Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Skromnost je vrlina: Profesor dobio Nobelovu nagradu pa novac dao studentima

MojFaks | Laganini, 21.03.2019.Skromnost je vrlina: Profesor dobio Nobelovu nagradu pa novac dao studentima

Potezi pojedinih profesora na fakultetima mogu zaista oduševiti pa je tako profesor George Smith, ujedno dobitnik Nobelove nagrade za kemiju, odlučio novac od nagrade dati studentima.

George Smith predaje biologiju i kemiju na Sveučilištu Missouri, a u studenom 2018. dobio je Nobelovu nagradu za kemiju. Nagrada je sa sobom profesoru donijela iznos od 250 tisuća dolara (to je iznos veći od milijun i pol tisuća kuna). No, profesor Smith nije htio novce zadržati za sebe nego je donio odluku o pokretanju zaklade za studente kako bi mogli lakše studirati. Drugim riječima, lovu je dao studentima i tako im omogućio bezbrižnije studiranje. Neke je iznenadilo što je profesor napravio zakladu za studente umjetničkih smjerova na Sveučilištu."Mnogi ne znaju, ali ja sam svoju prvostupanjsku diplomu dobio upravo na umjetničkom usmjerenju. Nisam na početku studirao kemiju ili biologiju. Kroz studij naučio sam puno o kulturi i angažiran sam u tom pogledu i zato želim studentima čiji je studij s područja umjetnosti omogućiti da bez problema završe fakultet. Bez obzira na to gdje će ih karijera kasnije odvesti.", rekao je profesor Smith.

...Odlična dosjetka: Ovaj profesor ne želi da studenti troše lovu na knjige i skripte pa je napravio nešto neočekivano...Sveučilište Missouri je jako zahvalno potezom 77-godišnjeg profesora pa su i sami odlučili donirati 300 tisuća dolara za zakladu. Kancelar Sveučilišta, Alexander N. Cartwright, rekao je da će se nakon ove donacije profesora Smitha uvesti tradicija na sveučilište da svaki put doniraju 100 tisuća dolara kada bilo koji profesor s nekog od njihovih fakulteta osvoji Nobelovu nagradu.

Profesor Smith želi osigurati bolju budućnost studentima... izvor: columbiamissourian.com

Bravo za profesora!

Ivana Petrić
foto: missouri.edu


profesorNobelova nagradanovacprofesor novac dao studentimaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se