Mojfaks.hr u Vijesti

Ispod europskog prosjeka: Evo kojih nam diplomanata kronično nedostaje

Niska razina ulaganja u istraživanja i inovacije i nedovoljna povezanost znanosti i gospodarstva slabosti su i razvojna ograničenja koja se gotovo neizostavno naglašavaju u izvješćima o Hrvatskoj.

3. ožujka 2017 13:37
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Tako se i u najnovijem izvješću Europske komisije navodi da se za istraživanje i inovacije (R&D od research and development) u nas izdvaja samo 0,85 posto BDP-a, što je peta najniža razina među članicama Unije (s prosjekom od dva posto) te daleko od cilja postavljenog nacionalnom strategijom do 2020. godine (1,4 posto BDP-a), piše Poslovni dnevnik.

...Interes mladih za upise na ICT studije raste: ipak postoji jedan veliki problem...


Kako ističu analitičari EK-a, razvoj jake znanstvene baze koja bi bila jače povezana s gospodarstvom koči, među ostalim, fragmentiranost i nedostatak međunarodne integracije te stopa novih diplomanata iz područja znanosti i inženjerstva koja je ispod prosjeka EU-a.

...Poslovi budućnosti: Zašto bi što više studenata trebalo studirati STEM zanimanja?...


Naime, u Hrvatskoj broj novih diplomanata iz područja znanosti i inženjerstva na tisuću stanovnika u dobi između 25 i 34 godine iznosi 14,4, dok ih je u EU u prosjeku 17,6 na isti broj stanovnika.

...Studentica na \'muškom\' fakultetu: Stereotipi su stvar prošlosti – ovo je naše vrijeme!...


Na značajno relativno zaostajanje upućuje i usporedni pregled o zaposlenosti u području R&D-a koji je ovih dana objavio Eurostat. Dok u Danskoj, Luksemburgu i Finskoj istraživači i znanstvenici čine oko dva posto radne snage 2015., u Hrvatskoj je njihov udio oko 0,6 posto, odnosno treći najmanji u EU (u Rumunjskoj i Cipru ih je manje 0,5 posto).

L.B./izvor: Poslovni dnevnik
foto: privatna arhiva Mateje Hržice/arhiva MojFaks

Još vijesti