Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Treba vam samo laptop: 7 studentskih poslova koje možete obavljati od kuće

MojFaks | Karijera, 28.07.2017.Treba vam samo laptop: 7 studentskih poslova koje možete obavljati od kuće

U današnje vrijeme teško je zamisliti posao na kojem ćemo raditi bez računala, a pogotovo bez interneta. Premda za neke studentske poslove poput dijeljenja letaka ili promocije hrane u shopping centrima nije potrebno računalo, mnogi poslovi temelje se na upotrebi kompjutera.

Zbog natrpanog rasporeda, predavanja, učenja i drugih obaveza, studentima bi često odgovaralo da posao mogu raditi od kuće. Za rad od kuće potrebno je računalo ili laptop, a upravo je prijenosno računalo ono što gotovo ima svaki student.


Izvor: Pixabay

Studentima je laptop praktičniji od računala jer se može ponijeti, a nepredvidiv studentski život, poput čestih selidbi, i zahtijeva korištenje laptopa. No, tu su i studentski poslovi, a ovo su neki od njih koje možete obavljati uz pomoć prijenosnog računala:

Call centar


Jeste li ikada nazvali službu za korisnike neke velike svjetske korporacije, a s druge strane čuli naglasak koji nikako niste mogli spojiti s državom u kojem se nalazi njihovo sjedište? Velike kompanije odavno su shvatile da se na telefon ili putem web chata može komunicirati iz bilo kojeg dijela svijeta, pa su svoje djelatnike potražili tamo gdje im je jeftinije. Jedan od njih mogli bi biti upravo vi! Rad u službi za korisnike obično ne traži previše znanja, već je najvažnije da ste upoznati sa svim pravilima za ophođenje s kupcima koje je konkretna kompanija postavila. Nakon što prođete njihovu edukaciju, ne treba vam mnogo više od laptopa i slušalica s mikrofonom kako bi krenuli. Naravno, uz poželjne vještine za rad s ljudima i poznavanje jezika kojim se treba služiti.

Pisanje


Ako imate ambicije i talenta da napišete vlastitu knjigu – što čekate? Uz servise poput Amazona i brojne internet stranice više ni ne trebate velike izdavačke kuće kako bi vaše djelo postalo dostupno širokim masama. Ako nemate ideje ili mislite da to nije za vas, uvijek se možete okušati kao urednik ili lektor istih. Naravno, to se ne odnosi samo na knjige, već vrijedi i za sve članke, osvrte, kolumne, blogove i portale kojima je sadržaj prijeko potreban. Ako tu ubrojite i različite reklame i slogane, tržište postaje šire, a mogućnosti bezbrojne. Veliki broj blogera angažira i takozvane pisce iz sjene, koji u njihovo ime pokrivaju različite teme koje sami na stignu ili se ne žele time baviti dok unovčuju svoj lik i djelo. Imate li karizme, vremena i talenta, tko kaže da ne možete i vi postati jedan od takozvanih influencera s društvenih mreža…


Izvor: Pixabay

Prevođenje


Ako su jezici vaša strast i znate ih nekoliko, zašto ne bi to i naplatiti prevođenjem. Stručna literatura plaća se više nego opća, ali posla ima za svakoga. Google Translate možda može poslužiti za dnevnu uporabu i neformalne prilike, ali kada su u pitanju različiti priručnici, knjige i profesionalni članci, pravilan kontekst i ljudski pristup su ipak bolje rješenje. Dok na nekim stranicama možete ponuditi svoje već gotove radove, na drugima se možete nadmetati za posao i po želji poslodavca ponuditi svoju kreativnu viziju ili stručnu uslugu.

Programiranje


Web developeri pokrivaju široko područje – oni programiraju sve aplikacije koje pokreću mrežu svih mreža i sve što se na njoj može naći. Danas je nemoguće baviti se poslom bez web stranice, a mnogo poduzetnika ne posjeduje vještine za njihovu izradu, ma kako osnovna ona bila. Čak i bazično znanje korištenja programa za brzu izradu web stranica može vam donijeti posla uz konkurentnu cijenu. Ako vaše vještine nadilaze osnovno znanje, vaše mogućnosti postaju mnogobrojne. Tu su mobilne aplikacije i održavanje sustava, kao i zahtjevni višemjesečni projekti za koje bi vas mogle angažirati veće kompanije koje su u potrazi za povoljnom radnom snagom. Programeri i developeri su među najtraženijim zanimanjima, što i ne čudi s obzirom na to da se danas sve odvija preko njima matičnog okruženja – tehnologije.

Dizajniranje


Uz programiranje web stranica, iste je potrebno i osmisliti, pa zašto to ne biste napravili vi koji za to imate talenta, obrazovanja ili oboje. Baš kao i za fotografije i video zapise, postoje brojne stranice koje nude royalty free pristup različitim temama za internet stranice, koje se za određenu cijenu mogu naći ili ekskluzivno na jednoj ili na brojnim lokacijama. Isto vrijedi i za mobilne aplikacije. Udružite li se s kojim programerom koji vašoj kreativnosti može dati tehničko zaleđe, kao tandem možda možete biti konkurentniji. Svoje vještine možete iskoristiti i kao dizajner loga i različitih oglasnih kampanja. Kreiranje naslovnice časopisa i knjiga također su nešto za što ne morate napuštati svoju kuću ili ured ako imate dobar hardver i internet vezu.


Izvor: Pixabay

Virtualni asistent


Kompanije i individualci kojima je potrebna pomoć oko svakodnevne administracije, a koji ne žele ili imati vlastiti ured ili klasične zaposlenike naveliko se okreću virtualnim uslugama. Odgovaranje na pozive, plaćanje računa, dogovaranje sastanaka, slanje priopćenja, unos podataka i sva sila drugih uredskih obveza samo su opterećenje za sve koji posao obavljaju u hodu i nemaju volje ili želje baviti se nužnom papirologijom. Ponudite svoje usluge i postanite poslovni tajnik/ca na daljinu.

Internet marketing


Internet marketing neizostavni je dio svake moderne kampanje, a parametri po kojima funkcionira mnogo su složeniji nego što se na prvi pogled čine. Optimizacija za internet pretraživače postala je prava mala znanost za čije su pravilno izvođenje neke kompanije spremne izdvojiti poprilične svote novca. Uz svu silu konkurencije koja se bori za prvo mjesto na listi rezultata, dobra optimizacija može uštedjeti mnogo sredstava koje bi inače bile potrebna za druge oblike internet marketinga – u kojima se također možete specijalizirati. Uz društvene mreže, newslettere i različite vrste nativnog reklamiranja, kombinacija i mogućnosti za dobar marketing je mnogo. Upoznajte se sa svim kraticama koje vam mogu zatrebati i bacite se u istraživanje, jer ovo je područje koje ima veliki potencijal za razvoj.

...Više ne morate brinuti zbog poreza: Studenti napravili aplikaciju koja provjerava koliko ste zaradili preko SC-a...


...Slab interes za sezonu: Poslodavci povećali satnice da privuku što više studenata...


...Posao s povlasticama: Domaći softveraši otkrili zašto je dobro studirati računarstvo i informatiku...


Sve navedene poslove možete i isprobati kako bi vidjeli jesu li pravi odabir prije nego se odlučite na novu karijeru. Uz najam opreme ne morate se brinuti hoćete li, ako odustanete, ostati zatrpani stvarima koje vam ne trebaju i ne možete ih se riješiti. Uostalom, uz nekoliko usluga u oblaku, kome još treba klasičan ured?

Ponudu aktivnih studentski poslova možete pronaći ovdje.

Ivana Petrić
izvor: bizit.hr via akta.ba
foto: Shutterstock


poslovilaptopprijenosno računaloposlovi od kućeKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se