osim toga, oni nas potiču na razmišljanje i trebali bi biti stručnjaci u svome području pa zato ostanemo blago šokirani kada ne znaju nešto iz svog 'faha'.

U srednjoj školi pamtimo profesorske bisere pa mislimo da dolaskom na faks više takvih izjava neće biti. Čudno nam je kada profesore zateknemo u neznanju pa nismo sigurni "trolaju" li nas ili zaista ne znaju. Govoreći iz vlastitog iskustva, osjećala sam se skroz razočarano kada je mene profesorica pitala jedno pitanje na koje je sama trebala znati odgovor. I to itekako.Bila sam na prvoj godini diplomskog studija novinarstva te smo na kolegiju koji je profesorica vodila trebali napisati seminar kao svojevrsnu analizu sadržaja u novinama u određenom vremenskom razdoblju. Ja sam pisala paralelnu kvalitativnu i kvantitativnu analizu tekstova iz 1995. godine u Vjesniku i u Večernjem listu. Kada sam došla na konzultacije u vezi toga, profesorica je hladno ispalila pitanje: "Hm...jesu li Večernji i Vjesnik bili dnevni listovi i 1995.?". Mislila sam da provjerava moje znanje, ali to nažalost nije bio slučaj.

Budući da me šokirala svojim pitanjem, zanimalo me što je druge studente šokiralo kada je riječ o neznanju profesora. Neki od odgovora zaista čude.

Ono kada profesor ne zna ništa o kolegiju koji predaje


Odgovor na moje pitanje dobila sam u bespućima interneta, odnosno na društvenim mrežama. Našlo se tu svega – od profesora koji nisu znali niti vlastiti kolegij koji su držali, a i onih koji nisu znali važne ljude koji se vezani za područje koje oni proučavaju.  Slijede neki od odgovora:


Izvor: Pixabay

"Mi smo imali u Zadru na njemačkom profu koja nije mogla pogoditi ni jedan padež, vrijeme, množinu...ali se meni zamjerao austrijski naglasak", studentica

"Moj profesor nije znao koja je naša najveća elektrana, a vodio je predmet koji se zvao 'Elektrane'. Došao je preko veze na faks tak' malo predavat"
, bivši student

"Jedna profa je bila strah i trepet na fakultetu. Pričala nam je o nekoj konferenciji u Brazilu na kojoj je bila riječima: 'Znate nekad je baš teško sporazumjeti se sa strancima. Bio je taj jedan domaćin, Brazilac, i meni je stvarno bilo teško razumjeti  taj njegov engleski s tim njihovim španjolskim naglaskom'. Ista ta se čudila i što nismo znali nešto vezano za poslovnu kulturu u Islamu, a prije par predavanja smo radili neki case study o izraelskoj poduzetnici (naravno tipičnog židovskog imena). Druga je prošlo ljeto vrlo ozbiljno dijelila na FB statuse tipa : 'Copypasteajte #CRO1 #CRO2 #CRO3 #CROEiffel, #CROModrić .... i to je automatski 20 hashtagova za Hrvatsku' (za ono osvjetljavanje Eiffela). Ovo ne bi bila tolika tragedija da ona ne drži kolegije koji se tiču digitalnog marketinga"
, bivša studentica


Izvor: Shutterstock

"Asistentica iz anatomije nije znala što je uvula"
, bivša studentica

"Studirao sam novinarstvo i u sklopu jednog kolegija trebali smo pratiti jedan medij mjesec dana. Osim toga, zadatak je bio vidjeti koje se teme provlače svih mjesec dana. U to vrijeme je Bandić završio u Remetincu pa je to bila top tema i nešto vezano za Udrugu Franak i HNB je bilo vrlo aktualno. Profesorica mi je rekla da je netko od kolega već uzeo analizirati slučaj Bandić pa sam ju ja pitao mogu li pratiti HNB i Vujičića (guvernera HNB-a), a ona me na to pitala: 'A ovaj Vujčić, to je premijer Srbije je li tako?' na što sam joj samo šokirano odgovorio: 'To je Vučić'. Iskreno, to me jako razočaralo", bivši student.

"Ja sam imala profesoricu koja nije znala tko je Justin Trudeau. Ono, Fakultet političkih znanosti, ženska me pogleda u oči i pita tko je to"
, bivša studentica.

Poslije ovih odgovora zaprepaštenih studenata može se zaključiti da se profesorski biseri ne kriju samo u srednjoj školi, nego se nalaze i na faksu.

...'Odgovarali smo kod profe u stanu, imala je prepariranu mačku': Studenti nam otkrili najbizarnije ispitne priče...


...Brucoši, pozor: Profesori nam otkrili kako ostaviti dobar prvi dojam, a čime ćete se skroz 'pokopati'...


...Briga ih jeste li došli u pidžami: 6 razlika između profesora na faksu i u srednjoj...


Ivana Petrić
foto: Pixabay


profesorišto nisu znalineznanjeKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se