Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Tko želi pristati na to? Naša poznata institucija studentima nudi posao s mizernom satnicom

MojFaks | Karijera, 25.01.2018.Tko želi pristati na to? Naša poznata institucija studentima nudi posao s mizernom satnicom

Zakon o studentskom radu koji tek treba stupiti na snagu predlaže da satnice za studentske poslove budu u iznosu pola satnice prosječne hrvatske plaće što bi iznosilo oko 20 i pol kuna. Studentske satnice danas se uglavnom između 20 i 25 kuna, dok je za neke poslove ona 35, 50 pa čak i 100 kuna. No, istina je da još uvijek postoje poslovi koje studenti obavljaju za 15 ili 12 kuna po satu.

Galerija Klovićevi dvori na svojoj je Facebook stranici objavila oglas za posao u kojem traži studenta za posao čuvara (s bilo kojeg fakulteta) te posao vodiča na izložbama na koji bi se trebali javiti studenti povijesti umjetnosti, Akademije likovnih umjetnosti, Tekstilno-tehnološkog fakulteta i drugih srodnih fakulteta.


Izvor: Facebook@Galerija Klovićevi dvori

U oglasu nema ništa sporno, ali nedostaje informacija o kojoj se satnici radi. Zbog toga su studenti u komentarima otkrili da je riječ o prilično maloj satnici. Jedna djevojka navodi da je satnica za čuvanje 12 kuna po satu, a za vođenje 15 kuna po satu. Obje satnice su iznimno male u usporedbi sa satnicama koje se mogu vidjeti u drugim oglasima za posao.

U Klovićevim dvorima tvrde da se satnica povećala


Oglas Galerije Klovićevi dvori studenti su dočekali "na nož" te se većina njih u komentarima na Facebooku složila da je sramotno da student bude plaćen 12 ili 15 kuna. Zbog toga smo zatražili komentar zaposlenika same galerije. Premda su u komentarima potvrdili da je satnica 12 i 15 kuna, u odgovoru nama to ne navode već govore da "zanemarimo informacije s Facebooka" jer "se satnica povećala". Na pitanje o točnom iznosu nakon uvećanja nisu nam odgovorili.


Izvor: Facebook@Galerija Klovićevi dvori

"Satnica se povećala prije par dana, a objave na Facebook zanemarite jer je riječ o nekima koji su se očito nekad davno javljali na taj posao u nadi da će zaraditi punu plaću. Mi da to možemo financijski, onda bi zaposlili čuvare na neodređeno sa SSS. Ali satnica je manja od uobičajene jer je i opseg posla neznatan te se radi o nekoliko desetaka čuvara koji rade u smjenama i to 8 sati 6 dana u tjednu. Svatko od njih zaradi lijepe novce, ne rade težak posao i zaposleni su često godinama za vrijeme cijelog studija. Dakako od nas dobiju i preporuku kod zapošljavanja. Tako da ovdje nije riječ o jednokratnom studentskom poslu već o kombinaciji koja uključuje i svojevrsno stažiranje", objašnjenje je Galerije Klovićevi dvori.

...Stiže velika promjena: Izvanredni studenti moći će raditi preko student servisa, ali pod jednim uvjetom!...


...Koliko su plaćeni najpopularniji poslovi među studentima u Hrvatskoj? Donosimo popis stvarnih satnica i poslova!...


Nismo sigurni zašto bi trebali zanemariti Facebook objavu s obzirom na to da u komentarima iz same galerije  potvrđuju da je satnica toliko mala uz argument da "studenti koji ondje rade imaju puno vremena za učenje i čitanje". Nažalost, Klovićevi dvori nisu usamljeni u malim satnicama. I Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu traži studente čuvare na novoj izložbi i nudi satnicu od 15 kuna.


Izvor: Facebook@Tražim/nudim studentski posao

Pitali smo Klovićeve dvore na koliko se satnica povećala, ali odgovor do kraja objave članka nismo dobili.

Ivana Petrić
foto: Shutterstock


Galerija Klovićevi dvorisatnicastudentski posaoniska satnicaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se