Mojfaks.hr u Vijesti

Prosjek ocjena ne govori ništa o tebi - kad su ove stvari u pitanju

Još od osnovne škole pune nam mozak pričama da su najbolja knjižica, svjedožba i najbolji indeks samo oni u kojima su sve same petice. Pokušavaš li i dan-danas ostvariti taj standard?

2. veljače 2016 12:17
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Sjećam se jednog starog profesora sociologije koji je, pogledavši u moj indeks konstatirao: \'Kakva dosadna panorama!\' Na toj stranici, baš nekim slučajem, bile su upisane sve same petice. I profesoru je ovaj prizor bio jako dosadan.

Ocjene su samo jedan od kriterija vrednovanja tvog školovanja i uspjeha, ali i tvoje osobnosti. Kao takve, ne govore mnogo o tebi. Koji su tvoji istinski interesi? Čime se baviš van fakulteta i predavaonica? Jesi li strastveni zaljubljenik/ca u paintball, šetnje, trekking ili romantične komedije?

Tvoje ocjene samo su jedan maleni dio tvoje osobnosti, a ne kazuju nam ništa o tebi kad su sljedeće stvari u pitanju!

* Koliko si inteligentan/na

Većina ljestvica ocjena trojku ocjenjuje kao prosječnu, dobru ocjenu, četvorku kao vrlo dobru, a peticu kao izvrsnu ocjenu. Ti nisi ocjena, nisi ispod niti iznad prosjeka niti te ocjene na papiru definiraju kao osobu. Uvijek trebaš dati sve od sebe i potruditi se u skladu sa svojim mogućnostima, ali samo zato što nisi dobio/la peticu, ne znači da si propali slučaj!

...Ljepota ili pamet: što osigurava bolje ocjene u indeksu?...

* Što te čeka u budućnosti

Ocjene definiraju prosjek, što je kriterij upisa kako u srednju školu, tako i na fakultet pa i na poslijediplomske studije. Međutim, ocjene ne govore ništa o tvojoj budućnosti niti o tome kako će ona izgledati. Žalosno je kad profesori studentima i učenicima govore da će postati propalice jer su im ocjene loše – znamo da to jednostavno nije istina.
Nitko ne može predvidjeti tvoju budućnost i život kako će izgledati za pet godina na temelju tvojih ocjena: sve pohvalnice i prosjek 5,0 i dalje ne garantiraju da ćeš naći posao u struci niti najbolji posao na svijetu jer su za uspješno zapošljavanje i funkcioniranje u radnom kolektivu potrebne i neke druge vještine i kvalitete izuzev uspjeha na fakultetu. Ako želiš imati sve petice u indeksu, radi za to i potrudi se, ali nemoj misliti da će ti najbolje ocjene u indeksu riješiti sve egzistencijalne probleme.



* Znaš pravila, ali znaš li znanje?

Jesi li u svom seminarskom radu citirao/la točno onoliko radova koliko je bilo zadano? Usmeno izlaganje je trajalo točno 4 minute koliko je predviđeno silabusom kolegija? Jesu li tvoja rješenja zadataka ilustrirana postupkom da svatko može provjeriti svaku \'stepenicu\' dolaska do konačnog rješenja? Ok, hvalevrijedno je što se znaš držati pravila, ali sve što ovo govori o tebi da si usvojio/la pravila, ali ne i znanje.

...A mislili su da neće uspjeti u životu: kako danas žive studenti koji su skupljali trojke...

* Koliko si aktivan/na na predavanjima!

Postoje osobe koje o određenim temama znaju jako puno, toliko da bi i sami mogli držati predavanja iz tog kolegija, ali to nikada nisu željeli. U sklopu puno kolegija konačnu ocjenu sada čine i zalaganje na predavanjima, aktivno sudjelovanje i brojni drugi oblici neakademskih faktora.
Na predavanja naravno da trebaš ići, ali pravila kao što su \'moram dići ruku i prokomenitrati predavanje barem dvaput tjedno\' sputavaju studente koji su odlični u svome radu, ali osjećaju nelagodu kad o tome moraju diskutirati s drugima pa se, stjerani u kut kad se to od njih očekuje, potrude minimalno samo da se izvuku. Neki kolegiji očekuju aktivno sudjelovanje i debatu, a drugi pak ne, ali osim dobrog pokazatelja napretka tijekom studija, teško je iz ocjena procijeniti koliko si ekstrovertirana ili povučena osoba koja ne voli brbljati pred ostalima.

...Pismo roditeljima: \'Postoje stvari gore od loših ocjena\'...


* Koliko se zapravo trudiš!

Sigurno si se barem jednom u životu susreo/la s kolegom/icom koja ide na instrukcije, jako puno vremena provodi učeći i dalje dobiva trojke ili maksimalno četvorke. Iako su napravili sve da poboljšaju ocjene, neki od nas ipak nikada neće moći dobiti čiste petice iz svih kolegija. Ovo ne znači da su ovo manje vrijedne osobe ili da su manje inteligentne od drugih – zapravo bi ti o nekim stvarima vjerojatno mogli reći i objasniti puno više od onih koji imaju same petice, a znaju se pričanjem izvući na usmenim ispitima.

L.B./foto: Pixabay

Još vijesti