Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

'Ne uspoređuj se s drugima i čuvaj pare': Stvari koje bi svaki apsolvent trebao znati

MojFaks | Nakon predavanja, 29.11.2016.'Ne uspoređuj se s drugima i čuvaj pare': Stvari koje bi svaki apsolvent trebao znati

Razlika između brucoša i apsolventa je u fakultetskom 'stažu': dok prvi istovremeno muče muku i ludo tulumare, ovi drugi rješavaju posljednje akademske obaveze.

Posljednju godinu na fakultetu neki dočekaju nakon deset godina, a neki nakon pet. Bilo kako bilo, u slučaju da tijekom zadnjeg semestra u godini niste riješili diplomski i ispite koji su vam se vukli kroz godine, sigurno ste upisali apsolventsku godinu.

Premda će neki reći da je apsolventska godina već gotovo "korak do diplome", to ne mora biti tako jer ju mnogi razvuku na puno duže od godine dana. To ne znači da su ljudi lijeni već da imaju i druge obaveze (najčešće posao).

U Hrvatskoj je i dalje bolje što više odugovlačiti sa studijem i to zbog studentskih prava koja pružaju puno, kao primjerice lako zaposlenje preko studentskog ugovora, subvencioniranje hrane, prijevoza i slično.

Kako se ne biste upleli u mrežu vječnog studiranja, ovdje je nekoliko savjeta za apsolvente kako bi što bolje iskoristili svoj studentski status:

* Možda ste ovo puno puta čuli, ali umrežavanje doista jest sve.


Bez obzira na to koliko se ponekad ne osjećate socijalnima, trebali biste te osjećaje maknuti po strani i spojiti se s ljudima. To je bitno za budući posao, ali i za projekte koji bi mogli iznjedriti nova iskustva pa čak i vlastiti posao na kraju. Sva gostovanja na fakultetu treba iskoristiti te bi se svakako trebali javiti nekome tko je bio gost-predavač te vam se čini važan i zanimljiv kada se govori o području koje studirate. Dobro je biti zamijećen i istaknuti se pravim pitanjima i zanimanjima za određenu temu. Uvijek je bitno koga ste upoznali, čiji broj/mail imate, s kim ste stupili u kontakt i drugo. Nažalost, u današnje vrijeme rijetko tko može uspjeti sam (iako ima svijetlih primjera) i zato je bolje da se pokušate spojiti s nekim od koga možete dobiti i informacije iz prve ruke o potencijalnom zaposlenju i tvrtkama koje traže mlade zaposlenike.

...Ova pamet, ali one godine: Što bih na apsolventskoj godini poručila sebi brucošici?...


* Vaš životopis vjerojatno nije ništa posebno jer da jest bili biste "čudo od djeteta" iliti "čudo od studenta", ali zbog toga ne trebate očajavati.


Ono što trebate učiniti jest skroz uljepšati životopis, ali i motivacijska pisma koja ćete pisati. Životopis uvijek možete prilagođavati prema poslodavcu kojem se javljate na oglas i zato trebate znati što je baš za tu firmu važno istaknuti. Osim toga, otvorene molbe su isto dobar način kako bi vas potencijalni poslodavci mogli primijetiti. Budući da ima hrpa članaka na internetu i po raznim savjetovalištima za nezaposlene, kako napisati životopis, mi ćemo vam reći da ne očajavate ako ne dobijete odgovor od poslodavaca. Najgore što se može dogoditi jest da padnete u očaj jer morate znati da ne odgovaraju niti drugima, a većina natječaja je tu tek 'pro forme' i pisana su točno za određenu osobu. No, nemojte se ni bedirati zbog toga što vaš životopis nije ništa posebno, ali se zato pokušajte istaknuti nečim drugim.


Izvor: Shutterstock

* Prestanite se viđati s bivšima i to ozbiljno.


Premda se ovo čini kao savjet na koji će se većina nasmijati pa reći da su bivši "bivši s razlogom" mnogi u sebi i dalje gaje nadu da će se odnos obnoviti. Nemojte gajiti tu nadu i krenite naprijed jer što bi se reklo "što je bilo je bilo". Zbog bivših ljubavni mnogi nisu napredovali dalje u životu nego su se držali tog odnosa kao nečeg jako važnog i stvarnog dok su im mnoge prilike prošle pred nosom. Osim toga, slineći za bivšom ljubavi nikada nećete upoznati novu koja vam može dati dodatni motiv i vjetar u leđa za bilo što što ste naumili.

...Stariji kolege savjetuju brucoše: 'Neće sve uvijek ići tako glatko'...


* Ako ozbiljno razmišljate o preseljenju u neki drugi grad ili u državu, učinite to odmah nakon fakulteta.


Ukoliko je vaša namjera ozbiljna tada će vam to biti dodatni motiv da ne odugovlačite s apsolventskom godinom. Pokušajte u međuvremenu stupiti u vezu u tom gradu/državi gdje želite odseliti i pokušajte pronaći posao ili si barem srediti nekoliko intervjua. Ne treba misliti da je nešto nemoguće jer uz puno truda to ćete moći napraviti.

...Uči na tuđem iskustvu: 20 stvari o poslu koje ne razumijemo u dvadesetima...


* Nikako se nemojte uspoređivati s drugima jer to je zbilja traćenje vremena.


Osim toga, uspoređivanje vas može i skupo koštati jer ćete se početi bedirati. U slučaju da ste student koji se često kroz školovanje uspoređivao s drugima pa se tako motivirao da bude bolji – to je drugi par rukava i to može proći. Iz uspoređivanja se često rađa ljubomora, a to znači manjak koncentracije za vlastite uspjehe.


Izvor: Pixabay

* Čuvajte pare!


Premda realno niti ne možete biti neki ekstremni rasipnici, svaka kuna je važna. Tijekom studentskih dana često potrošimo novce na nešto što nam zapravo ni nije trebalo ili izađemo vikendom pa rasplačemo novčanik, i onda gladujemo i krpamo kraj s krajem. To ne bi trebali raditi na apsolventskoj jer bismo trebali više razmišljati o onome što ćemo sutra, odnosno u budućnosti. Uvijek razmišljajte kao da će vam se sutra pokvariti laptop pa ćete morati kupiti novi ili odnijeti ovog na popravak – štednja glavu čuva!

* Ako niste 150 % sigurni u svoju vezu bolje ju prekinite.


Apsolventska godina može biti prekretnica u životu i zato tu nema mjesta za loš i nepopravljiv odnos.

...Nije lako, ali je moguće: Kako preživjeti dvadesete godine života...


* Nemojte samo razmišljati o pisanju svog diplomskog rada, krenite istraživati i prikupljati materijale odmah!


Ovo se osobito odnosi na one koji nemaju redoviti posao i koji imaju vremena za to, vjerujte, kasnije ćete zahvaliti samima sebi.

* Iako smo do sada naveli stvari koje se odnose na budući posao, faks ili veze, moramo naglasiti da treba i uživati.


Bez uživanja ne ide ništa, a budući da više niste "zeleni" brucoši i sada znate neke stvari i finte u životu, znat ćete se i bolje zabaviti. To samo znači da već znate što vam odgovara, a što ne i da ćete za sebe znati izabrati dobru zabavu, neovisno o čemu se radi.


Izvor: Pixabay

Ivana Petrić
foto: Shutterstock


apsolventska godinaapsovlentsavjetiKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se