Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Stalno sam gladna i uvijek sretnem nekoga za kavu: Studentica ekonomije objasnila zašto nikad nema mjesta u učionicama

MojFaks | Laganini, 31.10.2019.Stalno sam gladna i uvijek sretnem nekoga za kavu: Studentica ekonomije objasnila zašto nikad nema mjesta u učionicama

Još malo pa kreće sezona kolokvija, a oni vrjedniji počet će sa spremanjem gradiva ranije. Svaki student ima neke svoje metode učenja dok je brucošima teže jer im treba par ispitnih rokova da se uhodaju.

Starije kolege mogu vas čak savjetovati da idete u neku od čitaonica. Jer, tamo je manje stvari koje vas mogu dekoncentrirati. Manje ćete "zujati okolo" ili visiti na telefonu. Ako ništa, nećete baš sve stranice koje inače otvarate otvoriti – jer što ako osoba iza vas baš u tom nezgodnom trenu podigne glavu s knjige?


...Ponesite šatore i vreće za spavanje: Kako izgledaju knjižnice kada krenu kolokviji...


Međutim, dragi brucoši, ima jedan problem s čitaonicama prisutan već dugi niz godina među generacijama studenata. Mnogi mu nastoje stati u kraj, ali nismo sigurni koliko su pojedine metode zaista urodile plodom. 


foto: Unsplash

Okej, prvo je potrebno "potjerati" se u čitaonicu. E sad kada napokon dođete, vidite to jedno mjesto koje baš viče vaše ime, sjednete, izvadite 2 skripte, jednu knjigu, šest markera različitih boja, kremu za ruke, labelo i naranču. I štrebanje može početi.

Ili ipak ne?

...Uđi i isplači oči - ali samo na 10 minuta! Studentica napravila 'ormar za plakanje' u knjižnici...


Nekako u tom jednom trenutku između stavljanja knjiga na stol i njihovog otvaranja dogodi se taj problemčić, neka misao, grč, zbog kojeg često odlučimo izaći malo iz čitaonice. Samo na pet minuta. Jedna cigara. Jedna kratka kava. Brzinski ručak. Gle, možda čistačicama treba nešto pomoći?

Taj mali problem postane veliki kada se sinkronizira veći broj studenata koji su odlučili "otići na kratku pauzu". I onda se pojaviš ti koji baš želiš učiti. Gledaš u prazne stolice i stolove zatrpane knjigama, ali rijetko kojeg studenta da vidiš. Okej, svako treba napraviti pauzu i pojesti nešto, ali potrebno je, naročito u manjim čitaonicama, voditi računa da nisu samo naše stvari te koje su unutra satima. 


foto: Unsplash

"Izađem jer sam gladna...pa odem na kavu...pa se vratim nakon par sati pokupiti knjige"


Jedna naša sugovornica često posjećuje čitaonice, sada je na petoj godini Ekonomije i kako nam kaže znale su joj se događati takve situacije.  "Kada odem u čitaonicu, stalno sam gladna. I onda izađem samo da jedem, međutim najčešće sretnem nekoga i moram popiti kavu. I onda se više ne vratim učiti, tek nakon par sati odem po stvari", govori nam Mirela.

...Puk'o k'o kokica: Student tijekom učenja u knjižnici skroz poludio pa osvojio simpatije kolega VIDEO...


Jedna studentica Medicine, također zna ostaviti stvari i ne vratiti se jako brzo po njih, ali ona ima opravdan razlog. Svakome je njegov razlog opravdan, tražili smo da nam kaže koji je njen, a mi ćemo procijeniti. "Ja se ni ne pokušavam naročito opravdati. Uglavnom kad to napravim, odem piti kavu ako me ne'ko zove ili pričam s nekim s faksa o ispitu. To kad mi neko kaže što je bilo na ispitu, koja potpitanja se postavljaju i td. mi je baš bitno za proces ispita tako da to se može nazvati opravdanjem što zauzimam mjesto, a ne učim u tom momentu", govori nam studentica Iva.


Posebno problematične su manje čitaonice, poput onih na pojedinim fakultetima, ili u domovima. Kako bi ipak postali malo kolegijalni, i skužili da ako mi danas ipak nismo spremni za zagrijati stolicu, uvijek će biti i onih drugih. Tako da kako savjetuju iz Domskog Odbora SD Cvjetno naselje, nemojte držati knjige na stolu ako ćete biti odsutni više od sat i pol. Jednostavno, nemojte

A.Z.
Foto: kolaž/screenshot@Facebook/Domski Odbor SD Cvjetno naselje, motifako.com/blogspot


studentičitaoniceisprikeučenjekolokvijumiKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se