Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Studenti Varaždina i Koprivnice nisu ravnopravni: Razlike prve upadaju u oči

MojFaks | Akademska četvrt, 07.11.2016.Studenti Varaždina i Koprivnice nisu ravnopravni: Razlike prve upadaju u oči

Neravnopravnost studenata koji dijele samo jedan zajednički nazivnik - onaj Sveučilišta Sjever - najočiglednija je na primjerima menze i studentskom smještaja koji su studentima ujedno i najvažniji...

"Prepoznajući potrebe građana sjeverozapadne Hrvatske (regije s više od 500.000 stanovnika) predstavnici gradova Varaždina i Koprivnice pokreću inicijativu za razvoj prvog regionalnog Sveučilišta u RH, koje će ravnopravno djelovati u oba grada/županije…", piše na službenim mrežnim stranicama Sveučilišta Sjever.

Početkom 2012. godine taj se plan i ostvario te je osnovano Medijsko sveučilište koje odlukom Hrvatskog sabora 2015. godine postaje javno. Sada pod drugim imenom: Sveučilište Sjever, piše Klikaj.hr.

No, koliko je doista ispunjena misija prvog regionalnog Sveučilišta koje bi trebalo ravnopravno djelovati u oba grada, odnosno županije?


Dostupnost studentskog smještaja


Za početak, studentski dom u Varaždinu otvoren je 2005. godine i dalje je u funkciji. Nudi 260 ležajeva, čajne kuhinje s televizorima, informatičke učionice, sportsku dvoranu i dvoranu za sastanke, praonicu te sušionicu rublja.

Studenti koji ne uspiju dobiti smještaj u studentskom domu, smještaj po natječaju mogu ostvariti u učeničkom domu u Varaždinu, ovisno o broju raspoloživih mjesta, ili mogu ostvariti subvenciju za studente smještene kod privatnih stanodavaca.

..Ne treba nam znanost nego hrana: Studenti iz Koprivnice pitaju se 'Di bumo jeli'?...


Studentski dom u Koprivnici ne postoji. Iako je Grad Koprivnica dobila vlasništvo nad kompleksom bivše vojarne te raspolaže velikim, već postojećim zgradama, ili barem zemljištem gdje se mogu izgraditi nove, to se ne događa.

Prehrana naša svakidašnja


Studentska menza u Varaždinu počela je s radom 2014. godine. Nalazi se u neposrednoj blizini studentskoga doma i nudi 300 sjedećih mjesta. Organizirana je u dva objekta. Studentski restoran Varaždin i restoran Elektron.

Studentske menze u Koprivnici nema. U prosincu 2015. godine ostvarena je suradnja s Podravkom koja je ponudila dva obroka dnevno u vlastitim prostorijama radničke menze. Iako je udaljenost od Sveučilišta do Podravke nešto više od dva kilometra ili pola sata hoda, studenti su prihvatili ideju te iskoristili svoje pravo na subvencioniranu prehranu.

...Pored najveće prehrambene kompanije u Hrvatskoj studenti ostaju gladni...


Nakon desetak dana, ista je ukinuta zbog, kako kažu, premalog odziva te prevelike količine hrane koja se odlagala u otpad na dnevnoj bazi.

I sami studenti obratili su se Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta u nadi da će njihov problem doći u ruke koje će ga odlučiti riješiti.

Želje su jedno, realno stanje sasvim drugo...


"Želja je bila ujediniti dva grada sjeverne regije te ojačati obrazovani sustav na tom području. Razlike su međutim ono što studentima prvo padne u oko. Za sada, ravnopravno dijele samo status studenata na Sveučilištu Sjever. To je sve", zaključuje Klikaj.hr.Više pročitaj ovdje.

L.B./izvor: Klikaj.hr
foto: screenshot/YouTube@Klikaj.hr


Sveučilište SjeverVaraždinKoprivnicaravnopravnost studenatamenzastudentski smještajKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se