Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

'Kol'ko još ispita do kraja?': Tragična obiteljska pitanja zbog kojih će ti prisjesti božićni ručak

MojFaks | Nakon predavanja, 22.12.2016.'Kol'ko još ispita do kraja?': Tragična obiteljska pitanja zbog kojih će ti prisjesti božićni ručak

Svatko među rodbinom ima barem jednu osobu koja zabada nos tamo gdje joj nije mjesto, barem jednog ultra glasnog i prepametnog rođaka, uspješnu rođakinju koja je završila tri faksa i svima treba biti uzor pa se pitamo: kako se nositi sa tim silnim ručkovima?

Blagdansko vrijeme prilika je za obiteljsko okupljanje i zajednički ručak, ali to nikada ne prođe baš glatko. Možda i prođe za našu dosadnu tetku koja svake godine ispituje ista pitanja, ali za nas je ova situacija prava gnjavaža.

Odgovor kako se najuspješnije nositi s tim silnim zajedničkim objedima još uvijek nismo uspjeli naći osim ako se on ne krije u tome da se brzo napijemo tijekom ručka/večere ili povučemo par dimova prije toga pa nas je zato zanimalo čega se to sve studenti moraju naslušati za vrijeme takvih "obiteljskih manifestacija".Osobno, uvijek slušam jedno te istu spiku o tome kako su mladi nekada davno za vrijeme Juge poštivali starije, kako to nije bilo poklona kao danas pa onda krene: "Mi smo bili zadovoljni samo jednom narančom pa to nije bilo slatkiša prije. Kod nas u selu smo se veselili valjanju po slami na badnjak, a ne ovo – svi bi neke mobitele, laptope, budite sretni što imate kupatilo. Nego, kada ćeš ti završiti faks?" Ako su vam ovi scenariji poznati to znači da nisam jedina, ali nosi i još jednu sretnu vijest: niste ni vi!

...'Doma je lijepo, ali svugdje je ljepše': evo zašto ćete požaliti što ste otišli kući ovih blagdana...


Hrpa studenata vodi borbu suzdržavanja za vrijeme stiskanja oko blagdanske trpeze pa ljubazno, ali kroz zube uvijek iznova ponavljaju stvari: "Ostalo mi je još dva ispita/Nemam curu/Znam da je mali Markov završio faks prije mene, a krenuo je kasnije", a to je znak da Sveta noć nije niti malo tiha, a bome ni mirna.


Izvor: Quickmeme

Studentica računarstva Barbara kaže da joj je bliža rodbina općenito prigovarala za vrijeme zimskih "praznika" na faksu pa su tako često znači govoriti da to što su sada praznici ne treba po cijele dane ležati u krevetu nego učiti.

"Za tim ručkovima su mi svi posebno išli na živce i uvijek kao da bi me upozoravali da se ispiti bliže pa da bih trebala učiti. Moja teta ima sina koji je mlađi godinu dana od mene i uvijek kao da spočitava da su sada kolokviji prošli i da bi trebali stisnuti za ispite. Nakon toga bi obavezno rekla: 'Barbara, jesi li ti stisnula, kako ćeš sve stići?' Realno, uvijek maštam da nju stisnem za šiju tijekom blagdana", kaže isterorizirana studentica.

...Nisu bitni pokloni ni novac: Evo na čemu studenti i ovih blagdana mogu biti zahvalni...


No, čini se da ni u drugim blagovaonicama ove teme ne nestaju pa tako se uvijek nađe neki funny guy među rodbinom koji je uglavnom šaljiv samo sebi. Takvu sličnu priču nam je ispričao Danijel koji studira kulturologiju.


Izvor: Quickmeme

"Moj ujak misli da je jako smiješna osoba, a zapravo je puno puta to što kaže tragično. Primjerice, prilikom svakog blagdanskog jela me ispituje koja sam sada godina na fakultetu, a kada kažem uvijek slijedi podrugljivi komentar: 'Auuu, šta ćeš ti nakon toga raditi?' pa onda krene njegovo klasično podbadanje: 'A što ti je ta kulturologija, je l' to sad znači da si ti jako kulturan?' Nakon toga svega Božić mi djeluje kao sve samo ne kao blagdan", rekao je Danijel.

Naravno, tu su uvijek pitanja o završetku faksa, imanju dečka/cure, ženidbi i slično na što se studentima diže kosa na glavi. Jednu takvu anegdotu prepričala nam je Ema, apsolventica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Ona kaže kako ju stalno rodbina ispituje za dečka pa za završetak faksa.

...Najljepše doba godine prekratko traje: kako studenti provode praznike...


"Za svake blagdane idemo na ručak kod tatine sestre i svaki put mi to sve skupa prisjedne. Kada nemam dečka me ispituju zašto ga nemam i onda na kraju prokomentiraju: 'Ma i bolje, treba prvo završiti faks'. Nakon dečka krenu naravno odmah na diplomu pa ispituju kada će doći taj magični dan mog diplomiranja, baš kao da to ima neke veze s njima. Onda ispituju koliko ispita mi je još ostalo, pišem li diplomski i slično. Skinite mi se s vrata!", kazala je studentica.


Izvor: Quickmeme

Student Dino kaže da se sa svojom rodbinom pretjerano ne slaže te da ga užasno živcira pitanje o tome koliko je ostalo ispita do kraja.

"Rodbina kao rodbina, ne vidimo se previše i ne dijelimo iste interese. Oni vole crkvu i Matu Bulića, a ja nisam baš fan - i onda uglavnom ispituju najosnovnije stvari kao 'kaš se ženit' i 'kol'ko još ispita do kraja?'. Koliko mi je ispita ostalo do kraja? Pa puno, ne znam ni sam, boli me briga, pobrojat ću ih u veljači, pusti me da jedem. Što ću raditi poslije faksa? Jeste vi ozbiljni, u kojoj vi državi živite, ako budem išta radio bit će dobro. Djelomično zato što ste glasali na izborima kako ste glasali dok je na radiju svirao Mate Bulić. Još bi mi bilo okej da ih stvarno zanima gdje sam i što sam, ali je uglavnom small talk koji ne volim. Pogotovo kad me ispituju s punim ustima. Dragi su mi, ali ne volim pričat samo da se priča. Brzo uključim ostale članove obitelji u razgovor, prebacim fokus na njih da mogu na miru završiti sarmu ili mađaricu", iskren je Dino.

...Užas ispod bora: Najgori božićni pokloni koje možeš dobiti...


Marko je diplomirao prije dvije godine pa više ne mora slušati pitanja ala "kad će diploma?", ali sada su neka druga rodbinska pitanja pred njim. On kaže da je u vezi već pet godina s djevojkom, a još prije su krenula pitanja o ženidbi, samo što su se sada zaoštrila.


Izvor: Pinterest

"S curom sam jako dugo, a od treće godine faksa smo krenuli živjeli zajedno. Dok smo oboje studirali uvijek nas je rodbina na takvim ručkovima ispitivala kako ide faks, kada ćemo diplomirati, što je s ispitima i slično. Sada me pile s pitanjem kad će ženidba. Baka često prokomentira da sam premršav i da mi cura ne kuha dovoljno i da sam izgledao bolje dok sam jeo u menzi. Ponekad se stvarno pitam: wtf?", otkrio je Marko.

Kao što vidite, niste jedini koji zamrače na obiteljska blagdanska okupljanja baš zbog ovakvih stvari, ali evo zrno utjehe: kada jednom diplomirate počet će vas gnjaviti s drugim pitanjima, a na vama je hoćete li to sve gutati ili im krenuti odgovarati protupitanjima koja im se neće svidjeti.

Kako god bilo, nema mira ni na Božić!

Ivana Petrić
foto: Pixabay


obiteljsko okupljanjeblagdanski objedobiteljpitanjaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se