Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

'Fakultete pohađaju samo pametni': Mitovi o faksu u koje smo voljeli vjerovati

MojFaks | Laganini, 28.02.2017.'Fakultete pohađaju samo pametni': Mitovi o faksu u koje smo voljeli vjerovati

Prije nego nešto iskusimo na vlastitoj koži obično volimo mistificirati pa smo tako nekoć prvi seks povezivali s vječnom ljubavi dok smo uz pohađanje fakulteta asocirali pamet.

Danas vidimo da ni jedno ni drugo nema "veze s vezom" i da su naši mitovi zbilja daleko od stvarnosti. Dok sam i sama bila dijete, a kasnije i tinejdžer u srednjoj školi, smatrala sam da su svi fakulteti jako teško i mislila nešto u stilu: "Svaka čast ljudima koji idu na faks, nadam se da ću i ja jednog dana". Danas znam koliko je ta misao zapravo bila pogrešna.

Istina, svaka čast onima koji idu na fakultet, ali ne zato što su natprosječno pametni i sposobni nego zato što imaju živaca za svu onu torturu koja se krije iza akademskih vrata. Jednom sam i ja bila jedna od studenata i zato iz prve ruke znam, kao i mnogi od vas, da je faks ponekad prava lakrdija, a kada vidimo tko ga sve završava hvata nas posebna muka jer ponekad uvidimo da diplomu imaju i osobe za koje se pitamo kako su uopće završile srednju školu.


Izvor: Shutterstock

Mit u koji sam nekoć vjerovala jest da faks pohađaju pametni ljudi, a da su profesori tu da nas zaista nečemu nauče. Kada sam prvi put sjela u predavaonicu shvatila sam da je onaj kliše "da faks završavaju uporni, a ne pametni" najčešće istinit te da su ponekad profesori tu samo kako bi odradili svoje i otišli "ća".

Da ne bi ovdje stali samo na ta dva mita, studenti s različitih fakulteta rekli su nam u što su oni vjerovali prije početka vlastitog akademskog puta, a što se kasnije pokazalo potpuno pogrešnim.

* Naći ćeš posao odmah nakon diplome


"Iskreno, bio sam jako naivan prije nego sam krenuo na fakultet pa me sram i reći da sam vjerovao da ću odmah dobiti zaposlenje nakon diplome. Još uvijek sam na faksu i diplomirat ću ove godine, ali znam da me nakon što prođem ispod te visokoobrazovne duge ne čega zlatni ćup, a bome ni posao. Dok sam ja upisivao faks inženjeri elektrotehnike su bili deficitarno zanimanje, a nevjerojatno je koliko se toga promijeni u samo 5-6 godina", kaže Ivan s FER-a.

...Studentski poslovi – mitovi i stvarnost...


...Moraš li doista pokazati osobnu iskaznicu? Razbijamo sve mitove vezane uz ovlasti kontrolora ZET-a...


* Život u studentskom domu izgleda kao partijanje iz američkih filmova


"Inače sam iz Varaždina, a upisala sam ekonomiju na Sveučilištu u Zadru što znači da sam morala tražiti smještaj u drugom gradu. Studentski dom je bio najpraktičnija opcija, a i nekako sam htjela živjeti u domu. Uvijek sam bila fascinirana onim američkim filmovima kada ljudi odlaze na 'college' na velike kampuse pa se svi ondje druže i partijaju. Došla sam u dom, ništa nije bilo cool niti onako kako sam zamišljala, ali za nerealna očekivanja krivim samo sebe. To je bio mit u koji sam vjerovala, a nakon četiri godine studiranja znam da je život u domu 'čupav i dlakav', ali bez dobre cimerice i par frendova koji žive u domu bih sigurno poludjela"
, rekla je studentica Sara.

* Hrana u menzi je slasna koliko je i jeftina


"O faksu nisam toliko prije razmišljao osim u smjeru 'koji ću upisati?', ali ja sam imao velike zablude o menzi. Imam starijeg brata koji je išao na faks dok sam još bio u srednjoj i on i njegova ekipa su uvijek odlazili u menzu, pričali što su jeli za malo kuna i slično što je mene skroz fasciniralo. Jedva sam čekao kročiti u studentsku menzu i smazati lazanje o koje je brat toliko hvalio, a kada sam to konačno i učinio kao brucoš shvatio sam da moj brat nema pojma o hraniti niti o tome što je fino. Ne kažem da je hrana u menzi loša, ali nije ni toliko bajna koliko ju neki hvale", otkrio je student zagrebačkog Pravnog fakulteta Davor.


Izvor: Shutterstock

* Svi profesori zaslužuju naše strahopoštovanje


"Prije sam mislila da su profesori pravi strah, trepet  pravi autoritet. Faks sam završila prije tri godine, ali točno se sjećam svog prvog dana: cijela stisnuta, puna poštovanja prema profesoru s nekog uvodnog predavanja, skrušena. Kasnije kada sam vidjela da je većinu tih profesora zahvatila ego manija i da svoj autoritet pokušavaju provoditi tako da namjerno ruše studente, okrenuo mi se želudac i izgubila sam poštovanje prema mnogima"
, iskrena je Leona, bivša studentica Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

...Pauze od učenja nisu nam potrebne: Mitovi o produktivnosti u koje trebate prestati vjerovati...


...5 najčešćih zabluda o studiranju...


* Na faksu nas čekaju samo velike stvari


"Mislila sam da ću partijati k'o luda kada dođem na fakultet i da ću pronaći ljubav svog života, da će me se neki profesor posebno dojmiti i inspirirati me za nešto. Nisam baš bila 'party animal' na kraju i brucošijade su mi bile vrh studentskog izlaska, nisam imala dečka već tri godine, a profesori su me nažalost više demotivirali nego motivirali. Naravno, uvijek se tu nađu iznimke i profesori koji se trude, ali si uglavnom prepušten sam sebi. I da, mislila sam da će kolege biti kolegijalni u svakom slučaju", kaže studentica Karla.

Ivana Petrić
foto: Pixabay/pixlr


mitovi o faksumitovizabludefakultetKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se