Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Ne budi kampanjac: Cool planeri studentice Marije pomoći će ti organizirati vrijeme za učenje

MojFaks | Nakon predavanja, 13.03.2018.Ne budi kampanjac: Cool planeri studentice Marije pomoći će ti organizirati vrijeme za učenje

Koliko ste se puta našli u situaciji da imate hrpu toga za napraviti, a ne znate odakle ste krenuli pa proklinjete sudbinu što se ranije niste bolje organizirali? Ako ste student onda vjerojatno pregršt puta. Budući da je dobra organizacija vremena jedna od stavki uspijeha, dobar planer glavu čuva. To dobro zna i splitska studentica Marija koja sa svojim BuJoplannerima pomaže kolegama da se bolje organiziraju.

Zaljubljenica u bilježnice, rokovnike i naljepnice, studentica Marija Lelas, osmislila je BuJoplanner kao odgovor na vlastitu potrebu izražavanja kreativnosti. Marija je na četvrtoj godini FESB-a u Splitu na smjeru Automatizacija i pogoni, a njeni planeri mogu brojnim studentima omogućiti bolju organizaciju slobodnog vremena baš kao i vremena za učenje.


Marija smatra da dobra organizacija vremena ne mora biti ključ uspjeha na fakultetu, ali da je važna... foto: privatna arhiva

Naziv planera je zapravo spoj kratica od riječi bullet journal i planner, a sistem koji Marija koristi i sad kreće izrađivati je travelers notebook sistem. Ono po čemu je poseban jest to da jednom kada kupite omot, bilježnice unutra izmjenjujete, dodajete i vadite po vlastitom guštu. Marija nam priča da svaka bilježnica unutra može imati svoju namjenu pa tako možete personalizirati doslovno sve unutra, a ideje za ukrašavanje su beskonačne. Kroz šalu studentica upozorava da često dolazi do ovisnosti pa se skupi popriličan broj omota različitih materijala i veličina. K tome, tu je na izbor i nekoliko torbica jer, šali se Marija, kako žene imaju inače puno torbica i dodataka, tako je ona zamislila da ima više torbica za planere.

"Kada steknete naviku planiranja nećete sigurno zaboraviti na neki dogovor ili rok za predaju seminara"


Bez obzira na to imali planer ili ne, studenti znaju koliko je dobro organizirano vrijeme važno. Zbog silnih obaveza i smušenosti koja dolazi s njima, studenti često zaboravljaju izvršiti neke od svojih obaveza. Upravo tome doskače Marijin BuJoplanner jer studentica smatra da bi svakom studentu dobro došao sistem planiranja.


Foto: privatna arhivaOva kreativna studentica voli zapisivati događaje s dragim ljudima poput kava, odlaska u kino, druženja... foto: privatna arhiva

"Metoda koju ja najčešće koristim je 'bullet journal' metoda, a otud skraćenica 'BuJo'. Ona se može koristiti u bilo kojoj bilježnici, ali ono što 'travelers notebook' sistem omogućava je da imam jednu bilježnicu koju koristim za 'bullet journal', jedna bilježnica mi je mjesečni kalendar cijele godine, a treća je svaštara u koju zapisujem kojekakve ideje, liste ili crtam kad mi je dosadno. Možete svaku bilježnicu koristiti za različite stvari i po potrebi ih popunjavati i izmjenjivati.", kaže nam Marija.

...Šarenilo umjesto prozirne 'košuljice': Uz Barbarine cool omote odmah ćete prepoznati svoj indeks...


...Teško je pronalazila indeks u referadi: Studentica Maria pretvara vaše omote indeksa u cool kreacije...


Marija priznaje da ni sama nema sve isplanirano i da neke stvari zapiše tek kada se dogode. Zapisuje ih zato što ih kasnije prelista i vidi sve te kave popijene s dragim ljudima, odlaske u kina, putovanja i druženja. Kada je riječ o raspodijeli vremena i posla, smatra da planeri najkorisniji.

...Idealno za studente 'dotepence': Najpopularnije zagrebačke izraze preselili na 'hercig' majice...


"Planiranje vas nauči organizirati vrijeme i rasporediti zadatke. Kad steknete naviku planiranja nećete sigurno zaboraviti na neki dogovor ili rok za predaju seminara. Pomoću dobre metode planiranja možete pratiti svoje učenje ili pisanje diplomskog, vidjeti gdje trošite vrijeme i čak urediti svoje troškove. Dobra organizacija vremena ne mora biti ključ uspjeha na fakultetu, ali puno pomaže. Dobro isplanirano vrijeme i pridržavanje toga što sami sebi zapišete uvelike smanjuje stres u vrijeme kolokvija i ispita. Ako na vrijeme krenete s obavljanjem obaveza sigurno ćete bolje proći nego vaš kolega kampanjac. S vremenom kad se naviknete sebi zapisivati obaveze i pridržavati se svega toga, postanete generalno organiziranija osoba. Bolje ćete se snaći i u nepredviđenim situacijama jer automatski mozak krene razrađivati taktiku i kao da radite umnu mapu za sve.", otkriva kreativna studentica.


Foto: privatna arhiva

Marijin kolegama s fakulteta su njeni planeri prvo bili čudni, ali su sada samo iznova oduševljeni, osobito kolegice. Kaže da im je svima gušt prolistati njene planere te je nekoliko kolega čak počelo planirati svoje dane.

"Cijela scena planiranja se počela širiti hrvatskom pa smo se tako jedna divna Petra i ja upoznale preko Instagrama i osnovale grupu na Facebooku 'Papirnica & Pernica'. Imala sam čast nedavno upoznati Petru i uživo, što mi je izrazito drago da nas je ovakav hobi povezao. U svom tom planiranju, treba zapamtiti da nije cilj da te stranice izgledaju prekrasno, da su uredne i da su ispunjene naljepnicama i 'washi tapeom'. Cilj je da si organizirate vrijeme i da taj planer služi vama, a ne obrnuto. Isto tako, život je dinamičan i nepredvidljiv, doza spontanosti uvijek treba postojati.", kaže Marija.


Foto: privatna arhivaStudentica otvoreno kaže da se ne pridržava slijepo onoga što je u planer zapisala pa bi htjela poručiti svima koji će krenuti s vlastitim bilješkama u planeru da je bit u tome da su kreativni. Marijine BuJoplannere možete pogledati na Instagram stranici baš kao i na Facebooku.

Ivana Petrić
foto: privatna arhiva/Pixlr


planeriBuJoplanneriorganizacija vremenastudenticaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se