Mojfaks.hr u Vijesti

Humanitarni Osijek: Studentima slabijeg imovinskog stanja građani skupili novce za stipendije

Zbog financijskih poteškoća studenti slabijeg imovinskog stanja često ne mogu završiti fakultet, a taj problem je prepoznao Osijek. Upravo zato je u petak napravljena svečana dodjela stipendija koje su skupljene preko Zaklade Srce grada Osijeka.

3. travnja 2017 11:45
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Osijek misli na svoje studente, a osim što im se preko ovih stipendija omogućuje studiranje, tako im se otvara mogućnost veće konkurentnosti na tržištu rada. Preko Zaklade Srce grada Osijeka grad je skupljao novce za studente slabijeg imovinskog statusa kako bi dobili stipendije i nastavili s obrazovanjem.

Ono što je još pohvalno jest da su i građani Osijeka mogli uplaćivati novac na račun zaklade te su tako pomogli da studenti dobiju stipendiju. Kako piše Glas Slavonije, ukupan fond Zaklade iznosi 270.000 kuna, a stipendiju u iznosu od 1000 kuna mjesečno ostvarilo je 15 od 17 studenata koji su se prijavili na natječaj.


Tijekom humanitarne večere dodijeljene su stipendije studentima... foto: Facebook@Muzej okusa

"Ideja je da Grad omogući visoko obrazovanje dobrim studentima iz obitelji čiji roditelji nisu u mogućnosti školovati ih te da im olakša stjecanje uvjeta za probijanje barijere prema novom statusu i srednjem sloju. Cilj Zaklade je zadržati ih nakon završetka školovanja u Osijeku i omogućiti im lakše zaposlenje u svome kraju", rekao je gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić za Glas Slavonije.

...50 kuna za lakše studiranje: Ako preskočiš par kava i ti možeš stipendirati osječkog studenta...


...Dobar primjer iz Slavonije: Osječkim studentima humanitarna zaklada daje 15 stipendija...


Stipendiju će primati sljedećih šest mjeseci te nakon tog roka i u idućih 12 mjeseci ako redovno upišu sljedeću akademsku godinu. Ove stipendije su se dodijelile na humanitarnom koncertu Muzej Okusa, a poseban gost je bio pjevač Marko Tolja. Čitav prihod od 250 prodanih ulaznica s koncerta po cijeni od 45 kuna namijenjen je Zakladi Srce grada Osijeka te ulazi u fond već za iduću akademsku godinu.


Izvor: Facebook@Zaklada Srce grada Osijeka

Tena Papež, studentica Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, objasnila nam je da će joj ovaj novac puno pomoći, budući da ne studira u Osijeku, što iziskuje puno troškova i izdataka njezinim roditeljima, naročito zbog toga što imaju mala primanja. Studentica Odjela za kulturologiju u Osijeku, Ines Lukač, objasnila je da će njezinoj šesteročlanoj obitelji s dva studenta i dva srednjoškolca 1000 kuna mjesečno puno značiti te da će joj to biti poticaj da se još više trudi u daljnjem školovanju.

Ivana Petrić
izvor: Glas Slavonije
foto: Pixabay

Još vijesti