Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Tada najbolje pamtite – znanost nudi odgovor na pitanje kada biste trebali učiti

MojFaks | Laganini, 18.01.2019.Tada najbolje pamtite – znanost nudi odgovor na pitanje kada biste trebali učiti

Ako ste student koji nije jutarnji tip i više voli učiti navečer, za vas imamo dobre vijesti. Novo istraživanje pokazalo je da studenti bolje pamte gradivo ako uče taman prije spavanja.

Najnovije istraživanje pokazalo je da najbolje pamtimo prije spavanja što znači da je učenje za ispit ili kolokvij prije odlaska u krevet vrlo korisno. Istraživači kažu da su odlučili proučiti utjecaj sna na pamćenje jer, iako je bilo brojnih studija o prednostima sna, stručnjaci tog područja nisu znali je li za bolje pamćenje treba otići ranije spavati ili ostati duže budan.

Izvor: FreePik

Istraživači su podijelili studente s Harvarda koji su normalno spavali najmanje šest sati noću u dvije grupe te ih zamolili da zapamte dva seta parova riječi. Jedan skup riječi vezan je semantički, kao što su "škola" i "ploča", a drugi je sastavljen od slučajnih, nepovezanih riječi. Jedna grupa je naučila te riječi u 9 sati ujutro, a zatim je prošao njihov dan. Druga grupa je u 21 sat saznala riječi, a zatim je odmah nakon toga išla na spavanje. Dok spavanje nije utjecalo na to bi li se sudionici mogli sjetiti povezanih parova riječi, oni koji su otišli na spavanje tek nakon učenja nepovezanih parova riječi mogli su ih se brže i lakše sjetiti.


...Vježbanje poboljšava pamćenje: Evo kada trebaš početi s treningom...Još bolje, došli su do zaključka da, ako odete spavati odmah nakon što ste neko gradivo učili ili ponavljali, tada usporite "propadanje" pamćenja i lakše se možete sjećati naučenog ujutro. To samo znači da je spavanje iznimno važno u procesu učenja i da nije dobro učiti cijelu noć.

Izvor: FreePik@boryanam


autor: MojFaks
foto: Pixabay


pamćenjeučenjeistraživanjespavanjeKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se