Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

6 bizarnih životopisa i što možete naučiti iz njih

MojFaks | Karijera, 11.07.2016.6 bizarnih životopisa i što možete naučiti iz njih

Slanje molbi i životopisa može biti zamoran i demotivirajuć proces. Šalješ svoj CV, a znaš da će biti samo jedan od nekoliko stotina ili tusuća koje tvoji budući poslodavci dobiju prilikom svake objave natječaja...

Umjesto da vas ovaj proces obeshrabri, pogledajte neke od najkreativnijih životopisa koji su svojim "vlasnicima", zahvaljujući tome što su neobični, neuobičajeni i drugačiji, osigurali posao na koji su se prijavljivali (ali i nekoliko dodatnih pozitivnih odgovora).

Evo nekoliko savjeta kako da napravite CV koji će se sigurno istaknuti među ostalima!

...Predstavi se u sasvim drugačijem svjetlu: izradi kreativni životopis...


Prijeđite na stvar – odmah!


Istraživanja su pokazala da vrijeme koje osoba zadužena za selekciju životopisa provede čitajući svaki pojedini CV ne iznosi više od 6 sekundi. To znači da imate točno toliko da privučete pozornost ili završite u košu za smeće kraj radnog stola.

Pogledajte ovaj Snapchat životopis koji se dotaknuo svih kvaliteta, vještina i znanja koje je kompanija tražila u budućem kandidatu, ali na zanimljiv i humorističan način.Činjenica da je koristio Snapchat da se prijavi na oglas za posao u kompaniji Snapchat donijela mu je ekstra bodove, a izuzev toga životopi odiše humorom, iskrenošću i kreativnošću.

Pohvali se!


Ako ga imate – pokažite ga! Menadžeri i stručnjaci za kadroviranje traže osobe s talentom stoga se nemojte bojati pokazati svoj talent. Pogledajte ovaj primjer Sumukha Mehte koji je toliko žalio raditi za magazin GQ da je napravio vlastito izdanje magazina u kojem je istaknuo svoje vještine, prednosti, sposobnosti, ali i odličan izgled.


foto: Facebook

Shvatio je da su kompaniji u koju se prijavljuje jako bitni imidž i brand koje stvara, a njegova je prezentacija jasno pokazala da njegovo obrazovanje, iskustvo i karakter savršeno odgovaraju cilju tvrtke da zadrži vlastiti identitet. Poslodavci su bili toliko oduševljeni CV-om da je dobio posao bez dodatnog intervjua.

...Kako (ne) odbiti potencijalnog poslodavca?...


Dajte im nešto da omaste brk!


Papirnate životopise sve češće zamjenjuju PDF-ovi i LinkedIn profili no to ne znači da vi ne smijete napraviti nešto opipljivo. Ova "životopisna čokoladica" svojoj je "vlasnici" Renati Chunderbalsingh iz Australije zaradila nekoliko zanimljivih poslovnih ponuda.


foto: Mashable

Razmišljaj van okvira


Iako ovaj životopis zahtijeva ponešto slaganja, to ne mora biti loša stvar. Fotograf iz Kenije, Abudho, napravio je životopis koji može poslužiti kao kutija (po uzoru na pakiranja kave), no njegova kutija nije završila u kontejneru za smeće.


foto: Mashable

Dapače, od silnih ponuda koje je dobio morao je, nažalost, ipak odabrati samo jednu.

Angažiraj ih!


Traženje posla može biti i igra. Dizajner Robby Leonardi napravio je interaktivni životopis po uzoru na Super Mario igru.


foto: Mashable

Naravno, nemaju svi potrebno znanje da programiraju vlastiti CV u obliku on-line video-igre, ali njegov životopis ipak vas može nečemu podučiti: životopis mora o vama ispričati zanimljivu priču, bez obzira odlučite li ga napraviti na jednostavan ili super-kompliciran način.

Ispričajte im priču o sebi


Jesi li upravo ti dio slagalice koji nedostaje?


foto: Mashable

Ovaj Lego stažist je simpatičan, krativan i govori nešto o kandidatu koji stoji iza njega. Leah je odrasla uz Lego kockice, a ovo je bio odličan način da se poveže sa svojim budućim poslodavcima.

Još uvijek studentica, Leah je pokazala da je kreativna, sposobna za posao za koji se prijavljuje te se prezentirala kao savršeni kandidat za to mjesto. Iako nema puno radnog iskustva to ju nije smelo jer bolje od većine drugih kandidata razumije politiku forme.

L.B./izvor: Mashable
foto: Shutterstock


životopisCVkreativnoneobičnoKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se