Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Ne znaš kako najbolje iskoristiti ljetne praznike? Mi imamo prijedlog - volontiraj na festivalima!

MojFaks | Nakon predavanja, 02.05.2019.Ne znaš kako najbolje iskoristiti ljetne praznike? Mi imamo prijedlog - volontiraj na festivalima!

Na volontiranje tijekom studija odlučuje se znatan broj studenata/ica. Kako bi unaprijedili svoje vještine, stekli praktična iskustva i možda se po prvi put našli u ulozi za koju se školuju, mladi pristaju izdvojiti dio svog slobodnog vremena za neplaćeni rad. Ipak, tijekom ljetnih praznika taj rad može biti i zabavan, ako se odlučite za volontiranje na nekom od mnogobrojnih festivala.

Međunarodni DokuMa Film Festival u Makarskoj već godinama funkcionira uz pomoć volontera od kojih organizatori očekuju da su - pa mladi duhom. Okej, u pozivima na natječaj stoje i uvjeti poput toga da ste odgovorna osoba koja će se tijekom tih par dana posvetiti uspješnom funkcioniranju festivala. Volontiranje na DokuMa filmskom festivalu zasigurno je interesantno zaljubljenicima u film, kao i onima koje zanima kako izgleda organizacija festivala i svega što se odvija iza filmskog platna.

Da nema volontera, DokuMa Film Festival ne bi bio isti... izvor: Facebook@DokuMa Film Festival


Organizatori osiguravaju ručak i smještaj za vrijeme festivala, te besplatan prijevoz iz Zagreba za Makarsku odabranim volonterima. Kako je bilo na prvoj liniji fronte s nama je podijelila studentica diplomskog studija novinarstva, Mirela Dorokazi.

"Kako preferiram aktivne odmore, ovakav spoj uživanja na plaži i druženja s ostalim filmskim entuzijastima dok pomažem u organizaciji festivala za mene je pun pogodak. Za vrijeme smjene imala sam priliku besplatno pogledati velik broj kvalitetnih indie filmova, tako da nisam niti imala osjećaj da radim. Naravno, volontersko iskustvo doprinijelo je kvaliteti mog životopisa, ali i širenju korisnih poznanstava. Ipak, najdraža mi je činjenica da su neki kolege volonteri s godinama (p)ostali moji bliski prijatelji.", govori nam Dorokazi.


Foto: unsplash

Još jedan zanimljiv festival koji se održava tijekom ljeta je Organ Vida. Volontiranje na ovom festivalu pruža iskustvo rada s međunarodno priznatim fotografima, kustosima, izdavačima i stručnjacima iz područja fotografije. Tijekom dva tjedna trajanja festivala, volonteri/ke imaju priliku da unaprijede svoja znanja i spoje se s novim ljudima. Organizatori osiguravaju trening, podršku i referencu svojim volonterima za kasnije korake i napretke u karijeri.

Zašto volontirati?


Iako se možda na prvu volontiranje nekome čini kao gubljenje vremena, to nije tako. Mnoge studije pokazuju kako nas volontiranje čini sretnijim, snažnijim i zdravijim osobama. Razvijamo niz osobnih, socijalnih i organizacijskih kompetencija a s druge strane unapređujemo našu zajednicu. Upravo i zbog razvijanja profesionalnih kompetencija volontiranje i studiranje idu ruku pod ruku. Naravno, potrebno je i uputiti se o organizacijama gdje želimo volontirati kao i o tome što sve volontiranje zapravo nije.

Izvor: FreePik

Mnoge korisne informacije svi zainteresirani za plovidbu ovim morem, mogu pronaći na stranicama Volonterskog centra Zagreb.

...Neprospavane noći se uvijek isplate: Mija volontira u tri udruge, pomaže drugima i studira pravo...


Anja Zulić
foto:Freepik


volontiranjestudentifestivaliDokuMa Film festivalOrgan VidaVolonterski centar ZagrebKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se