Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Putovali ste na faks vlakom i zbog HŽ-a zakasnili? Odlično jer ćete dobiti povrat love zbog kašnjenja vlaka

MojFaks | Vijesti, 10.10.2018. Putovali ste na faks vlakom i zbog HŽ-a zakasnili? Odlično jer ćete dobiti povrat love zbog kašnjenja vlaka

Studenti koji često putuju HŽ-om znaju kakva je tlaka zbog vlaka negdje zakasniti, pogotovo kada je riječ o predavanju ili nekoj drugoj obavezi na fakultetu. Zahvaljujući europskoj uredbi, sada će putnici moći tražiti povrat novca od HŽ-a u slučaju kašnjenja.

Ako vam vlak kasni više od 60 minuta HŽ mora vratiti polovicu cijene karte. Uz još neke promjene, najzanimljiviji je to prijedlog Europske uredbe o pravima putnika u željezničkom prometu, piše portal vijesti.hr. U slučaju kašnjenja putnici su i dosad imali pravo na nešto manji povrat novca, no ne i u Hrvatskoj koja se od tog pravila izuzela.

Izvor: YouTube

Ako kasne vraćaju vam novac. Bilo bi to divno, tvrde putnici. No, takvo što HŽ bi ubuduće moglo skupo stajati. Naime, novom se Uredbom o pravima putnika u željezničkom prometu predlaže: Ako vlak kasni 60 do 90 minuta putnici mogu tražiti povrat od 50 posto iznosa karte. Za kašnjenje od 90 do 120 minuta – 75 posto karte, a za kašnjenje dulje od dva sata – cijeli iznos, stoji na vijesti.hr.


Zbog ove uredbe HŽ će manje kasniti?


Kad bi to vrijedilo već danas i kad bi ovaj vlak iz Vinkovaca umjesto 40 kasnio 60 minuta svi bi putnici dobili 60-ak kuna. Ove je godine više od 60 minuta kasnilo 939 HŽ-ovih vlakova. Manje od 1 posto, no da je ova mjera već na snazi HŽ bi to vjerojatno stajalo milijune, no možda i natjeralo da smanje kašnjenja koja su u prosjeku četiri minute na svakih 100 kilometara. Zanimljivo, i aktualna europska uredba propisuje povrat manjeg iznosa u slučaju kašnjenja, no HŽ se od te odredbe izuzeo jer bi nagomilao velike gubitke. No nova uredba, u čijem je pisanju sudjelovala i Biljana Borzan to bi trebala onemogućiti.


...Vožnja za 'dž': Studentima iz ove županije sada besplatan prijevoz vlakom do mjesta studiranja...Prema uredbi, prijevoznik bi trebao nadoknaditi i troškove, ako se zbog kašnjenja propusti sljedeći vlak do krajnje destinacije, a donosi i veća prava osobama s invaliditetom. O njoj će još pregovarati Europski parlament, Komisija i Europsko vijeće.

Izvor: Unsplash

To su odlične vijesti za sve putnike HŽ-a, a osobito studente koji se njihovim vlakovima redovito voze i zbog kašnjenja vlaka i sami kasne na predavanje.

Ivana Petrić
izvor: vijesti.hr
foto: Wikipedia@Suradnik13povrat novcakašnjenje vlakakašnjenjeputovanje vlakomKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se