Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

'Plakala sam, a onda otišla na rakiju': Studenti otkrili kako je izgledao njihov zadnji ispit na faksu

MojFaks | Nakon predavanja, 18.07.2017.'Plakala sam, a onda otišla na rakiju': Studenti otkrili kako je izgledao njihov zadnji ispit na faksu

Otkada na fakultetu položimo prvi ispit, pitamo se koliko vremena će još proći do našeg posljednjeg ispita. Premda se to za vrijeme početka studiranja čini jako udaljeno, ne stignemo se ni okrenuti, a već smo do toga stigli...

Znojenje, nervoza, sto filmova u glavi i stres - to je ono što karakterizira gotovo svaki ispit na fakultetu. Ako k tome još dodamo izlazak na kraj s profesorima kao i sa samima sobom, dobijemo jedan miks koji nas lagano može odvesti u blagu verziju manične depresije.


Izvor: Shutterstock

Nedavno sam studente pitala da opišu svoj prvi ispit ikada u životu na fakultetu te kako su se tada osjećali pa sam se sada dosjetila pitati studente kako je izgledao njihov posljednji ispit. Iz osobnog iskustva ovoga puta ne mogu pisati na ovu temu jer svoj posljednji ispit još nisam riješila, ali znam kako su izgledala lica kolega nakon nakon što su ga napisali. Miks olakšanja, sreće i sjete nalazio se na njihovim licima i veliki upitnik nad glavom koji se pita: "Što sada?".

Neki su bili tužni, a drugi su svratili do obližnje birtije


Na pitanja o zadnjem ispitu su mi odgovarale mlade osobe koje su fakultet završile prije otprilike godinu dana ili su svoj posljednji ispit napisali ove godine pa samim time imaju "friške" uspomene. Pretjerane patetike u njihovim odgovorima nema, ali dam se kladiti da će se barem zrno nostalgije javiti kroz par godina pa će većina razmišljati na način: "Eh, da se barem mogu vratiti na fakultet".

...Ne možeš predvidjeti koju ocjenu ćeš dobiti: Studenti otkrili kako je izgledao njihov prvi ispit u životu...


Zadranka Marija diplomirala je prije nekoliko dana, a svoj posljednji ispit položila je prošle godine. Ispit je bio iz psihologije, a osim pismenog dijela morala je položiti i usmeni. Dio koji studente uglavnom izluđuje.


Izvor: Shutterstock

"Taj cijeli predmet i ispit bili su za pamćenje jer sam se mučila s njim neko vrijeme. I još nakon što sam ga napisala srce mi je lupalo sto na sat. Kad sam saznala da sam pismeni prošla tad sam znala da sam pola posla odradila jer je uslijedio usmeni odmah 15 minuta nakon pismenog ispita. Mislila sam da to nikad neću proći, tako da kad mi je zaključila četvorku. Nisam znala hoću li plakati, smijati se ili pasti u nesvijest", prepričava diplomirana novinarka.

Goran, koji je prošle godine diplomirao te dobio posao profesora povijesti u školi, totalno je "hladno" poput špricera doživio svoj zadnji ispit. Sigurno bi mnogi voljeli biti na njegovom mjestu kada je o tome riječ.

"Kad sam pisao zadnji ispit nije mi bilo ništa posebno. Bila je to laganica od ispita kakve sam si inače ostavljao za kraj. Završetak faksa nije me ozbiljnije dotaknuo dok nije došla obrana diplomskog rada, a onda se postavilo pitanje - što dalje? Više nije bilo ispita, seminara, vježbi i druge ustaljene rutine", prisjetio se mladi profesor.

Nedavno je na Fakultetu političkih znanosti svoju akademsku "karijeru" završila i Paula. Kaže da joj posljednji ispit nije predstavljao velik problem niti ga se posebno sjeća, ali ispit kojoj će joj ostati u sjećanju je onaj prije posljednjeg.


Izvor: Shutterstock

"Prošlo je preko godine dana od toga tako da se slabo sjećam posljednjeg pogotovo jer taj zadnji ispit nije bio iz nekog kolegija koji me mučio. Više sam se oznojila za predzadnji ispit, da budem iskrena i to kad sam položila sam plakala, a onda s kolegicom otišla na rakije. Baš pravi zadnji ispit je bio okej i to sam znala da ću položiti. Više je bilo pitanje hoću li dobiti 4 ili 5 pa mi nije predstavljalo neki poseban osjećaj. Isto tako, znala sam da nisam skroz gotova jer sam odlučila upisati apsolventsku godinu i čekao me diplomski rad pa mi nije baš pao neki veliki kamen sa srca nakon što sam dobila sve potpise u indeks", kazala nam je.

...'Odgovarali smo kod profe u stanu, imala je prepariranu mačku': Studenti nam otkrili najbizarnije ispitne priče...


Malo duži odgovor o posljednjem ispitu dala je Marina koja je prije nekoliko godina završila Filozofski fakultet u Zagrebu. Naime, njen posljednji ispit bio je prilično težak, ali i mučan. Srećom, završio je.

"Zadnji ispit mi je bila suvremena književnost (mislim da se kolegij zvao 'Hrvatska književnost 20. i 21. stoljeća' ) kod profesora Maštrovića. Zadnji put kad sam provjeravala taj je tip bio neka faca u NSK, ne znam gdje je sad. On je inače nevjerojatno ležeran profesor koji, od dva kolegija koja sam kod njega slušala, nije održao ni jedno jedino predavanje, samo bi na prvom susretu podijelio teme za seminarske radove i ostatak vremena sjedio i nekad spavao dok smo mi izlagali. Uglavnom, njegovi ispiti izgledaju tako da imaš pismeni koji traje 10 minuta i taj pismeni je kvalifikacija za usmeni na kojem te pita propisanu literaturu. Popis te literature mi je bio u bez veze - nemaš Slavenku Drakulić ili Irenu Vrkljan, ali imaš Čuića, wtf, koga boli za Čuića, šovinistu. Enivej, ja sam debil za pismene koji su u toj kratkoj nadopuni formi. Imam taj hendikep da nikad ne znam što ide na crtu, ne znam je li stvar u tome da mi se mašta razmaše ili mi je mozak trol, ali nebitno koliko poznajem materiju, ako mi daš zadatak tipa 'XY je 1968. izdao svoju zbirku pjesama pod nazivom XX', ja ne znam. Prvo, zašto da znam to, drugo - na toj crti može biti bilo što. Nikako se kvalificirati za prokleti usmeni. A paradoksalno, vjerojatno sam jedina u nizu generacija koja je ekšli pročitala sve knjige s njegovog glupog popisa, sačuvaj me bože, za koje nitko normalan valjda čuo nije, o kojekakvim lijepim Marama i slične seljoberizme, koji se kvalificirati za pošteno književno djelo mogu samo valjda u svom selu i kod Maštrovića. I tako mi se dogodi da u apsolventsku godinu prenesem samo jedan jedini ispit, taj njegov, jer ne mogu proći pismeni. Kad sam konačno nekim čudom prošla pismeni, dolazim kod face na usmeni. Sjedi k'o neki aga i smijulji se iz kuta usana. Prokomentira kako sam jedva prošla pismeni iz ne znam kojeg pokušaja. Imala sam jedan krivi odgovor, i to je bilo trik pitanje zapravo. Sjedi tamo i govori mi da nisam ni mogla znati odgovor na to pitanje jer nitko to ne zna i ne može se taj podatak nigdje naći. Odlično. I počne me pitati. Znam sve što me pita. Onda se naceri i kaže, 'Evo, ne bih trebao, ali pitat ću Vas za 4, jer mi se sviđa Vaša ozbiljnost'. WTF, kakva ozbiljnost. I razmišlja, razmišlja što da pita, točno mu se na faci vidi da smišlja što da tresne i što točno misli da nisam čitala jer tko normalan bi. 'Jeste li čitali Čuića?' kao tu me čekao, ali zeznuo se. Jesam. Ispitao Čuića, dao peticu. Osjećaj, bolje od seksa. Jest da me izmučio, jest da je cijelo ispitivanje bilo dosta ljigavo, ali konačno proći taj shit od ispita, neprocjenjivo. Malo sam razmišljala hoću li ga pitati što ima protiv ženskih književnica (doslovno jedina na popisu literature mu je Vesna Parun, jedna jedina). Ali nisam. Sad mi malo žao. Trebala sam, k'o ga j*be", prepričava Marina.

Sličnih problema kao Marina s posljednjim ispitom nije imao Domagoj iz Osijeka koji je na zadnji ispit gledao kao i na svaki drugi. A tako mu je i prošao.

"Zadnji ispit na faksu mi je bio kao svaki ispit: zdrava nervoza prije ispita, olakšanje nakon njega. Jedino što nam je profesor zaželio sreću kad je završio. Naravno da smo onda poslije otišli proslaviti što je bio zadnji", komentirao je Domagoj.

Barbara je prošle godine završila osječki FERIT i kaže da je taj posljednji ispit samo htjela napisati i to je to. A to je i napravila i naravno prošla!

"Za zadnji ispit mi je bilo najteže učiti od svih jer vise nisam imala koncentracije nego sam htjela samo to otpisati i da što prije bude gotovo. Nakon rezultata kada sam vidjela da sam položila sam osjetila veliko olakšanje i prva misao mi je bila nikada više, ali nakon tog veselja bilo je i malo tuge jer znaš da ti je to zadnje i da završavaju tvoji studentski dani i da moraš 'postati odrastao' i naći posao", tvrdi mlada inženjerka elektrotehnike.


Izvor: Pixabay

Danijel
je nakon svog posljednjeg ispita požurio u pub kako bi proslavio, ali nažalost – na usmenom je ipak shvatio da mu to nije posljednji ispit. Naime, pao je usmeni i morao ponovno doći. Srećom, samo na usmeni.

"Sjeo sam. U prostoriji je bio nered. Kaos teški, svi nabrijani, ne da nam se više biti u toj zgradi uopće. Sjećam se točno što se pisalo i kod kojeg profesora, ali zbog teško zarađene diplome neću baš ići u detalje. Malo skrolanja po mobitelu, malo bockanja ljudi okolo i napisao sam to bez problema. Inače za većinu ispita ne znaš što će biti i kako će biti dok ne dođu rezultati, ali sam znao da je ovo gotova stvar. Skok do puba na pivo gdje je bio ostatak faksa koji su to odradili, svi u drami, raspravljaju o pitanjima i odgovorima. Rekao sam da smo gotovi s tim testom i da ne želim pričati o tome. Kul sam si bio. Dobar osjećaj. I onda sam pao na usmenom. Ali pismeni nisam više morao, položio idući put", ispričao nam je.

...'Ispravi više taj ispit da znam idem li na pivo ili na usmeni': Misli studenata dok čekaju rezultate ispita...


Iako možda mislite da je posljednji ispit na fakultetu miljama daleko, zapamtite: svemu dođe kraj pa tako i "faksovanju". Zadnji ispit ćete možda napisati u suzama (vjerojatnije radosnicama), a možda ga uopće nećete niti osobito zamijetiti niti razmišljati o njemu kao o posljednjem, ali on će doći!

Ivana Petrić
foto: Shutterstock


zadnji ispitispitposljednji ispitstudentiKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se