Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Obrazovni sustav u Hrvatskoj na dnu: 'Danas fakultete ne završe najbolji nego oni koji nose torbe profesorima'

MojFaks | Vijesti, 02.10.2017.Obrazovni sustav u Hrvatskoj na dnu: 'Danas fakultete ne završe najbolji nego oni koji nose torbe profesorima'

Hrvatska je, na žalost, među najgorim primjerima zemalja na svijetu kako demografska slika lomi društvo, obrazovni i radni sustav, a da se na to gotovo uopće ne osvrće politički sustav...

Nemamo plan za što i kamo usmjeravamo mlade u obrazovnom sustavu pa se kvote na fakultetima upisuju da bi se zadržale postojeće studijske grupe i profesori na njima, tvrdi demograf, ali i profesor na zagrebačkom PMF-u, doc. dr. Stjepan Šterc.

...Iseljavanje ili apatija? Prošle godine u Hrvatskoj diplomiralo skoro 2 tisuće studenata manje...


...Iz HZZ-a upozoravaju: Mladi odlaze pa više nemamo koga zaposliti...


"Je li tako teško napraviti model obrazovnog sustava koji će biti u funkciji našeg gospodarstva i budućnosti i profil radnika koji nam trebaju umjesto da školujemo i obrazujemo mlade ljude za emigraciju za visoko razvijene zemlje koje nam usput poručuju da je to sloboda kretanja, a ne tržište rada koje funkcionira na plaćanju. Neka onda zemlje sjeverozapadne Europe plate obrazovnom sustavu zemalja juga i jugoistoka Europe potrošeni novac u obrazovnom sustavu, ali to pitanje nema tko kod nas potegnuti", oštro je, prošloga petka, nastupio Šterc na međunarodnom seminaru "Reforma obrazovnog sustava – Preduvjet boljeg posla i zaštite radničkih prava" u Napretkovu kulturnom centru u Zagrebu, piše Večernji list.

Hrvatska u šest zemalja svijeta iz kojih stanovništvo bježi


U svom izlaganju "Utjecaj demografije na obrazovni sustav i na tržište rada – primjer Hrvatske" istaknuo je da nemamo ni jedan demografski parametar pozitivan, da se prema jednoj svjetskoj organizaciji ubrajamo među šest zemalja svijeta iz kojih stanovništvo bježi. Godišnje, kaže, iseljavanjem gubimo 2% stanovništva, odnosno 80.000 ljudi, a među njima je više od 50% iseljenih u dobi od 19 do 39 godina, te 25% djece i mladih od 0 do 19 godina, što znači da godišnje gubimo 20.000 djece iz obrazovnog sustava.

...Mladi i potraga za poslom: 'Nemojte očekivati pomoć Zavoda za zapošljavanje'...


"Ove godine imali smo 40.115 prvašića, čak njih 2139 manje ili 5% nego lani, a prije 30 godina bilo ih je oko 65 tisuća. Obitelji s djecom se iseljavaju, što će imati za posljedicu zatvaranje škola i otpuštanje nastavnika. U sljedećih deset godina uz postojeće trendove za trećinu će se smanjiti broj učenika", nizao je Šterc pesimistične podatke.

Šterc, koji je profesor na zagrebačkom PMF-u, kazao je da je obrazovni sustav uz zdravstveni, znanstveni, pravni temelj svakog društva, a u temelju razvoja obrazovnog, gospodarskog i svakog drugog sustava, osobito političkog moraju biti ljudi.

...Mladi bježe u inozemstvo: nakon 'normalnih' zemalja Hrvatska je manje privlačna...


"Naš je obrazovni sustav do te razine podcijenjen da je danas na dnu. Temeljna definicija obrazovanja glasi znanje plus sposobnosti, a 90% obrazovnog sustava nam je fokusirano na znanje, a o razvijanju se sposobnosti ne raspravlja. Obrazovni sustav, uključujući i akademsku zajednicu, usmjeren je prema osrednjosti. Danas na zagrebačkom Sveučilištu ne završavaju fakultete najbolji, nego vrijedni, marljivi, koji nose torbe nastavnicima, nešto im pišu, crtaju, a svi oni koji iz zadnje klupe dignu dva prsta i postave pitanje njih se apstrahira kao da ne postoje. Sustav se temelji na mediokritetstvu", kazao je.

L.B./izvor: Večernji list
foto: pou-pula.hr


Stjepan ŠtercdemografijaobrazovanjeiseljavanjemediokritetstvoKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se