Mojfaks.hr u Vijesti

Ništa bez love: Nije ni Njemačka što je nekad bila - vraća se školarina na sveučilišta

Od jeseni sljedeće godine, internacionalni studenti plaćat će 1500 eura školarine po semestru. Pokušaj je to smanjivanja deficita u njemačkom obrazovnom sustavu koji se popeo na 48 milijuna eura.

5. prosinca 2016 16:21
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Studenti koji ne dolaze iz EU-a uskoro će morati plaćati školarinu na sveučilištima na jugozapadu Njemačke, iako je studiranje dosad bilo besplatno. Na području Baden-Württembergera školarine su ukinute još 2011. godine, a u ostatku zemlje 2014. godine.

...Školarine baj-baj: visoko obrazovanje postalo besplatno u cijeloj Njemačkoj...


No, unatoč obećanjima izrečenima početkom ove godine, vlada Baden-Württembergera objavila je da će ponovo uvesti školarine za međunarodne studente, počevši od jeseni 2017. godine, piše Independent.

Promjena dolazi kao pokušaj smanjivanja duga u zemlji, nakon priznanja iz Ministarstva obrazovanja da više ne mogu pružati besplatno obrazovanje za sve.

Za diplome druge razine, točnije za one diplomskih studija, trošak će biti nešto manji i iznosit će 650 eura po semestru. Vjeruje se da bi se trend povratka školarina na fakultete mogao "proširiti" i ostatkom zemlje.

S druge pak strane Bruno Boban, glasnogovornik i voditelj Odjela za odnose s javnošću Veleposlanstva Savezne Republike Njemačke tvrdi da informacije iznesene u članku Independenta ne odgovaraju činjeničnom stanju.

"U saveznoj zemlji Baden Württemberg postoje tek razmišljanja, a ne odluke o uvođenju školarina na visokoškolskoj razini za građane iz zemalja koje nisu članice EU. Usto, školarine koje su predmet takvih razmišljanja bile bi u usporedbi sa školarinama u SAD-u, Velikoj Britaniji ili Australiji znatno nižeg iznosa", kaže.

Objašnjava dalje da ponuda visokoškolskog obrazovanja u Njemačkoj pripada u međunarodnoj usporedbi samom vrhu, a načelno je besplatna.

"Za razliku od Njemačke, u zemljama čija je ponuda visokoškolskog obrazovanja usporedive razine kao što je SAD ili Velika Britanija, naplaćuju se visoke školarine, i to bez obzira na to je li riječ o domaćim studentima ili isti dolaze iz neke strane zemlje", dodaje.

napominje da se u samom članku potpuno pogrešno spominje "ukidanje školarina" prije nekoliko godina ("tuition fees") što ne odgovara činjeničnom stanju. "Autor članka vjerojatno misli na nekadašnje pristojbe koje su se odnosile na slučajeve dugogodišnjeg studiranja, no to ni u kojem slučaju nema veze s pojmom školarine", zaključuje Boban.

...7 zemalja u kojima možeš studirati besplatno (jedna je odmah \'iza ugla\')...


U kontekstu ovih vijesti nemoguće je ne postaviti pitanje održivosti koncepta besplatnog obrazovanja za sve. Je li ono moguće?

Kako napominje Anja Zojčeska, koordinatorica komunikacija i obrazovnih projekata s Instituta za razvoj obrazovanja, besplatno obrazovanje u EU nude još i Austrija, Finska, Švedska i ostatak Njemačke. Osim toga, ova vijest o ponovnom uvođenju školarina neće utjecati na studente iz Hrvatske.

Osim ove olakšice, spomenute države studentima osiguravaju i mjesečnu stipendiju, stoji u rezultatima istraživanja mreže Eurydice pod nazivom "Nacionalne studentske školarine i sustav potpore u sustavu visokog obrazovanja u Europi u akademskoj godini 2016/17".

...Zašto je baš Njemačka najpoželjnije odredište hrvatskih studenata koji žele studirati u inozemstvu?...


I susjedna je Slovenija, zajedno s Njemačkom, Poljskom, Češkom, Slovačkom i skandinavskim državama, u krugu EU članica koje studentima naplaćuju niske školarine, manje od 100 eura godišnje, ili ih uopće ne naplaćuju.

Vrijeme će pokazati hoće li se i u ovim zemljama javiti potreba za ponovnim uvođenjem plaćanja ili podizanjem niskih školarina.

L.B./foto: Pixabay

Još vijesti