Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Razlog će vas šokirati: Roditelji radije štede za fakultetsko obrazovanje sinova nego kćeri

MojFaks | Laganini, 16.11.2017.Razlog će vas šokirati: Roditelji radije štede za fakultetsko obrazovanje sinova nego kćeri

U današnjem svijetu žene nažalost i dalje zarađuju manje od muškaraca, s diplomom ili bez nje. Prema šokantnim rezultatima istraživanja – roditelji su za to krivi.

Rezultati dvaju nedavno provedenih istraživanja pokazuju da roditelji štede više za visoko obrazovanje svojih sinova nego kćeri. Jedno od istraživanja objavljeno u Wall Street Journalu radio je T. Rowe Price te ga proveo u obiteljima u kojima su bila isključivo muška djeca i u obiteljima koje su imale samo kćeri.


Izvor: Pixabay

Obitelji koje su imale isključivo sinove štedjele su više za njihov studij nego obitelji u kojima su samo ženska djeca. Čak 50% obitelji je štedjelo za fakultet svojim sinovima, a samo 39% obitelji je štedjelo za obrazovanje kćeri, od čega je, 83% ovih sa sinovima mjesečno uplaćivalo štednju za njihovo obrazovanje.

...Uspješna mladež ide na fakultet: Zašto je studiranje tako važno našim roditeljima?...


...Uče da impresioniraju: Studenti imaju bolje ocjene ako su im profesori zgodni...


K tome, 50% diplomiranih djevojaka reklo je da njihovi roditelji nisu platili ništa kada su u pitanju školarina i životni troškovi na fakultetu, a samo je 43% diplomiranih momaka reklo isto. Stručnjaci misle da postoji tolika razlika u štednji jer roditelji imaju drukčiju percepciju o životu ženske djece nego muške. Naime, oni podsvjesno smatraju da će se kćer jednoga dana udati, zato pauzirati od posla i da neće moći vratiti ono što je uloženo.


Izvor: Shutterstock

"Ne mislim da će roditelji svojoj 18-godišnjoj kćeri priznati da nisu štedjeli toliko za njen nastavak obrazovanja jer smatraju da će se udati, ali to je surova realnost", kazao je za Wall Street Journal stručnjak Shereem Herndon-Brown.

Kada malo mućnemo glavom vidimo da postoji povezanost između "podsvjesnog potkopavanja" vlastitih kćeri, manje štednje te slanja kćeri na manje ugledne fakultete i velike razlike u plaćama između muškaraca i žena. Zbog toga također ženska djeca više grcaju u dugovima za studentske kredite. Čini se da zaista svaki problem kreće od kuće.

Cijelo istraživanje možete pročitati na linku.

Ivana Petrić
foto: Shutterstock


roditeljištednjastudijštednja za studijKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se