Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Jesen je sol za rane u indeksu! Studentica o rujanskom roku: 'Onima koji polože sve u ljetnom treba dići spomenik'

MojFaks | Laganini, 24.07.2018.Jesen je sol za rane u indeksu! Studentica o rujanskom roku: 'Onima koji polože sve u ljetnom treba dići spomenik'

Koja je razlika između ljeta studenata i svih onih ljeta koje ste bezbrižno provodili kao klinci, čak se pomalo i dosađujući? Jednom kad upišete faks, nema više vremena za dosađivanje. Čak ni ljeti!

Ono što studentima najviše nedostaje iz djetinjstva je zasigurno ljeto - bezbrižno, vruće, avanturističko, a zna to i studentica Učiteljskog studija u Osijeku, Andrea Krejči koja nam je poslala pjesmicu posvećenu upravo ovom "fenomenu" koji bi uskoro mogao postati široj javnosti poznat jednako kao i "bablje ljeto".

...Studentica s Učiteljskog opjevala studentsku hranu: Usporedila obroke iz menze sa scenama iz horora...


"Stariji su mi uvijek govorili da uživam dok mogu za vrijeme vrućih ljetnih dana. Meni je ljeto uvijek nekako bilo dosadno, jedino što sam čekala je čitanje knjiga. Sada, 10 godina poslije, ne stignem pročitati ni članak na internetu, a kamoli knjige Cecilie Ahern", započela je svoju priču o studentskome ljetu ova studentica treće godine.

Moja pedantnost pala je u vodu – kad sam upisala faks!


"Uvijek sam voljela sve riješiti na vrijeme. Dok nisam upisala faks. Onda je sva moja pedantnost nekako pala u vodu. Pritisnuta sa svih strana, ljeto mi je postalo neprijatelj, a jesen čista strepnja. Planirala sam sve riješiti, zbilja jesam. Ali kad ne ide, ne ide", objašnjava nam Andreja pozadinu motivacije da napiše pjesmicu posvećenu upravo studentskome ljetu i svim ispitima koji vrebaju najesen.

Kako kaže Krejči, primijetila je da sve kolege na ljetnom roku "pere neka ljetna depresija" pa im i to otežava učenje. I tako ostane uvijek taj jedan predmet, predmet od kojeg se noćima ne spava i čim se spomene, u kući nastane tajac i zbog kojeg naša sugovornica ima čak i noćne more u kojima sanja da ju profesorica ganja metlom uz prijetnju: "Opet nisi prošla, opet nisi prošla!"

Odličan savjet: uz najteži, za jesen uvijek ostavite i najlakši ispit


"Zašto ostavljamo sol za kraj? Sol koja samo čeka kad će pasti na otvorene indeksove rane. Hranimo li se tim adrenalinom ili zbilja nemamo vremena? Nemam pojma. Ali uz jedan najteži, obavezno treba ostaviti i jedan lakši predmet tek toliko da postoji izgovor za izbjegavanje težeg", u šali nam kaže Andrea.

...'Bolje i od jutarnjeg seksa': Evo od čega je sve bolji osjećaj kad napokon položite NAJTEŽI ISPIT u roku...


Pita se kad će kao mlada žena imati cijelo ljeto za sebe, za uživanje ili zarađivanje novca koji je uvijek potreban.

"Dođem nekidan na plažu, malo odmoriti živce, otvaram studomat, gledam kad je koji rok, kad će rezultati od studentskog doma. Budala. Tko je uopće izmislio da je studentsko doba najljepše? Izađem van tek kad netko ima rođendan i to je upitno. Ako i izađem, onda moram paziti koliko ću potrošiti da ne bih ostala gladna. Pa čekaš stipendiju kao kišu u suši, pa čuvaš djecu, pa čistiš bakama kuće. I tako u krug. Kad dođe ljeto, onda odeš brati aroniju. Potom skužiš da je to neko vražje voće jer te plate po kilogramu, a ti za 10 sati nabrala aronije za 60 kuna. I eto, ljeto je baš fascinantno", požalila nam se.

Kako kaže, ima samo dvije želje: neka se ukine taj rujan i smisli neko rješenje za nas koji osim faksa volimo i volontirati i ponekad zaraditi koju kunu, a druga uključuje Ceciliu Ahern koju bi naša sugovornica upitala je li i ona poput nje ljeti čuvala ovce i brala aroniju.

...Može li se zaraditi za cijelu godinu? Iskusni studenti 'sezonci' otkrivaju zašto se svakog ljeta vraćaju ljetnim poslovima...


"Ako je, možda nešto bude i od mene i od mojih jesenskih dana na faksu. Eto, toliko. Sretan vam rujan, narode! A ako još nemate uvjet za upis sljedeće godine, priključite se u moj klub. Možemo tiskati majice, dijeliti pinkala i slično", poručuje nam ova studentica za kraj.

Bez obzira imate li puno, malo, jedan ili nijedan ispit za polaganje u jesenskom roku, vjerujemo da će vas Andrejima pjesmica nasmijati.

STUDENTSKO LJETO


Jeste li ikad čuli za bablje ljeto?
Ma to svi znaju.
A znate li da u našem kraju
postoji tzv. i studentsko ljeto?
Taj novi pojam
ne ostavlja na studente baš
dobar dojam.
Opće je poznato da studentima koji
sve ispite riješe u ljetnom roku,
treba postaviti spomenik
na nekom kružnom toku.
Ali sada je riječ o nekoj drugoj vrsti ljudi
koji imaju neke svoje čudne ćudi
pa vole tu čarobnu jesen.
Ljeti se ne može učiti jer se mozak pretvara u žvaku, zimi je prehladno.
Ali jesen je savršena
da se da uvjet,
da se markeri od učenja dime,
da se o ispitima smišljaju rime.
Ostali studenti odu kao ljudi na sezonu,
ili pak cijelo ljeto provedu na plaži.
A ne, ne.
Naša znatiželja to ne traži.
Mi volimo pisati ispite na zadnjem roku,
kupati se u vlastitom znoju,
preispitati smisao života i sudbinu svoju.
Nas adrenalin puca,
srce nam snažno kuca,
i iako imamo cijelo ljeto za učiti,
radije ćemo se par dana prije mučiti.
Mi smo ti "druge vrste" ljudi
čudnih navika, čudnih ćudi.
Samo da to prođemo
pa ćemo već lako.
Stižemo ti, jeseni, samo što nismo,
za rujan spremni (možda mi smo).


Uživajte u ljetu dok možete. Jesen stiže brže nego što mislite.

L.B./foto: Dylan Gillis/Unsplash


Andrea Krejčistudentsko ljetopjesmicaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se